Η επιχείρηση «ήρεμα νερά» συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά
Ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά συνεχίζεται με το Γεραπετρίτη να έχει ακόμα μία συνάντηση με το Φιντάν.
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συναντά τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκαν, με στόχο την διατήρηση των ήρεμων νερών στα ελληνοτουρκικά. Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη και είχε διάρκεια 40 λεπτών περίπου.
Θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Τουρκία στις αρχές του 2025. Εκεί όπου θα συναντηθούν ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ήρεμα νερά
Με τις δύο πλευρές να επιμένουν όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στην ανάγκη διατήρησης των ήρεμων νερών. Ακόμα και αν για την ελληνική πλευρά αυτή την περίοδο δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχει έδαφος ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το θέμα του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Μιλώντας στο ΟΤ FORUM την Τρίτη, ο Γεραπετρίτης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου τόνισε πως «αν θέλουμε να μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία, με όρους εμπροσθοβαρείς, με όρους προοπτικούς». Υπογραμμίζοντας ότι «για την πιθανή συζήτηση περί οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ηρεμία, θα υπάρχει αποφυγή εντάσεων, έτσι ώστε και η όποια συζήτηση να είναι ωφέλιμη».
Πολιτικός διάλογος
Της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες προηγήθηκε η συνάντηση της Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον τούρκο ομόλογο της Μεχμέτ Μποζάι, στην Αθήνα στο ραντεβού για τον πολιτικό διάλογο.
Παπαδοπούλου και Μποζάι έχουν αποκτήσει όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές καλή χημεία μεταξύ τους και λόγω της συνεργασίας τους για τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΟΑΣΕ, που κατατέθηκαν από κοινού και προτείνουν τον Τούρκο Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γ.γ. και τη νομικό Μάνια Τελαλιάν για τη Διεύθυνση Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες του in μπήκε σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να αναζητούν λύσεις και σε πρακτικά ζητήματα, που στο παρελθόν κατά το οποίο υπήρχε ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν υπήρχε καμία δυνατότητα συνεννόησης. Μεταξύ αυτών και ζητήματα κτιριακών υποδομών των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών.
Κάτι που αναγνωρίζεται ως πρόοδος, όσον αφορά τη διάθεση λύσεων.
Με τον πολιτικό διάλογο να εξελίσσεται σε ένα τραπέζι συναντήσεων προβλέψιμο, χωρίς δυσφορίες, στο οποίο οι δύο πλευρές μπορούν να εκφράζουν η μία στην άλλη το τι της ενοχλεί, αλλά να μην προκαλούνται εντάσεις. Ακόμα και αν τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους, συμφωνώντας ότι διαφωνούν.
Ανησυχητική η κατάσταση στη Συρία
Στη συνάντηση Παπαδοπούλου – Μποζάι μπήκε και το ζήτημα των περιφερειακών εξελίξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία, καθώς οι εξελίξεις ανησυχούν και τις δύο πλευρές και κυρίως το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης και προσφυγικού κύματος. Αναφορά έγινε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μιλώντας στο OT FORUM, τη Δευτέρα, είχε υπογραμμίσει για τον ελληνοτουρκικό διάλογο πως Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε «ήρεμα νερά», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών δεν σημαίνουν και «υποχώρηση».
Τόνισε δε παρά το γεγονός ότι και η Αθήνα και η Άγκυρα δεν έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις τους στόχος είναι «να διασφαλίσουμε σταθερότητα και ηρεμία στη χώρα. Να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές μας συμμαχίες» πάντα με πολιτικές που είναι «σύμφωνες με τις αρχές μας».
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook