Συνέντευξη Κρις Σπύρου στην ΡΗΡ: Το αντίκτυπο των Αμερικανικών εκλογών- Η επόμενη μέρα για τον κόσμο και την Ελλάδα

ΡΗΡ: Μετά την ξεκάθαρη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόνλαντ Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές, κόντρα στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μία νέα ημέρα ξημερώνει όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή η νέα ημέρα, όμως, θα είναι καλύτερη; θα έχει “ίδια γεύση” ή θα είναι χειρότερη; Με δύο φονικούς πολέμους σε πλήρη εξέλιξη, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή,  η Παγκόσμια Ειρήνη δείχνει περισσότερο εύθραυστη σήμερα παρά ποτέ στην μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο.

Τόσο στον Πόλεμο που κίνησαν οι Ρώσοι εναντίον της Ουκρανίας με εισβολή στα εδάφη της, όσο και σ΄εκείνον που κίνησε -ως αντίποινα-  για τις επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ το Ισραήλ με Χερσαία εισβολή στο Λίβανο,  χάνουν τη ζωή τους καθημερινά εκατοντάδες  άνθρωποι, ένθεν κακείθεν,  στρατιώτες και άμαχοι ακόμη και μικρά παιδιά.

Η Panhellenic Post, με την ανεκτίμητη βοήθεια της συνεργάτιδας μας Μαργαρίτας Βαρθολομαίου, θέλοντας να φωτίσει τα πολεμικά συμβαίνοντα στον ευαίσθητο, για την Παγκόσμια Ειρήνη, χώρο της Μέσης Ανατολής,  έθεσε το θέμα των επιπτώσεων των συρράξεων στην  διεθνή σκακιέρα, σε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων και ζήτησε την άποψη τους, που ήδη έχουν δημοσιευθεί στην Ιστοσελίδα μας.

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, προσπαθώντας να φωτίσουμε σε κάποιο βαθμό τα μελλούμενα μετά την εκλογή Τραμπ και την αναρρίχησή του για δεύτερη φορά στην Προεδρία των ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και  στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο Διεθνή περίγυρο. Αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει η Προεδρία Τραμπ στις πολεμικές συρράξεις. Θα θέσουμε συναφή ερωτήματα σε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους σημαίνοντες παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου και θα ζητήσουμε την άποψη τους. Αρχή έκανε ο  κ. Κώστας Α. Λάβδας,  Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε ο Δημ. Απόκης, Διεθνολόγος και ο Δρ. Ιωάννης Κουτρουμπής , Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Δημοσιογράφος.

Σήμερα στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου  μιλάει ο ομογενειακός ηγέτης Χρήστος (Κρις) Σπύρου, π. Πολιτειακός Γερουσιαστής και πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιού Χαμσάϊρ των ΗΠΑ.

Η Συνέντευξη

Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

ΕΡ: Τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι θα έχει η εκλογή του Ντόνλαντ Τραμπ στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ο Χρήστος (Κρις) Σπύρου.

Κρις Σπύρου: Ο Ντόλναντ Τραμπ είναι τόσο απρόβλεπτος χαρακτήρας που κάθε πρόβλεψη είναι μάταιη. Αυτό το οποίο έχει δηλώσει, ότι θα φέρει τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ακόμη και πριν από την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ, θα διαπιστωθεί εκ του αποτελέσματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ντόλναντ Τραμπ θα εξασφαλίσει για τις οικογενειακές του επιχειρήσεις κερδοφόρες εταιρικές συμφωνίες κι από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Ρωσία, Ουκρανία).

ΕΡ: Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, ποια είναι η έκβαση που πιθανολογείτε ότι θα έχει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή;

ΑΠ: Θα είναι ίδια με την πολιτική που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η πλήρης εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν για χρόνια στην Μέση Ανατολή όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, η Χούθι και η ISIS καθώς και η απόλυτη απομόνωση του Ιράν από την Παγκόσμια Κοινότητα.

ΕΡ: Ποιος είναι ο ρόλος που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να παίξουν στο πλευρό του νέου Πρόεδρου της Αμερικής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, (εξέχων δωρητής του Τραμπ), καθώς και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, (πρώην υποψήφιος για την Προεδρία); Και στους δύο δόθηκε η υπόσχεση ότι θα λάβουν ρόλο στην νέα Κυβέρνηση.

 ΑΠ: Η υπόσχεση του υποψηφίου Ντόνλαντ Τραμπ έχει γίνει διορισμός από τον νέο εκλεγέντα Πρόεδρο Ντόνλαντ Τραμπ. Εάν και οι δύο υποψηφιότητες πάρουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το Κογκρέσο τότε, οι δύο ιδιόρυθμοι χαρακτήρες Έλον Μασκ και Μπομπ Κέννεντυ Τζούνιορ, των οποίων οι χαρακτήρες είναι ακόμη πιο απρόβλεπτοι κι από τον χαρακτήρα του Ντόνλαντ Τραμπ, θα κάνουν γυαλιά καρφιά ό,τι χειριστούν. Ο Θεός βοηθός!

 ΕΡ: Σε ότι αφορά το εμπόριο ο Τραμπ αναμένεται να αναβιώσει το σύστημα των δασμών και συγκεκριμένα το 10% σ’ όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ. 1. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα; 2. Ποιες άλλες ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αυτή του η απόφαση;

ΑΠ: Ο Ντόνλαντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλλει φόρους προστιθέμενης αξίας (δασμούς) στα εισαγόμενα προιόντα στις ΗΠΑ. Το ύψος των επιπρόσθετων φόρων στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προιόντα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τραγικό  αποτέλεσμα των αυξημένων φόρων στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προιόντα θα καταλήξουν για πληρωμή στο πορτοφόλι του κοινού καταναλωτή πολίτη των ΗΠΑ.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί από την πολιτική Τραμπ, κι εάν ναι, σε ποιους τομείς και υπό ποίους όρους;

ΑΠ: Μόνο ο παντοδύναμος Θεός μπορεί να δώσει απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση. Κι αν κατά σύμπτωση ρωτήσεις τον Παντοδύναμο την ίδια ερώτηση θα πάρεις ως απάντηση. I have no idea! Δεν έχω ιδέα.

 ΕΡ: Πως θα επηρεαστούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό;

ΑΠ: Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τα δύο αυτά θέματα ήταν, είναι και θα είναι σταθερή και παγιωμένη. Δεν βλέπω καμία αλλαγή.  

ΕΡ: Πιστεύετε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων από την απεριόριστη εξουσία του Τράμπ; (ελέγχει Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία).

ΑΠ: Όχι. Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει ασφαλιστικές δικλίδες που εξασφαλίζουν την παρουσία προσώπων όπως ο Ντόνλαντ Τραμπ και ο Έλον Μασκ, χωρίς τον φόβο ότι θα προκαλέσουν μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

ΕΡ: Τέλος, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Ομογένεια στο πλευρό του νέου Πρόεδρου; Υπάρχουν άτομα εξαιρετικού διαμετρήματος και εκτοπίσματος, τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σημαντικό και να τον επηρεάσουν προς όφελος της χώρας μας;

ΑΠ: Η Ομογένεια δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο.

 

Σύντομο βιογραφικό

Χρήστος (Κρις) Σπύρου, Είναι πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont. To 1969 διορίζεται από τον πρόεδρο Nixon σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου και μια χρονιά αργότερα εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ. Από το 1974 ως το 1984 εκλέγεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της Πολιτείας του Νιού Χάμσαιρ. Το 1984 λαμβάνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ανώτερη πολιτική θέση που έχει λάβει Έλληνας μη γεννημένος στην Αμερική. Το 1991 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ. Το 1993 εκλέγεται Πρόεδρος των Εκλεκτόρων που εξέλεξαν Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπιλ Κλίντον. Το 1994 Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα. Ενώ το 2005 Εκλέγεται Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.