Ο Ελληνας σύμβουλος του Βασιλιά Καρόλου «βάζει τη σφραγίδα του» στο Ορος Σινά
Ο Δημήτρης Πορφύριος με σημαντικό έργο στο όρος Σινά , διαμόρφωσε μια ολόκληρη περιοχή στο Λονδίνο και έχει κατασκευάσει εμβληματικά πανεπιστήμια όπως το Whitman College στο Princeton University και το Selwyn College στο Cambridge. Ο βασιλιάς Κάρολος μόνο τυχαία δεν εμπιστεύεται τη γνώμη του.
Παρόλο που η οικογένειά του έχει καταγωγή από τη Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος γεννήθηκε στη Λευκάδα. Τελειώνοντας το κολλέγιο Αθηνών πηγαίνει για σπουδές στις ΗΠΑ. Αρχικά σπουδάζει ιστορία της τέχνης στο Harvard και συνεχίζει με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Princeton. Το 1983 ξεκινά στο Λονδίνο το δικό του γραφείο, το διάσημο Porphyrios Associates το οποίο και έχει αναλάβει σημαντικά έργα σε πολλά μέρη του κόσμου.
« Η καριέρα μου ξεκίνησε κερδίζοντας έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Χάρη σ΄αυτόν μου δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσω το πρώτο μου κτίριο εντός του περίφημου πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επρόκειτο για ένα κτίριο μέσα στην λογική των κτιρίων της περιοχής. Παραδοσιακό με χοντρούς τοίχους».
Σύμβουλος του άλλοτε Πρίγκιπα της Ουαλίας και νυν βασιλιά Καρόλου – ο Πορφύριος έγινε γνωστός για τα σχέδιά του που ανταποκρίνονται στο περιβάλλον, το κλίμα και τον πολιτισμό .
Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με τον νεωτερισμό. «Ένα έργο είναι κλασικό» τονίζει ο ίδιος «όχι επειδή είναι αμετάβλητο, αιώνιο και ιερό, αλλά επειδή συνεχώς αναζητά και αναδεικνύει το νέο. Ο κλασικισμός δεν είναι στυλ, δεν είναι δόγμα, είναι μια φιλοσοφία ζωής. Το κλασικό είναι σαν να μιλά για την ελεύθερη βούληση που καλλιεργείται από την παράδοση».
Παρά τα κολλέγια που έχει σχεδιάσει σε διάφορα πανεπιστήμια το σημαντικότερο έργο της καριέρας του είναι αυτό που σχετίζεται με το Ορος Σινά. Πριν από κάποια χρόνια του ανατέθηκε η «αναπαλαίωση» και η αναμόρφωση του κτιρίου της βιβλιοθήκης στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά. Ένα project εξαιρετικά προκλητικό αλλά και δύσκολο.
«Το έργο προχώρησε αργά γιατί τα πάντα ήθελαν άδεια από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και γιατί το να μπουν εργάτες σε ένα μοναστήρι και μάλιστα σε ένα μοναστήρι μέσα στην έρημο, κρύβει τις δικές του δυσκολίες».
« Είναι το μόνο μοναστήρι στον κόσμο που έχει Ορθόδοξο , Μουσουλμανικό και Εβραϊκό ναό. Ο επισκέπτης αισθάνεται ένα μοναδικό δέος. Είναι σαν να μιλάει με τον Θεό. Υπήρχε μια δυσκολία δεδομένου ότι η βιβλιοθήκη σχεδόν εφάπτεται με έναν τοίχο που έχει κατασκευαστεί την εποχή του Ιουστινιανού».
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που ανέλαβα ένα τόσο ιστορικό έργο»
Σχεδιάζοντας μια πόλη στο Λονδίνο
Την δεκαετία του 2000 του ανατέθηκε να διαμορφώσει μια ολόκληρη περιοχή στο Λονδίνο. Την Kings Cross με 85 κτίρια στην οποία συμπεριλαμβάνονταν καταστήματα, κατοικίες και πανεπιστήμιο. Επρόκειτο για ασύλληπτα τετραγωνικά και έναν προϋπολογισμό που άγγιξε περί το αστρονομικό ποσό των … τρισήμισι δις !»
Το έργο ολοκληρώθηκε το 2023 και απέδειξε για ακόμη μια φορά το μοναδικό ταλέντο του ανθρώπου που έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου. Χάρη στην King Cross ο γνωστός αρχιτέκτονας είναι φέτος , για ακόμη μια φορά, υποψήφιος για το βραβείο Stirling Prize , το πιο διάσημο βραβείο αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δάκης Ιωάννου και Δημήτρης Πορφύριος έκαναν την Πιτυούσα μια από τις ωραιότερες γωνιές στην Ελλάδα… Μια γωνιά με χρηστική ρυμοτομία και εντυπωσιακές βίλες, κυριολεκτικά, καρτ ποστ !
Πηγή:protothema.gr
Σχόλια Facebook