Όμιλος ΟΝΕΧ: Γιόρτασε τα 20 χρόνια ζωής
Μαζί με τη μεγαλύτερη ανασύσταση ναυπηγικής βιομηχανίας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας
Από τα 130.000 ευρώ το 2004 στα σχεδόν 170 εκατ. ευρώ τζίρο το 2024. Τα 20 χρόνια διαδρομής του ομίλου Onex, αλλά και τα πέντε στην ναυπηγική βιομηχανία της χώρας γιόρτασε ο όμιλος του Πάνου Ξενοκώστα.
Σε μια αναδρομή της πορείας της εταιρείας από το 2004 μέχρι σήμερα, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Κατερίνα Τσαμούρη, αποκάλυψε ότι όλα ξεκίνησαν από ένα γκαράζ φίλων, τον Οκτώβρη του 2004 και μια «τρελή» ιδέα του κ. Ξενοκώστα.
Ήθελε, όπως ανέφερε και ο ίδιος, να κάνει κάτι που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα έχει στον πυρήνα του την αποτελεσματικότητα. Η ΟΝΕΧ σήμερα μπορεί να περηφανευτεί ότι έχει φέρει εις πέρας oτιδήποτε ανέλαβε, ακόμα και το «ακατόρθωτο» για πολλούς εγχείρημα αναγέννησης του ελληνικού ναυπηγικού κλάδου.
Ένας όμιλος που κατάφερε να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη διάσωση και αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στη σύγχρονη Ευρώπη, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ετών, ενώ κατέγραψε ένα ιστορικό ορόσημο, ως ο πρώτος Όμιλος παγκοσμίως ο οποίος εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).
Όπως ανέφερε και ο κ. Ξενοκώστας, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, ο τζίρος του Ομίλου ήταν 130.000 ευρώ. Είκοσι χρόνια μετά, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό του 2024, έχει εκτοξευτεί στα 168.000.000 ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στο επίκεντρο της οποίας είναι η γαλάζια οικονομία. Όπως ανακοίνωσε, θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία και ο κλάδος της γαλάζιας οικονομίας θα ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις της Ελλάδος για περαιτέρω χρηματοδότηση πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε: «Όταν ανέλαβα υπουργός Ανάπτυξης, παρέλαβα από την προηγούμενη κυβέρνηση τρία Ναυπηγεία “νεκροταφεία”, της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Υπήρχε ένα σχέδιο εξυγίανσης, αλλά είχε φτάσει σε γόρδιο δεσμό και η αποχώρηση της ΟΝΕΧ ήταν σχεδόν βέβαιη. Αισθάνθηκα πολύ μεγάλη υποχρέωση να βρω λύση και το έθεσα ως προσωπικό μου στοίχημα να το πετύχω. Θέλω να με πιστέψετε, δεν έχει υπάρξει δυσκολότερο εγχείρημα από αυτό στην καριέρα μου. Τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προκειμένου να καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα ήταν υπέρογκα και άπειρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το μικρό θαύμα, είναι σαν να κύλησε ένα παζλ και όλα τα κομμάτια στο τέλος μπήκαν στη θέση τους. Σήμερα που μιλάμε, και τα τρία αυτά ναυπηγεία δουλεύουν στο φουλ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αν δεν ήταν ο κ. Ξενοκώστας και η οικογένειά του, που έχουν κάνει απίστευτα καλό στην Ελλάδα».
Με τη σειρά του, ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β’, ανέφερε: «Η προ πενταετίας επαναλειτουργία των ιστορικών και εμβληματικών για το νησί Ναυπηγείων του Νεωρίου και η μεταβίβασή τους στην εταιρεία ONEX του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία κ. Πάνου Ξενοκώστα σηματοδότησε μία “νέα εποχή” της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας μας, αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας, όπως φαίνεται, ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, είπε: «Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αυξηθεί οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες σε όλη τη χώρα. Από περίπου τις 10.000 άδειες που δίναμε για τις εργασίες αυτές, φέτος έχουμε φτάσει κοντά στις 28.000. Άρα τα Ναυπηγεία της Σύρου έχουν μία αύξηση γύρω στο 15% και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας κοντά στο 81-85%. Μετά από 30 χρόνια ύπνωσης στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στη χώρα, ο κ. Ξενοκώστας κατάφερε να το αλλάξει όλο αυτό».
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανάγνωση, από τον υπεύθυνο Οικονομικών της πρεσβείας των ΗΠΑ, Timothy McNally, προσωπικού μηνύματος που απέστειλε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, που ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας, από τη μεταφορά των πλοίων Liberty μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις σημερινές προσπάθειες για την αναζωογόνηση των ναυπηγείων της Ελλάδας και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας. Οι προσπάθειες της ONEX αποτελούν παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και είμαι υπερήφανος για τον ρόλο που διαδραματίζει ο Όμιλος στην τοποθέτηση της Ελλάδας για ένα ευημερούν και βιώσιμο μέλλον».
Μετά τις ομιλίες, ο Πάνος Ξενοκώστας προχώρησε σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης, βραβεύοντας τους παλαιότερους εργαζόμενους της εταιρείας, αναγνωρίζοντας και τιμώντας τη συμβολή όλων στην επιτυχημένη πορεία του οργανισμού, με τους ίδιους να μη μπορούν να κρύψουν τη συγκίνηση και τη χαρά τους.
Μετά από 20 χρόνια ενεργούς παρουσίας στα ελληνικά δρώμενα, ο Όμιλος ONEX αριθμεί σήμερα, έμμεσα και άμεσα, περισσότερους από 3.700 εργαζομένους, ενώ το 2004, στο ξεκίνημα, είχε μόνο 5.
Σχόλια Facebook