Στην Διακομματική της Βουλής το “Στρατηγικό Σχέδιο” για τον Απόδημο Ελληνισμό

Αθήνα.– Για πρώτη φορά η Ελλάδα χαράσσει μια οριζόντια, συντεταγμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με μακροχρόνιο ορίζοντα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, παρουσιάζοντας  στη Βουλή, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

Ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που σηματοδοτούν το ουσιαστικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Διασπορά, όπως η άρση των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και η επιστολική ψήφος, και υπογράμμισε ότι η ελληνική Διασπορά είναι ένα «τεράστιο εθνικό κεφάλαιο, που ξεπερνάει κομματικούς ανταγωνισμούς», ζήτημα «εθνικό και οικουμενικό». Με το Στρατηγικό Σχέδιο, που διαμορφώθηκε κατόπιν μακράς διαβούλευσης και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται «ένα πρώτο πολύ σημαντικό εθνικό βήμα» για να φέρουμε τους Απόδημους Έλληνες πιο κοντά στην πατρίδα, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε αναλυτικά σε δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των προξενικών υπηρεσιών, η επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών staellinika.com,  η διεύρυνση των θερινών προγραμμάτων φιλοξενίας για ομογενείς και η προώθηση της συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κώτσηρας στις δράσεις προσέλκυσης της επιστημονικής διασποράς και της γενιάς του brain drain.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού και στέκεται δίπλα του, υιοθετώντας μια «σύγχρονη προσέγγιση», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κώτσηρας. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία ευρύτερων συνεργασιών για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου και δήλωσε ανοιχτός σε εποικοδομητικές προτάσεις, τονίζοντας ότι το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» και ένα «δυναμικό κείμενο».

Πηγή: ΑΠΕ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό Γιώργος Κώτσηρας, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Φίλιππος Φόρτωμας και η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη

 

Άποψη από τις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό,

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Φίλιππος Φόρτωμας δήλωσε: «Ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών που είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην Επιτροπή μας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Κώτσηρας, αλλά και η αρμόδια Γενική Γραμματέας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, ενημέρωσαν την Επιτροπή μας για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027, ενώ στον διάλογο που ακολούθησε είχαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε και να λάβουμε διευκρινήσεις για την εφαρμογή του. Η θέση του Υφυπουργού ότι ο διάλογος για την διαμόρφωση του Σχεδίου παραμένει ανοιχτός και ότι το Υπουργείο είναι πρόθυμο να εξετάσει νέες προτάσεις, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του και αποδεικνύει ότι διαρκής στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη στόχων που πηγαίνουν την χώρα παρακάτω και όχι απλά η τυπική διαμόρφωση θεωρητικών πολιτικών.»

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη αναφερόμενη στο πρόσφατο ταξίδι της στο Μπουένος Άιρες ( Αργεντινή) και στις επαφές που είχε με την εκεί Ομογένεια αλλά και με εκπροσώπους της Ομογένειας Βραζιλίας κλπ. τόνισε πως «…δώσαμε μήνυμα ενότητας και ενδιαφέροντος της πατρίδας μας στην ομογένεια» καθώς  «όλοι μαζί από διαφορετικά κόμματα ακούσαμε τις απόψεις των ομογενών προέδρων και εκπροσώπων και έχουμε μία καλή εικόνα των θεμάτων που τους απασχολούν».

Η κα. Μυρογιάννη τόνισε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο είναι δυναμικό και θα εξελίσσεται καθώς περνάει ο χρόνος, τα επόμενα τρία χρόνια. Η Γενική Γραμματέας επισήμανε ορισμένους στόχους του Σχεδίου όπως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, π.χ. έκδοση νέων διαβατηρίων, τις οποίες παρέχουν οι ελληνικές προξενικές αρχές στους απόδημους, η δημιουργία του μητρώου των Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό το οποίο θα διευκολύνει, εκτός των άλλων, την απευθείας επαφή μεταξύ τους και την διεύρυνση του προγράμματος φιλοξενίας νέων, κυρίως, ομογενών από πολλές χώρες στην Ελλάδα.

Η κυρία Μυρογιάννη εστίασε περισσότερο στους νέους, στη νέα γενιά και στις γυναίκες. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βραζιλίας όπου όπως την ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων φέτος συμμετείχαν στα προγράμματα φιλοξενίας πολλοί ομογενείς που δεν ήξεραν την ελληνική γλώσσα  και μάθανε αρκετά για τον ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική Γλώσσα και μάλιστα δύο από τους νέους ενθουσιαστήκανε τόσο πολύ με τον ελληνικό πολιτισμό και τα όσα μάθανε και αποφάσισαν να διδαχθούν την Ελληνική Γλώσσα και να γίνουν καθηγητές ώστε να διδάξουν  και σε άλλους ενδιαφερόμενους νέους  της πατρίδας τους Ελληνικά.

Επίσης τόνισε ότι διαπίστωσε πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ομογενείς για την εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται  συνεργασία ΥΠΕΞ και Βουλής, αλλά και  αξιοποίηση και νέων εργαλείων, ότι απαιτείται η χαρτογράφηση και η δικτύωση για την ανάδειξη και τη διαχείριση των προβλημάτων αλλά και να ακούσουμε  ιστορίες από γυναίκες  που έχουνε συμβάλλει και βοηθήσει στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας.

Η αντιπολίτευση

Αν και επικριτικοί για πολλές πλευρές του «Στρατηγικού Σχεδίου» για τον Απόδημο Ελληνισμό, ήταν θετικό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν στην Διακομματική Επιτροπή πως στηρίζουν την ιδέα ενός στρατηγικού πλάνου. Επίσης θετικό ήταν το γεγονός πως παρά τις αδυναμίες του κυβερνητικού Σχεδίου που παρουσίασαν εντούτοις  κατέθεσαν προτάσεις  για την βελτίωσή του.

Στις αδυναμίες του «Στρατηγικού Σχεδίου» αναφέρθηκε ότι εμπεριέχει προτάσεις γενικές και ασαφείς χωρίς  χρονικές δεσμεύσεις, δίχως φορείς χρηματοδότησης  και χωρίς αναφορά σε δαπάνες που προϋποθέτει η εφαρμογή του «Σχεδίου». Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , Γιώργος Νικητιάδης, το αποκάλεσε business plan «καθώς δεν υπάρχει όραμα εθνικής πολιτικής» για τους Απόδημους. Ζήτησε δε να προστεθούν μέτρα «για τις  νέες γενιές που χάνονται», να στηριχθούν οι Απόδημοι εκεί όπου ζουν, και μέτρα για την «διαρκή ενίσχυση των δεσμών». Επίσης, ζήτησε την επανίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ΣΑΕ.

Κατά τα λοιπά,  επισημάνθηκε και από άλλους ομιλητές η απουσία συγκεκριμένου πλάνου για την επανασύσταση του ΣΑΕ καθώς και συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση των ελληνόφωνων Σχολείων του εξωτερικού τα οποία, όπως ελέχθη “μειώνονται”. Για την επιστολική ψήφο  ζήτησαν να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ψήφου, να γίνει  καταγραφή του εκλογικού σώματος εξωτερικού και,  επίσης, να συντελεσθεί η  εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,  Γεώργιος  Ψυχογιός,  αναφέρθηκε στην έλλειψη εργαλείων με τα οποία θα φθάσουμε στο στόχο,  ώστε να παραχθεί μετρήσιμο αποτέλεσμα, ζήτησε το Κράτος να  ενισχύσει τις εκπαιδευτικές δομές εξωτερικού και να συμπληρωθούν οι οργανικές θέσεις των Προξενείων για να εξυπηρετούνται οι Απόδημοι Ελληνες. Χαρακτήρισε σημαντική την δημιουργία εμβληματικών, όπως είπε, έργων “όπως η Διώρυγα της Κορίνθου” προκειμένου το brain Drain που, όπως τόνισε, συνεχίζεται, να ανακοπεί και να αρχίσουν να επιστρέφουν οι νέοι επιστήμονες.

Στην έλλειψη “πολλών σχολίων από τους Ομογενείς” στην Δημόσια Διαβούλευση για το “Στρατηγικό Σχέδιο” αναφέρθηκε η βουλευτής  της “Νέα Αριστερά”, Σία Αναγνωστοπούλου, και επεσήμανε ότι το “Στρατηγικό Σχέδιο” θα έπρεπε να κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα “γιατί πολλοί νεώτεροι ομογενείς δεν μιλούν την ελληνική”.  Ακόμη, επεσήμανε ότι το Σχέδιο της Κυβέρνησης “είναι από μέσα προς τα έξω ενώ θα έπρεπε να είναι από έξω προς τα μέσα” τονίζοντας ότι επιβάλεται “να ακούσουμε τους ομογενείς και τις σημερινές τους ανάγκες”. Επίσης, τόνισε την απουσία Προϋπολογισμού στο Σχέδιο, ποιοί φορείς θα καλύψουν οικονομικά την κάθε δράση και ζήτησε την χαρτογράφηση των Αποδήμων Ελλήνων.

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας) αναφέρθηκε στον “πενιχρό” προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ για την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνσμού, ζήτησε διϋπουργική συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του ¨Σχεδίου” και την επανασύσταση του ΣΑΕ. Ο Βουλευτής του κόμματος “Σπαρτιάτες Αλ. Ζερβέας  χαρακτήρισε το “Σχέδιο” ότι βρίσκεται “προς την ορθή κατεύθυνση με θεωρητικό, όμως, περίγραμμα”. Χρειάζεται, τόνισε, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κόστος υλοποίησης και επεσήμανε ότι έπρεπε στο ¨Σχέδιο¨να έχει συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ  Σταύρος Μιχαηλίδης τόνισε τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού λέγοντας χαρακτηριστικά πως ” η σημερινή Ελλάδα δημιουργήθηκε από τους έξω από τον ελλαδικό χώρο, Ελλήνων” .

Διαδικτυακή παρέμαση πραγματοποίησηε ο π. βουλευτής Σουηδίας Σωτήρης Δελής,  επισημαίνοντας ότι “οι Απόδημοι έχουν χορτάσει από παχιά λόγια, πράξεις δεν βλέπουν”, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνόγλωσσα σχολεία εξωτερικού, στην έλλειψη “ασφαλιστικής ευαισθησίας” καθώς, όπως είπε, παρατηρείται μεγάλη χρονική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να εκκρεμούν πολλές συντάξεις ομογενών από το ελληνικό Κράτος.” Αναφέρθηκε, τέλος στην υποστελέχωση των Προξενικών Γραφείων.

Δευτερολογία Κώτσηρα

Στην δευτερολογία του ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας είπε πως από τη συζήτηση αποδείχτηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί “Στρατηγικό Σχέδιο”. Ότι πολλές από τις προτάσεις που ακούστηκαν θα εξετασθούν και θα ενσωματωθούν στο “Σχέδιο” και πως ο ίδιος παραμένει ανοιχτός και σε όποιες άλλες επικοδομητικές προτάσεις ήθελε υποβληθούν στο μέλλον. Αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση η οποία, όπως είπε, θα συντομεύσει τις διαδικασίες στα Προξενεία ενώ υποσχέθηκε “καλύτερη στελέχωσή” τους. Τέλος,  απέρριψε τον χαρακτηρισμό “business plan”  και τόνισε ότι στόχος είναι με τις δράσεις να αγκαλιάσουμε “όσο πιό πολύ μπορούμε τις τεράστιες δυνατότητες του εξωτερικού Ελληνισμού”.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαλασπίνας