Covid και καρκίνος: Η αλήθεια για τη σχέση μεταξύ των δύο μπορεί να είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι πιστεύαμε

Από τις σοβαρότερες, ίσως, ανησυχίες που υπήρξαν μετά την εμφάνιση του κορονοϊού είναι η σχέση που θα μπορούσε να έχει ο ιός με την εμφάνιση σπανίων μορφών καρκίνου στη μετά Covid εποχή. Νέα, ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν την εικόνα.

Η αύξηση των επιθετικών καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο από τότε που ξέσπασε η πανδημία επιβεβαιώνεται από κάποια πρώτα δεδομένα για τις ΗΠΑ, όπως και από μεγάλα ινστιτούτα για τον καρκίνο. Πολλοί θεώρησαν, τότε, ότι η αύξηση αυτή οφειλόταν, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι ο κόσμος απομακρύνθηκε, λόγω φόβου, από το σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας, κάτι που μπορεί να οδήγησε σε καθυστερημένες διαγνώσεις και, μάλιστα, σε προχωρημένο στάδιο. Ήταν, άλλωστε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαν οι ειδικοί και την περίοδο της πανδημίας, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να μη σταματήσει να κάνει τις προβλεπόμενες προληπτικές εξετάσεις.

Όταν το πρώτο κύμα κορονοϊού έπληξε τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προέβλεψαν ότι θα αυξάνονταν τα περιστατικά καρκίνου. Μελέτη στο Lancet Oncology ανέλυε στοιχεία που έδειχναν αύξηση των καρκίνων 4ου σταδίου, για πολλούς τύπους καρκίνου, στα τέλη του 2020. Το Baptist Health Miami Cancer Institute, το UC San Diego Health και άλλα μεγάλα ιδρύματα έχουν επίσης δημοσιεύσει στοιχεία που δείχνουν την σταθερά ανοδική τάση στα κρούσματα καρκίνου.

Νέα έρευνα έρχεται, όμως, όχι μόνο να διαψεύσει τους φόβους σχετικά με τη σχέση Covid-καρκίνου, αλλά και να αποδείξει ότι η Covid μπορεί στην πραγματικότητα να σκοτώνει τον καρκίνο, αποδεικνύοντας ότι η όποια αύξηση στα περιστατικά οφειλόταν πράγματι κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις την περίοδο της πανδημίας.

Ανατροπή

Ερευνητές του Ιλινόις βρήκαν μια απίστευτη σχέση μεταξύ μόλυνσης με Covid και υποχώρησης του καρκίνου, με μείωση των όγκων σε μέγεθος ή έκταση.

Χρησιμοποιώντας ζώα και ιστούς από ανθρώπους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μόρια RNA του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος ευθύνεται για τη νόσο, πυροδότησαν την ανάπτυξη ενός ειδικού κυττάρου στο ανοσοποιητικό σύστημα που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γνωστά ως «επαγώγιμα μη κλασικά μονοκύτταρα» ή «I-NCMs», τα ειδικά αυτά κύτταρα επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καρκίνων που είναι ανθεκτικοί στις τρέχουσες θεραπείες, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Canning του Northwestern Medicine.

«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει μια νέα οδό για τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο δρ Ankit Bharat, επικεφαλής θωρακοχειρουργικής του Canning Thoracic Institute. «Διαπιστώσαμε ότι τα ίδια κύτταρα που ενεργοποιούνται από τη σοβαρή Covid-19 θα μπορούσαν να προκληθούν με ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου και συγκεκριμένα είδαμε στη μελέτη μια ανταπόκριση με το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου».

Ο Bharat ήταν ο κύριος συγγραφέας των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο The Journal of Clinical Investigation. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με την αποτελεσματικότητα να μελετάται μόνο σε ζώα, «προσφέρει ελπίδα ότι ίσως μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προσέγγιση για να ωφελήσουμε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες».

Τα ειδικά κύτταρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω με τη χρήση μικρών μορίων, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο μονοπάτι για τους καρκινοπαθείς που έχουν εξαντλήσει τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας.

«Αυτό που κάνει αυτά τα κύτταρα τόσο ξεχωριστά είναι η διπλή τους ικανότητα», ανέφερε ο Bharat. «Συνήθως, τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μη κλασικά μονοκύτταρα περιπολούν τα αιμοφόρα αγγεία, αναζητώντας απειλές. Αλλά δεν μπορούν να εισέλθουν στην ίδια την περιοχή του όγκου λόγω της έλλειψης ειδικών υποδοχέων», εξήγησε.

«Αντίθετα, τα I-NCMs που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σοβαρής Covid-19 διατηρούν έναν μοναδικό υποδοχέα που ονομάζεται CCR2, που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν πέρα από τα αιμοφόρα αγγεία και να διεισδύουν στο περιβάλλον του όγκου. Μόλις φτάσουν εκεί, απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες για να στρατολογήσουν τα κύτταρα φυσικούς δολοφόνους του οργανισμού. Αυτά τα κύτταρα-δολοφόνοι στη συνέχεια κατακλύζουν τον όγκο και αρχίζουν να επιτίθενται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του όγκου», εξήγησε.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού τα ευρήματά τους χρησιμοποιηθούν σε κλινικό πλαίσιο. Το επόμενο βήμα θα είναι οι κλινικές δοκιμές.

Φωτογραφία: iStock

Πηγή:iatropedia.gr