Εκδήλωση στη Βοστώνη για το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Από την διαλογική συζήτηση ανάμεσα στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου και τον επιχειρηματία και δραστήριο μέλος της Ομογένειας της Βοστώνης , Δρακούλη Μπεχράκη, Πρόεδρο της Marwick Associates. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Βοστώνη.- Έγινε το εσπέρας της Τρίτης 19 Νοεμβρίου 2024 στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Υπεύθυνου για Θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιώργου Κώτσηρα, η πρώτη εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο ταξιδεύει στις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή δύο εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση της Ομογένειας της Αμερικής για το έργο και την αποστολή του.
Διεξήχθη διαλογική συζήτηση ανάμεσα στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου και τον επιχειρηματία και δραστήριο μέλος της Ομογένειας της Βοστώνης και των ΗΠΑ γενικότερα, Δρακούλη Μπεχράκη, Πρόεδρο της Marwick Associates.
Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν περί τους τριακόσιους ομογενείς από όλα τα κοινωνικά, επιχειρηματικά και ακαδημαϊκά διαστρώματα της Ομογένειας της Βοστώνης και Νέας Αγγλίας εν γένει, ξεκίνησε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα του διοργανωτή της εκδήλωσης, γενικού προξένου Συμεών Τέγου.

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Διακρίνονται η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ελλη Ανδριοπούλου, ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κώτσηρας, και ο επιχειρηματίας Δρακούλης Μπεχράκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του πλέκοντας το εγκώμιο της Ομογένειας της Βοστώνης, λέγοντας πως «είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη Βοστώνη, μία από τις παλαιότερες και ιστορικότερες πόλεις της Αμερικής. Μία πόλη που φιλοξενεί μία πολυπληθή και ζωντανή ελληνική κοινότητα, με ενεργή δράση και παρουσία σε πολυάριθμες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Πάντα αφοσιωμένοι στη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εσείς, οι Έλληνες της Βοστώνης είστε φορείς των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού και θεματοφύλακες της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Σας βλέπουμε να διαπρέπετε στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη και παρά τη μεγάλη φυσική απόσταση που μας χωρίζει, παρακολουθούμε τη δράση σας με υπερηφάνεια και αγάπη και χαιρόμαστε αληθινά με την επιτυχή πορεία σας».
Ο κ. Κώτσηρας μιλώντας για το Ιδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είπε πως «είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, σε αυτή την ειδική εκδήλωση όπου αναδεικνύουμε τον ρόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα έργο υψηλής αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής αξίας, που αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Αθήνας και έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες της, και όχι μόνο. Σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός είναι κεφαλαιώδους σημασίας, το Κέντρο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία Πρεσβεία της Ελλάδας καθώς, φιλοξενώντας εκδηλώσεις παγκόσμιας ακτινοβολίας και απήχησης, προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών σε αρκετές περιπτώσεις. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9), ένα εμβληματικό διεθνές συνέδριο για την προστασία των ωκεανών που διοργάνωσε η Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Αναφέρθηκε ακόμα στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2025 το οποίο παρουσιάσθηκε πρόσφατα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε πως «συνιστά την πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για ζητήματα που αφορούν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού».
Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Κώτσηρας είπε πως «ο στόχος που έχουμε κατά κύριο λόγο είναι στα πλαίσια του σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό που παρουσιάσαμε προ 15 ημερών περίπου στην Αθήνα παρουσία του πρωθυπουργού και να αναδείξουμε τους άξονες του και να μπορέσουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε ζητήματα όπως είναι η Ελληνική γλώσσα, η στήριξη των Ελληνικών Σπουδών. Έχομε πάει αυτές τις μέρες σε αρκετά πανεπιστήμια που έχουν έδρες Ελληνικών Σπουδών, δηλαδή επενδύουμε στο κομμάτι της Ελληνικής Διασποράς».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κώτσηρας πλέκει το εγκώμιο της Ομογένειας της Βοστώνης. Διακρίνονται ο επιχειρηματίας Δρακούλης Μπεχράκης και ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση με ποίο τρόπο επενδύετε, είπε, «με τη στήριξη των Εδρών Ελληνικών Σπουδών, είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών», ενώ αν θα στηρίξουν οικονομικώς είπε, «και οικονομικώς θα βοηθήσουμε με τα δεδομένα που έχομε και σε επίπεδο συνεργασιών με Ελληνικά Πανεπιστήμια, ανταλλαγής φοιτητών, όπως και τα προγράμματα φιλοξενίας, Αν τα βάζαμε σ’ ένα άξονα είναι γλώσσα πολιτισμός, προξενικές υπηρεσίες».
Σημειώνεται ότι ο κ. Κώτσηρας έχει ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών στη Βοστώνη.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου, προέβη σε μία συστηματική και ενδελεχή παρουσίαση του έργου, των δραστηριοτήτων, των προγραμμάτων και της πολυεπίπεδης λειτουργίας και αποστολής Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Η κυρία Ανδριοπούλου κατά την διαλογική πληροφοριακή συζήτηση με τον κ. Δρακούλη Μπεχράκη ανάμεσα στα άλλα είπε πως «Η ΚΠΙΣΝ Mονοπρόσωπη Α.Ε. είναι κοινωφελής οργανισμός και έχει ως σκοπό τη συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει τον δικό της προγραμματισμό πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων».
Επισήμανε πως «η ΚΠΙΣΝ M.A.E. ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιό της. Η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού επιτυγχάνεται μέσω ποικίλων πηγών χρηματοδότησης, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία και τον ετήσιο προγραμματισμό του. Οι δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο, η συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εταιρικές χορηγίες, οι αμοιβές για τις υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων που παρέχει ο οργανισμός στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες, αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδων της ΚΠΙΣΝ Μ.Α.Ε., επιτρέποντας την επιδίωξη της αποστολής της και τη διεύρυνση του κοινωνικού της αντίκτυπου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι επίσης δημόσιοι οργανισμοί και εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού αντίστοιχα».

Το ακροατήριο στην αίθουσα τελετών του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη για την εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η κυρία Ανδριοπούλου τόνισε πως «μέσα από τον προγραμματισμό του, το ΚΠΙΣΝ έχει πλέον εδραιωθεί ως ένας παραγωγός πολιτιστικού περιεχομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και εκκολαπτήριο δεξιοτήτων και ιδεών, όντας σε άμεσο διάλογο με τις κοινότητες και την ευρύτερη κοινωνία. Μέσα από φεστιβάλ, συναυλίες και εκθέσεις —ανάμεσα σε άλλα— αλλά και συνέδρια και σχολικά προγράμματα, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει έναν δραστήριο και πολύπτυχο πυλώνα του πολιτιστικού ιστού της πόλης. Εγκαταστάσεις και δράσεις που ενισχύουν την αστική εμπειρία, στιγμές χαράς και μία διαρκώς αναπτυσσόμενη πλατφόρμα για τον δημόσιο διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών αποτελούν τα βασικά στοιχεία του αποτυπώματος του Οργανισμού σήμερα».
Είπε ακόμα πως «ο αριθμός των επισκεπτών κατ’ έτος ΚΠΙΣΝ ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια, γίνονται 3,000 εκδηλώσεις τον χρόνο το 95% των οποίων είναι με ελεύθερη είσοδο, ενώ 80,000 μαθητές επισκέπτονται κάθε χρόνο και είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος πολιτιστικός προορισμός των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα». Ακολούθησε περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων από μέρους του ακροατηρίου και της κυρίας Ανδριοπούλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση για όλους στους χώρους του γενικού προξενείου.

Πηγή:ekirikas.com