Σ. Βούλτεψη: H εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών και η επαγγελματική τους κατάρτιση
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
Αθήνα.- Για την επαγγελματική κατάρτιση μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μίλησε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου Επαγγελματικής Κατάρτισης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
Στο συνέδριο -που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης- η υφυπουργός τόνισε ότι στη χώρα εφαρμόζονται πολλά τέτοια προγράμματα αλλά έχουν ιδιαιτερότητες. «Δηλαδή, πέραν των μετακλήσεων που γίνονται με αρκετές δυσκολίες, γιατί η χώρα έχει κάποιους κανόνες ασφάλειας για το ποιος μπαίνει στη χώρα, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μπαίνουν παράτυπα στη χώρα που είναι πρόσφυγες, σε περίπτωση που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή μετανάστες οι οποίοι έχουν φύγει για λόγους οικονομικούς, που πλέον οι οικονομικοί λόγοι συνδέονται με τους πολεμικούς. Γιατί έχουμε τρεις ενεργούς πολέμους στην περιοχή, αναρίθμητους πολέμους στην Αφρική, μεγάλη κλιματική κρίση, άρα και επισιτιστική πλέον. ‘Αρα, πολλοί άνθρωποι φεύγουν και για διαφορετικούς λόγους που δεν προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης. Ωστόσο, εκείνη δημιουργήθηκε το 1951 και τώρα έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά.
Εκπαιδεύονται. Η προσπάθειά μας είναι ουσιαστικά οι νεότεροι να πηγαίνουν στο σχολείο και με σειρά προγραμμάτων το έχουμε καταφέρει. Πρέπει να μάθουν και ελληνικά, αλλά ναι, έχουν ιδιαιτερότητες, δηλαδή να μπορούν να εργαστούν την ώρα που μπαίνουν στη χώρα. Δίνουν ένα δικό τους προφίλ, επαγγελματικό, πέραν των υπολοίπων. ‘Αρα μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν χτίστης στη χώρα του ή ήταν αγρότης, αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι ήταν ηλεκτρολόγος και είναι διαφορετικά τα πτυχία που έχουν σε μια άλλη χώρα από αυτά που έχουμε εμείς. ‘Αρα, χρειάζεται μια διαδικασία επανεκπαίδευσης και επαναπροσδιορισμού και αναγνώρισης των πτυχίων. Πάνω από όλα όμως, αυτό το οποίο κάνει πρώτα πρώτα η χώρα είναι κατά την είσοδο είναι να κάνει έλεγχο ασφαλείας, δηλαδή να πάρει τα δεδομένα και να τα στείλει όπου πρέπει και να πάρει τις απαντήσεις. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πολύ οργανωμένο σύστημα σε αυτό. Γι’ αυτό και πριν από κανένα μήνα στη Λέσβο κάποιος που έμπαινε με ερυθρά αγγελία συνελήφθη σε μία ώρα. ‘Αρα, λοιπόν υπάρχει το κομμάτι το ενδιάμεσο της εκπαίδευσης», τόνισε η κ. Βούλτεψη.
«H εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών και η επαγγελματική τους κατάρτιση είναι πολύ σημαντική και για τους ίδιους και για την εθνική οικονομία. Χωρίς αμφιβολία όμως, έχει πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν αρκεί να μάθουν μόνο ελληνικά, πρέπει να ενταχθούν και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, να εξοικειωθούν με τη δημοκρατία, με το δημοκρατικό πολίτευμα, με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, με την ισότητα των φύλων, με την αποτροπή της βίας. ‘Αρα η εκπαίδευση πολιτών τρίτων χωρών έχει πάρα πολλές παραμέτρους, τις οποίες εμείς, ο τομέας ένταξης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, φροντίζουμε να εκπληρώσουμε», είπε ακόμα η κ. Βούλτεψη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook