Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Τρίτη, μέσα σε ένα χρόνο -και μέχρι ώρας- διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί  αφενός μεν ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο και, αφετέρου διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σκηνικό στην Χώρα. Η ισοψηφία (από 31 βουλευτές) των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) σε αριθμό βουλευτών θέτει θέμα  Κοινοβουλευτικής Τάξης καθώς αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύεται το κόμμα που μετά τον κυβερνητικό σχηματισμό έχει αναδείξει τους περισσότερους βουλευτές.

Βέβαια, όλα, όπως προαναφέραμε, είναι ρευστά, μετά την αναγγελία από τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, της (ανομολόγητης μέχρι χθες)  πρόθεσής του να δημιουργήσει νέο κόμμα.  Και καθώς στους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη χθες ανεξαρτοποιήθηκαν (Χρηστίδου, Μάλαμα, Παππά, Αυλωνίτη) προτίθεται και η Θεοδώρα Τζάκρη, να πράξει ομοίως, ώς προείπε,  τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τίποτα ή περίπου τίποτα! Αν ανεξαρτοποιηθεί και η κα Τζάκρη, αξιωματική αντιπολίτευση βάση του αριθμού των βουλευτών του θα ανακηρυχθεί το ΠΑΣΟΚ (31-30)!

Παραμένουν -προσώρας;- στον ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Ακρίτα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης. Βουλευτές που θεωρούνται του «στενού» κύκλου των Στεφ. Κασσελάκη. ‘Ίσως και κάποιοι ακόμη που όμως αυτή την ώρα δεν έχουν εκδηλώσει δημοσίως το τι μέλλει να πράξουν. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις μελλούμενες αποφάσεις του κ. Κασσελάκη ο οποίος, αν και προανήγγειλε την ίδρυση κόμματος  εντούτοις δήλωσε δημοσίως ότι στην παρούσα φάση συγκροτεί «Κίνημα» και όχι κόμμα.

Ασχέτως του πως θα βαπτίσουν οι οπαδοί του το «κίνημα», δύσκολα ένας βουλευτής θα φύγει από εντός Βουλής κόμμα για να στρατευθεί σε «Κίνημα». Διότι πέραν των ανεξαρτοποιημένων βουλευτών, που παραμένουν στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητοι, οι τυχόν εντασσόμενοι στο «Κίνημα» θα πρέπει να συγκροτήσουν «ομάδα» στη Βουλή δέκα και πλέον βουλευτών για να διατηρήσουν την βουλευτική ιδιότητα.

Ακόμη, όμως, και Κόμμα εάν ιδρύσει ο κ. Κασσελάκης άμεσα, δέκα βουλευτές πρόθυμοι να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντασσόμενοι στο νέο κόμμα, ώστε αυτό να εκπροσωπηθεί στη Βουλή,  δύσκολα θα βρεθούν… Άλλο είναι να ανεξαρτοποιηθεί κάποιος βουλευτής και άλλο να ενταχθεί σε άλλο κόμμα μεταφέροντας και την έδρα του!.. Είναι σαφής αυτός ο διαχωρισμός. Όπως σαφές είναι πως εφεξής ο ένας θα ονομάζεται «ανεξάρτητος» και ο άλλος θα αποκαλείται «αποστάτης»…

Το ερώτημα, επομένως, είναι τι ακριβώς θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η κινητοποίηση και η θορυβώδης κινητοποίηση 1000 έως και 2000 οπαδών του προσυνεδριακά, δεν λέει τίποτα απολύτως ως προς την πιθανότητα να ιδρύσει και Κόμμα και, πολύ περισσότερο, το κόμμα αυτό να γίνει εν καιρώ Κυβέρνηση.  Κόμμα  Ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1975. Το ονόμασε «Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Κίνημα» (ΠΑ.ΣΟ.Κ.). Ήταν Κίνημα και Κόμμα ταυτόχρονα. Και μάλιστα την προσφερόμενη για νέους πολιτικούς σχηματισμούς περίοδο όπου η χώρα έμπαινε στην Μεταπολίτευση. Όπως άλλωστε και η ΝΔ τότε δημιουργήθηκε από τον Κων. Καραμανλή.…

Ο ενσκήψας στον ΣΥΡΙΖΑ άνευ πολιτικού παρελθόντος Στέφανος Κασσελάκης είπε πως Κόμμα θα φτιάξει αργότερα. Τώρα τα μέλη του …αδημιούργητου εισέτι κόμματος θα ψηφίσουν «δημοκρατικά» για το όνομα του Κινήματος ή του μελλοντικού κόμματος;

Παραδοξότητα καθώς ένα «Κίνημα» έχει καθαρά ιδεολογικό  χαρακτήρα και δεν αποσκοπεί σε κανενός είδους εξουσία μετατρεπόμενο από Κίνημα σε Κόμμα. Με ποια λαϊκή εξέγερση υπέρ ποιου ιδεολογικού υπόβαθρου θα δημιουργηθεί σήμερα εν Ελλάδι Κίνημα;

Άλλωστε, όλα, ως προείπαμε, είναι ρευστά.   Η δημιουργία ενός νέου κόμματος μοιάζει εύκολη υπόθεση. Πρόσφατα είχαμε το κόμμα της «Νέας Αριστεράς» από τα λαβωμένα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταπολιτευτικά είχαμε νέα κόμματα που προέκυψαν όχι από την ανάγκη των καιρών και του λαού, αλλά από την προσωπική απόφαση πολιτικών προσώπων. Π.χ. ΔΗΑΝΑ, ΛΑΟΣ, ΠΟΛ.ΑΝ, ΑΝ.ΕΛ.  Όλα αυτά σήμερα αποτελούν πολιτικό «παρελθόν». Κανένα -πλην των ΑΝΕΛ που συνέπραξαν μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν είχαν κυβερνητική θητεία… Και εξέλειπαν ως “Κομήτες” της πολιτικής ζωής…

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ψήφισε ο λαός το 2015 σήμερα  εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται. Τα υποψήφια για την προεδρία του τέσσερα Μέλη  και, ιδιαίτερα, εξ αυτών, αυτός που θα ψηφιστεί ως ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα μένει να αποδείξει στην πράξη τις δυνατότητές του να επαναφέρει το Κόμμα σε τροχιά της εξουσίας.

Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.  Ας αναμένουμε να κλείσει η παρένθεση της πολιτικής αστάθειας με την εκλογή νέου Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ και την καταστάλαξη των αποφάσεων του κ.  Κασσελάκη.

Στο αναμεταξύ, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν πολύ δρόμο και σοβαρό έργο μπροστά τους μέχρι τις επόμενες εκλογές στις οποίες πρέπει να φθάσουν με διευθετημένα τα δύο σοβαρά προβλήματα που σήμερα υφίστανται στην χώρα: της ακρίβειας και της ασφάλειας. Δύο παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.