Η εθνική επέτειος  της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κωνσταντινούπολη

Αποψη από την εκδήλωση στο  Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Κωνσταντινούπολη.- Δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με τίτλο «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου» αναφέρεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα  δημοσίευμα της εφημερίδας κάνει λόγο για την επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο κατά την οποία έγινε η παρουσίαση της επανέκδοσης, με την προσθήκη και της τουρκικής γλώσσας, του βιβλίου του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, Κωνσταντίνου Δοξιάδη, με τίτλο: «Αι θυσίαι της Ελλάδος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», κατά την οποία μίλησαν οι διακεκριμένοι Έλληνες και Τούρκοι καθηγητές Νικόλαος Ουζούνογλου, Ayhan Aktar και Sait Cetinoğlu. 

 Στο δημοσίευμα παρατίθενται αποσπάσματα του χαιρετισμού του πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χαίρω ιδιαιτέρως, γιατί αυτή η λαμπρή ημέρα για τον ελληνισμό τιμάται και στην Κωνσταντινούπολη, στο εμβληματικό Σισμανόγλειο Μέγαρο, με την παρουσίαση της επανέκδοσης, με την προσθήκη και της τουρκικής γλώσσας, του βιβλίου του διαπρεπούς πολεοδόμου και αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Δοξιάδη: ‘‘Αι θυσίαι της Ελλάδος στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο’’Ευχαριστώ δε, ιδιαιτέρως, τον κωνσταντινουπολίτη Καθηγητή, κύριο Νίκο Ουζούνογλου για τη συμβολή του στη διοργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης καθώς και τους τούρκους Καθηγητές και ιστορικούς, κύριο Ayhan Aktar και κύριο Sait Cetinoğlu  που θα μας μιλήσουν σχετικά. Η παρουσία των εκλεκτών τούρκων ομιλητών σε μια εκδήλωση με θέμα τις θυσίες των Ελλήνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέραν της ιδιαίτερης τιμής, αντανακλά την παγκόσμια αναγνώριση για την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας στην αντιστροφή της πορείας της παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, γεγονός το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο. […] Ας κρατήσουμε το νόημα της ιστορικής ημέρας της 28ης Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας ότι οι θυσίες των Ελλήνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από παράδειγμα προς μίμηση, έδωσαν καρπούς ελευθερίας, προόδου, ευημερίας και εθνικής ομοψυχίας! »Αυτό το μήνυμα θα ήθελα να κρατήσετε και όλοι εσείς που τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη!».

Επισημαίνεται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν και στη συνέχεια στο αίθριο του Γενικού Προξενείου πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία και Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μέγα Πρωτοσύγκελλο κ. Γρηγόριο καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον πρέσβη κ. Κούτρα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, μετά από πρόσκληση του πρέσβη,  ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Στρατηγός ε.α.  κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στην εφημερίδα δημοσιεύεται και σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως κάτωθι: 

«Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης απέστειλε στο Γενικό Προξενείο της Πόλεως τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Γρηγόριο, ο οποίος τέλεσε τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, και διεβίβασε στον Γενικό Πρόξενο Εξοχ. Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Πατριαρχείου και της περί αυτό εδώ Ομογενείας. Νωρίτερα, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Πανοσιολογιώτατος παρέστη ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ιερουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Πέραν».