Καρπαθιακή Ένωση Νέων – μισός αιώνας προσφοράς

Το χορευτικό της ΚΕΝ στην γιορτή της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. ΚΕΝ’s dance group at the celebration of Integration of the Dodecanese with Greece.

Στην δεκαετία του 1960 άρχισαν να ενηλικιώνονται τα εγγόνια των Καρπάθιων που ήλθαν στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα και τα παιδιά αυτών που μετανάστευσαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεγάλωσαν σε περιβάλλον που οι γονείς, οι παππούδες και γιαγιάδες τους μιλούσαν Ελληνικά και ήταν ενεργά μέλη συλλόγων και εκκλησιών. Πολλοί τα καλοκαίρια, όταν ήταν παιδιά, τους έπαιρναν οι γονείς τους στην Κάρπαθο και ορισμένοι έμεναν και τον χειμώνα για να φοιτήσουν στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Επίσης στην δεκαετία 1965-75 ήλθαν αρκετοί νέοι για να σπουδάσουν, φέρνοντας μαζί τους τις πολιτιστικές τους εμπειρίες. Συνάμα, η Καρπαθιακή παροικία έστρεψε ομαδικά το ενδιαφέρον της στα γράμματα και στις επιστήμες. Σε φημισμένα πανεπιστήμια σπούδαζε μεγάλος αριθμός Καρπαθίων φοιτητών.

Η Καρπαθιακή Ένωση Νέων

Μέσα απ’ αυτό το περιβάλλον ξεπήδησε η Καρπαθιακή Ένωση Νέων (ΚΕΝ) από τους ίδιους τους νέους. Η αφορμή δόθηκε από μια παρέα νέων που το 1971 επισκέφθηκαν την Κάρπαθο. Με φρέσκες τις καλοκαιρινές τους εντυπώσεις συναντήθηκαν σε χοροεσπερίδα της «Ομόνοιας». Όταν τελείωσε η χοροεσπερίδα πήγαν σε κάποιο Καρπάθικο Diner του New Jersey για να συζητήσουν και τελειώνοντας αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν σε μια εβδομάδα. Στη δεύτερη συνάντηση η παρέα μεγάλωσε και εκεί ρίχθηκε η ιδέα να ιδρυθεί σύλλογος νέων. Η πρόταση βρήκε πρόσφορο έδαφος και ορίστηκε οργανωτική επιτροπή.

Σε ένα μήνα συνήλθε η ΓΣ, με πρωταρχικούς σκοπούς: η ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων, διατήρηση της Καρπαθιακής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς στην Αμερική και η προβολή της στο ευρύτερο ομογενειακό και αμερικανικό κοινό. Τον επόμενο μήνα εξελέγη ΔΣ με πρόεδρο τον Ανδρέα Αλεξιάδη. Δυο μήνες αργότερα η ΚΕΝ οργάνωσε χοροεσπερίδα που σημείωσε οικονομική επιτυχία και πιο πολύ έσμιξε τους νέους και τους γέμισε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την επιτυχία των μελλοντικών σκοπών.

Σε Πάν-Καρπαθιακή συγκέντρωση στο Pines Manor στο Edison NJ, το χορευτικό συγκρότημα της ΚΕΝ χορεύει προς τιμή του Μιχάλη Δουκάκη. At a Pan-Karpathian gathering at Pines Manor in Edison NJ, KEN’s dance group dances in honor of Michalis Dukakis (1988).

Το 1973, το νέο ΔΣ με πρόεδρο τον Βασίλη Γ. Χαλκιά καθιέρωσε υποτροφία για τον πρώτο τελειόφοιτο του Γυμνασίου Καρπάθου που απένεμε για αρκετά χρόνια. Επίσης οργάνωσε χορευτικό και έγινε μέλος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας.

Waldorf-Astoria

Η πρόοδος της ΚΕΝ συνεχίστηκε το 1974 με πρόεδρο τον Γιάννη Χατζηδημητρίου. Στο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης έγινε η χοροεσπερίδα της ΚΕΝ, από τις πιο πετυχημένες Καρπαθιακές χοροεσπερίδες σε συμμετοχή, πολυτέλεια και πολιτιστικό περιεχόμενο. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο λεύκωμα της ΚΕΝ, με πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Επίσης το Ελληνικό προξενείο ανάθεσε στην ΚΕΝ την οργάνωση και παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που έγινε στο Waldorf Astoria. Την ίδια χρονιά καθιερώθηκε η συμμετοχή της ΚΕΝ στην Εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης.

Το 1975, με προέδρους τους Μιχάλη Πελεχρίνη και Αλέκο Αλεξιάδη, η πορεία της ΚΕΝ συνεχίστηκε με καθιερωμένες εκδηλώσεις και την έκδοση του καταστατικού.

Το 1976, με πρόεδρο την Μαρία Χαλκιά, η ΚΕΝ συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Yorktown VA για τα 200 χρόνια της Αμερικανικής ανεξαρτησίας όπου τιμήθηκαν οι μεγάλοι ευεργέτες της Αμερικής Νίκος και Μαίρη Ματθαίου.

Μαζί με την Καρπαθιακή Ομοσπονδία η Καρπαθιακή Νεολαία νιώθει περήφανη για το ζεύγος Ματθαίου. Together with the Karpathian Federation, the Karpathian Youth feel proud of Matthews (Photo – Kostas Kostis, 1976).

Η πορεία της ΚΕΝ συνεχίστηκε με προέδρους τους: Βασίλη Νικολάου (1977-78), Νικήτα Αλεξιάδη (1979), Βασίλη Σκούλο (1980) και Γιάννη Χριστοδούλου & Μαρία Σκούλου (1981).

Το 1986, το χορευτικό συγκρότημα της ΚΕΝ, υπό την καθοδήγηση της Άννας Παπαγεωργίου, πήρε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του αγάλματος της Ελευθερίας. Όπως φαίνεται από την ακόλουθη επιστολή, υπήρξε εντυπωσιακή η παρουσίαση του χορευτικού της ΚΕΝ:

Dear Ms. Papageorge,

As we begin to unwind after Harbor Festival ’86, we want to take a moment to express our sincerest thanks for your participation. Your group’s performances and those of the other artists were truly the heart of the Statue of Liberty Centennial and created an eloquent and meaningful tribute to America’s diversity culture. We took great pleasure in working with you and in seeing the joy that your music and dance brought to so many people.

Ethel Raim & Martin Koenig – Directors.

Στην τιμητική εκδήλωση στο Victory Center, χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα της ΚΕΝ. Από αριστερά: Μανώλης Παπαμανώλης, Ειρήνη Μελισσανού, Βαγγέλης Ζερβουδάκης, Καλλιρρόη Ζερβουδάκη, Μιχάλης Νισύριος, Γεωργία Διάκου, Νίκος Παπαμανώλης, Χρυσούλα Χριστοδούλου. At the Victory Center celebration KEN’s dance group danced. From left: Manolis Papamanolis, Irini Melissanou, Vangelis Zerboudakis, Kallirroi Zerboudakis, Michalis Nisyrios, Georgia Diakou, Nikos Papamanolis, Chrysoula Christodoulou (Photo – Kostas Kostis, 1976).

Τον Δεκέμβρη του 1981 η ΚΕΝ, με πρόεδρο τη Μαρία Σκούλου, οργάνωσε στο Meadowlands Stadium στο East Rutherford NJ έκθεση με θέμα την Καρπαθιακή πολιτισμική κληρονομιά.

Στη δεκαετία του 1980 το χορευτικό συγκρότημα της ΚΕΝ αναγνωριζόταν ως ένα από τα πλέον αξιόλογα και προσκαλείτο σε πολλές ομογενειακές και αμερικανικές εκδηλώσεις. Αυτή την εποχή (1986) πρόεδρος της ΚΕΝ ήταν ο Στέλιος Μπέρτος.

Το 1989, η ΚΕΝ με την καθοδήγηση των παλαιών μελών Περικλή και Μαρίας Λαγωνικού, έστρεψε το ενδιαφέρον στην αναβίωση και αναπαράσταση παλαιών Καρπαθιακών εθίμων. Το 1989 και 1990, γιόρτασε το αποκριάτικο έθιμο «Πιπέρι» στο Schuetzen Park στο North Bergen NJ με μεγάλη επιτυχία. Εκτός των εκατοντάδων Καρπαθίων την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί ομογενείς και ο ομογενειακός τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο έθιμο. Πρόεδρος της ΚΕΝ εκείνη την εποχή ήταν ο Γιώργος Π. Σκευοφύλακας. Την ίδια εποχή η ΚΕΝ πρόσφερε $10.000 και έγινε μέλος του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος.

Η ΚΕΝ συνέχισε στην αναβίωση και αναπαράσταση παλαιών Καρπαθιακών εθίμων όπως του Καρπάθικου γάμου και των «Εφτά», και συνέβαλε στην οργάνωση της εορτής των Παγκαρπαθιακών υποτροφιών και του Παγκαρπαθιακού μνημόσυνου. Πρόεδρος της ΚΕΝ αυτή την εποχή ήταν ο Φραγκιός Διάκος.

Πηγή:anamniseis.net