Τουρκία: Αναζητώντας τους δράστες μετά την φονική επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
Η Τουρκία έχει βιώσει πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις από διαφορετικές ένοπλες ομάδες. Το πρόσφατο χτύπημα στην Άγκυρα παραμένει «ορφανό» αλλά η γείτονα βλέπει το PKK πίσω από την επίθεση.
«Τρομοκρατική επίθεση», σε μία τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες, συγκλονίζει την Τουρκία. Σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, TUSAS, στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας, σκορπώντας τον θάνατο.
Έξι νεκροί (εκ των οποίων οι δύο είναι οι δράστες) και 14 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Ali Yerlikaya, να δηλώνει: «Πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSA. Δυστυχώς, έχουμε νεκρούς και τραυματίες». Λίγο αργότερα ενημέρωσε πως «δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν».
Οι εικόνες από την επίθεση ενόπλων στην αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS, στην Άγκυρα, που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκλονίζουν
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS, καταδίκασε την «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» ενώ οι εικόνες ενόπλων να εισβάλουν στο κτίριο και να ακούγονται πυροβολισμοί και μια ισχυρή έκρηξη είναι σοκαριστικές.
Το βασικό ερώτημα και οι πιθανές απαντήσεις
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις έχουν πλήξει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία πολλάκις. Η τελευταία επίθεση έγινε τον Ιανουάριο, όταν ένας άνδρας έπεσε νεκρός από δύο ένοπλους που άνοιξαν πυρ μέσα σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.
Το βασικό ερώτημα ώρες μετά την επίθεση και ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό και γιατί;
Το BBC επιχειρεί να δώσει απαντήσεις. Ιστορικά, έχουν κατηγορηθεί ως επί το πλείστον οι Κούρδοι αυτονομιστές, των οποίων τα στρατόπεδα στη βόρεια Συρία και αλλού στην περιοχή έχουν δεχθεί επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές από την τουρκική αεροπορία.
Αλλά τα βλέμματα δεν στρέφονται μόνο σε αυτούς.
Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία ενώ υπάρχει και ισχυρός προβληματισμός γιατί η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία παράγει τα ευρέως γνωστά drones Bayraktar που άλλαξαν ολόκληρη την πορεία του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Επίσης, στα πρώτα στάδια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τελευταία έκανε μεγάλη χρήση των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να στοχεύει τα ρωσικά άρματα μάχης πριν η Ουκρανία αρχίσει να παράγει μαζικά τα δικά της drones, γράφει το βρετανικό μέσο σε μια μίνι ανάλυση.
Η Τουρκία δείχνει το PKK για την επίθεση
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ κατονόμασε τους Κούρδους αντάρτες ως υπεύθυνους για το χτύπημα. «Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας κάνοντας μια ποταπή και άτιμη επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της TAI. Όπως κάνουμε πάντα, δίνουμε σε αυτούς τους άτιμους ανθρώπους του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν συμμορφώνονται ποτέ. Επαναλαμβάνω αυτό που λέω πάντα, δεν θα σταματήσουμε να τους καταδιώκουμε μέχρι να εξαλειφθεί ο τελευταίος τρομοκράτης», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Κα ο υπουργός Εσωτερικών βλέπει το PKK δηλώνοντας πως «είναι πολύ πιθανό να το έκανε, αυτή είναι η εκτίμησή μας».
Το χρονικό της επίθεσης
Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και τραυματιοφορείς έσπευσαν στην περιοχή νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης μόλις άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς στις εγκαταστάσεις της TUSAS.
Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που έδειχναν ενόπλους να εισβάλουν στο κτίριο και να ακούγονται πυροβολισμοί και μια ισχυρή έκρηξη. Άλλες εικόνες έδειχναν μια κατεστραμμένη πύλη και ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα χώρο στάθμευσης.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων διήρκησαν αρκετά λεπτά ενώ το προσωπικό της τουρκικής βιομηχανίας κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.
Η έκρηξη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκε στην είσοδο ΕΝΑ (1) των εγκαταστάσεων. Πλάνα έδειξαν τους δράστες να κουβαλούν όπλα και σακίδια πλάτης καθώς μπαίνουν στο κτίριο. Πυκνός λευκός καπνός υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.
Ξεκίνησε έρευνα
Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση και έχουν οριστεί ένας αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας και 8 Εισαγγελείς» και καταδίκασε «έντονα την τρομοκρατική επίθεση που οργανώθηκε κατά των εγκαταστάσεων της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας».
Μέχρι και την ώρα αυτή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.
Να σημειωθεί πως μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη με την επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών να ξεχωρίζει. Οι εκπρόσωποι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας όταν έγινε γνωστή η επίθεση αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα. Την ώρα του περιστατικού, ο Haluk Görgün, πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), ο Mehmet Demiroğlu, Γενικός Διευθυντής της Turkish Aerospace Industries Inc (TAI), και ανώτεροι αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας παρακολουθούσαν την έκθεση SAHA EXPO.
Ποια είναι η αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS
H Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAS) είναι το τεχνολογικό κέντρο σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής, ολοκλήρωσης αεροδιαστημικών συστημάτων, εκσυγχρονισμού και υποστήριξης της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Διαθέτει την αδειοδοτημένη παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon της General Dynamics, ελαφρών αεροσκαφών μεταφοράς/θαλάσσιας περιπολίας/επιτήρησης CASA/IPTN CN-235, εκπαιδευτικών αεροσκαφών SIAI-Marchetti SF.260, ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) και ελικοπτέρων γενικής χρήσης Cougar AS-532, καθώς και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχων και γεωργικών αεροσκαφών.
Ξεκίνησε επίσης την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών KAAN, το πρώτο τουρκικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.
Η κύρια δραστηριότητα της περιλαμβάνει επίσης προγράμματα εκσυγχρονισμού, τροποποίησης και ολοκλήρωσης συστημάτων, καθώς και υποστήριξη μετά την πώληση στρατιωτικών και εμπορικών αεροσκαφών που βρίσκονται στα αποθέματα της Τουρκίας και των συμμάχων της.
Ιδρύθηκε από το υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στις 28 Ιουνίου 1973 για να μειώσει την εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας από τις αγορές του εξωτερικού.
Με την απόφαση να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη F-16 για την κάλυψη των αναγκών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η Turkish Aerospace, το 1984 και για περίοδο περίπου 25 ετών συνέπραξε με αμερικανική εταιρεία -κοινών επενδύσεων- για την κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών (F-16) την ενσωμάτωση των συστημάτων επί του αεροσκάφους και τις δοκιμές πτήσης.
Πριν από το τέλος της 25ετούς περιόδου, η Turkish Aerospace αναδιαρθρώθηκε εξαγοράζοντας τις μετοχές που είχαν οι αμερικανοί, το 2005. Στη συνέχεια, η TAI και η TUSAŞ συγχωνεύθηκαν υπό την Turkish Aerospace Inc. με σκοπό να διευρυνθούν οι δραστηριότητές της και έγινε το τεχνολογικό κέντρο της Τουρκίας για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, την κατασκευή, την ολοκλήρωση συστημάτων και την υποστήριξη του κύκλου ζωής των συστημάτων της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας.
Καταδίκη της επίθεσης
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, μετά την επίθεση δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας. Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις μορφές τρομοκρατίας».
Ο αντιπρόεδρος Cevdet Yılmaz καταδίκασε «την προδοτική τρομοκρατική επίθεση» και τόνισε πως «είχε ως στόχο τα επιτεύγματα της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία». Συμπλήρωσε πως «πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα αποθαρρύνουν τους ηρωικούς εργαζόμενους της αμυντικής μας βιομηχανίας, ούτε θα αποθαρρύνουν ούτε έναν από τους πολίτες μας που ιδρώνουν μέρα και νύχτα για το ιδανικό μιας πλήρως ανεξάρτητης Τουρκίας σε κάθε τομέα. Ο ισχυρός και αποφασιστικός μας αγώνας κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστεί όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».
Μεταξύ άλλων, ανακοινώση που καταδικάζει την επίθεση εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ δήλωση έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σχόλια Facebook