Εισηγήσεις αδελφών Μεζίτη στην συνεδρία διαβητολογίας

Οι Καθηγητές Ενδοκρινολογίας στις ΗΠΑ, οι Ελληνοαμερικανοί Δρ. Σπύρος Μεζίτης και Δρ. Νικόλαος Μεζίτης μίλησαν διαδικτυακά στη συνεδρία “Η εφαρμογή της νεότερης τεχνολογίας στη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη / The application of the latest technology in the treatment of Diabetes” στο Τρίτο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ιατρικής Διασποράς στο πλαίσιο του Αριστοτέλειου Ιατρικού Φόρουμ 2024 (ww.AMF24) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 18 Οκτωβρίου 2024.

Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) υπό την εποπτεία του Προέδρου Καθηγητή κ. Στέφανου Τριαρίδη οργάνωσε το σημαντικό ετήσιο συνέδριο.

Ο Καθηγητής Ενδοκρινολογιας Κορνέλ Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής Δρ. Σπυρος Ηλία Μεζιτης ήταν συντονιστής μαζί με τον Καθηγητή Διαβητολογιας ΑΠΘ κ. Τριαντάφυλλο Διδάγγελο.

Από αριστερά οι Δρ. Νικόλαος Μεζίτης, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου, Νίκος Μπάρδης, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πέτρος Γαλάτουλας, Σπυριδούλα Τσουκαλά, Νομική Καστανά και Δημήτριο Παλιούρα.

Στην εισήγηση του, ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης επεσήμανε ότι η τεχνολογία στον τομέα της Διαβητολογίας έχει προοδεύσει σε τρόπο που επιτρέπει συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης με αισθητήρες ακριβείας που καταγράφουν ημερήσια ανά λεπτό τις μεσιστιακές τιμές γλυκόζης.

Σήμερα συνδυάζοντας τις πληροφορίες αυτές με συστήματα υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης (αντλίες ινσουλίνης) μας επιτρέπει να διατηρούμε τα επίπεδα γλυκόζης σε υγιές εύρος τιμών.

Αυτά τα κυκλώματα είναι ανοιχτά και υβριδικά κλειστά οπου ο ασθενής αποφασίζει να δώσει τη δόση ταχείας επίδρασης ινσουλίνης εφόδου.

Στο μέλλον προσβλέπουμε σε κλειστά κυκλώματα που η τιμή της γλυκόζης μεταδίδεται στην αντλία και με αλγόριθμο καθορίζεται αυτόματα η δόση ινσουλίνης αναλογιζόμενη το φορτίο υδρογανθράκων.

Η σημερινή συνεδρία αναφέρεται στην τεχνολογία των συστημάτων και παράλληλα για τον περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο χρήσης.
Οι ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η εντατική παρακολούθηση και ρύθμιση της γλυκόζης στους διαβητικούς με τις νέες τεχνολογίες επιφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αυξημένη μακροημέρευση με λιγότερες επιπλοκές.

Αν το άτομο είναι σε πρόγραμμα πολλαπλών ενέσεων ινσουλίνης και πληροί ορισμένες προδιαγραφές, τότε μπορεί να αποκτήσει την αντλία ινσουλίνης με κάλυψη ασφαλιστική αφού εγκριθεί απο τον ειδικό διαβητολόγο.

O αδελφός του Δρ. Σπύρου Μεζίτη, Δρ. Νικόλαος Μεζίτης είναι καθηγητής Παθολογίας/Ενδοκρινολογίας/Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Οχάιο και Διευθυντής Ενδοκρινολογίας σε Νοσοκομειακά Συγκροτήματα Ohio Health και Marriette, Πρόεδρος Εταιρείας Mezitis Education Research, και Πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.

Η ενδιαφέρουσα ομιλία του ήταν στις Εφαρμογές της Χρονοδιατροφής στην Εντατικοποιημένη Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη με τις Νέες Τεχνολογίες.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους βιολογικούς ρυθμούς και ότι το συκώτι εργάζεται σε ώρες ηλιοφάνειας και πρέπει να τρώμε κατα τη διάρκεια της ημέρας και όχι τα βράδυα για να αποφύγουμε την ηπατική στεάτωση και την κοιλιακή παχυσαρκία. Για τους διαβητικούς τύπου 2 που έχουν μερική δική τους ινσουλίνη και διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα από μη διαβητικούς ενθαρρύνει ο θεράπων ιατρός τη δίαιτα χαμηλών υδρογανθράκων και την καθημερινή αεροβική άσκηση για λιγότερη ινσουλινική αντίσταση και χρήση ινσουλίνης που επιφέρει μείωση κυττάρων λίπους.

Τα δύο αδέλφια Διαβητολόγοι συνέγραψαν το σύγχρονο κeφάλαιο για τις Αντλίες Ινσουλίνης στο έγκυρο βιβλίο “Νέες Τεχνολογίες στη Διαβητολογία” που δημοσιεύεται απο τον παγκόσμια έγκριτο οίκο Springer Verlag Nature.