Πολλά έχουν γραφεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την κατοικία του Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν που πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών, ζούσε απομονωμένος σε ένα μεγάλο συγκρότημα, που θύμιζε ξενοδοχείο, σε μία έκταση 25 στρεμμάτων στις πλαγιές των βουνών Poconos στην Πενσιλβάνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας χαρακτήριζε ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν, είχε βρει πολιτικό καταφύγιο στις ΗΠΑ από το 1999, αφού από τότε είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών του σημερινού προέδρου της Τουρκίας.
Σε ποιον ανήκει η κατοικία
Ενώ εικασίες και ειδησεογραφικές αναφορές μεταξύ ορισμένων εθνικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, έχουν υποστηρίξει ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζούσε σε μια πολυτελή έπαυλη στην Πενσυλβάνια, στενοί φίλοι και δικηγόροι του, δήλωσαν ότι ο Γκιουλέν ζούσε σε αυτό που αποκαλούν κοινωνική εγκατάσταση που ανήκει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Golden Generation Worship & Retreat Center.
Πρόκειται για κοινωνική εγκατάσταση, όχι για αρχοντικό, και ανήκει στο Golden Generation Worship & Retreat Center, λέει ο Bekir Aksoy, πρόεδρος του κέντρου.
Είπε ότι το ίδρυμα αγόρασε τη γη στην οποία χτίστηκε η εγκατάσταση το 1993 για να εξυπηρετεί τους Τούρκους που ζουν στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβάνια, σύμφωνα με πληροφορίες από το gulenmovement.com.
Ο Aksoy δήλωνε επίσης ότι η εγκατάσταση χρησιμοποιείται για θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες και χρησιμεύει ως κέντρο υποχώρησης από τις καθημερινές υποθέσεις.
Ο Γκιουλέν χρησιμοποιεί μόνο ένα δωμάτιο στην εγκατάσταση μαζί με έναν ξενώνα για τους επισκέπτες.
Ακολουθούν φωτογραφίες από το καταφύγιο όπου ζούσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν:
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν έβγαινε από το καταφύγιο παρά μόνο για να πάει σε νοσοκομείο για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε
Η κατοικία βρισκόταν στις πλαγιές βουνών
Το λιτό δωμάτιο στο οποίο έμενε ο Γκιουλέν
Το γραφείο του Γκιουλέν βρισκόταν μέσα στο δωμάτιο που κοιμόταν
Η αίθουσα προσευχής στο καταφύγιο, το οποίο φιλοξενούσε Τούρκους που ζούσαν στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβάνια
Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο κρίσιμος σύμμαχος του Ερντογάν που έγινε θανάσιμος εχθρός
Σε ένα μέρος της πολιτικής διαδρομής του Ερντογάν ο Γκιουλέν ήταν ο κρίσιμος σύμμαχος. Ο λόγος ήταν ότι το δίκτυο του Γκιουλέν δεν εκπροσωπούσε μόνο μια εκδοχή του Ισλάμ συμβατή με το «εκσυγχρονιστικό» όραμα που αρχικά πρόβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος. Είχε οικοδομήσει ταυτόχρονα με τα χρόνια –με αξιοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έλεγχε – μια πολύ σημαντική παρουσία μέσα στον κρατικό μηχανισμό, ιδιαίτερα στη δικαιοσύνη. Δηλαδή, διέθετε αυτό που δεν είχε το ρεύμα του Ερντογάν: πρόσβαση σε ένα κράτος παραδοσιακό εχθρικό προς το «πολιτικό Ισλάμ». Ας θυμηθούμε ότι ακόμη και το 1997 ήταν ένα «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» που ανέτρεψε την κυβέρνηση Ερμπακάν και ότι και ο ίδιος ο Ερντογάν όχι μόνο είδε το κόμμα στο οποίο ανήκε να κηρύσσεται παράνομο αλλά υπήρξε και θύμα δίωξης, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση για την απαγγελία εθνικιστικών στίχων.
Έτσι, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του δικτύου του Γκιουλέν στο κράτος για να εκκαθαρίσει τον κρατικό μηχανισμό από φιλο-κεμαλικά στοιχεία με αποκορύφωμα την όπως αποδείχτηκε κατασκευασμένη κατηγορία γύρω από το «Σχέδιο Βαριοπουλα».
Όμως, σταδιακά φαίνεται ότι η σχέση αυτή επιδεινώθηκε και περάσαμε σε μια φάση ρήξης, που αποτυπώθηκαν από τη μια στην επιλογή Ερντογάν να κλείσει πολλά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ήλεγχε το δικτύο του Γκιουλέν και από την άλλη την ενορχηστρωμένη από ό,τι φαίνεται από κύκλους φιλικούς προς τον Γκιουλέν σειράς διώξεων για διαφθορά σε βάρος στελεχών του κόμματος του Ερντογάν γύρω από το συναλλαγές με το ιρανικό καθεστώς που έγιναν μέσω της υπό κρατικό έλεγχο τουρκικής τράπεζας Halkbank.
Ας σημειώσουμε ότι η ρήξη με τον παραδοσιακά συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ Γκιουλέν (ήταν πρώην ανώτερα στελέχη της CIA που κατέθεσαν υπέρ του για να αποκτήσει «Πράσινη Κάρτα») συνέπεσε με τη σταδιακή μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν στη διεκδίκηση ενός πιο αυτόνομου και διαφοροποιημένου από τη Δύση ρόλου, ιδίως στην περίοδο μετά την «Αραβική Άνοιξη» και την επιλογή εμπλοκής στη Συριακή εμφύλια σύγκρουση.
Ως αποτέλεσμα ήδη από το 2015 ο Γκιουλέν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών.
Αποκορύφωμα της ρήξης το πραξικόπημα. Χωρίς ποτέ να έχουν πλήρως γνωστά τα παρασκήνια φαίνεται το πραξικόπημα ήταν μια τελευταία προσπάθεια των κεμαλικών στοιχείων που είχαν διατηρήσει ισχυρή παρουσία στο στράτευμα μαζί με τμήματα του δικτύου του Γκιουλέν να ανατρέψουν τον Ερντογάν.
Όμως, ο Ερντογάν βγήκε νικητής από αυτή τη σύγκρουση και ούτως ή άλλως είχε ήδη επιλέξει τη συμμαχία με το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP, ένα κόμμα με ιστορικούς δεσμούς με το «βαθύ κράτος», τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον παραδοσιακό συνδεδεμένο με αυτές τουρκικό υπόκοσμο.
Μετά το πραξικόπημα οι διώξεις σε βάρος των γκιουλενικών εντάθηκαν και υπήρξε μια εκτεταμένη εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από όσους θεωρούνταν ύποπτοι για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, με το AKP να εκμεταλλεύεται την όλη συγκυρία και για διώξεις σε βάρος πλήθους αριστερών πολιτών. Αλλά και να μετατοπίζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους σε μια πολύ πιο αυταρχική «βοναπαρτική» συγκρότηση, ώστε σήμερα ο πραγματικός έλεγχος του κρατικού μηχανισμού από το AKP να είναι μεγαλύτερος παρά ποτέ.
Σχόλια Facebook