Νεκρός ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ

 

Επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού αναφέρει ότι ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, είναι νεκρός.

Το ισραηλινό Channel 12 δμοσίευσε αυτό  ένα έγγραφο της αστυνομίας του Ισραήλ που δείχνει ότι ένα από τα τεστ DNA που διεξήχθησαν στη σορό που ανακτήθηκε χθες από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχε “πλήρη ταύτιση” με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Στο μεταξύ, πηγές της Χαμάς δήλωσαν σήμερα αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός τόνισε νωρίτερα ότι επιχειρεί να εξακριβώσει τον θάνατό του. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο.

Ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός, δήλωσαν νωρίτερα και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12.

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν επίσης ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, για να εξακριβωθεί αν αυτό είναι του Σινουάρ.

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: “Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε”

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο “Χ”, μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με “Χ”, σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν “σκληρές” φωτογραφίες του δολοφονηθέντος Σινουάρ.

Ο Σινουάρ ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Channel 12 ανέφερε ακόμη ότι το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα χθες και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούσαν στην περιοχή δεν γνώριζαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς βρισκόταν εκεί.

Στο μεταξύ, δύο από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του Ισραήλ, το KAN και το N12 News, επικαλέστηκαν επίσης ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός.

Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε αρκετούς μαχητές να εισέρχονται σε ένα κτίριο και διατάχθηκε πλήγμα εναντίον του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτιρίου.

Μόνο όταν έφτασαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες για να επιθεωρήσουν τις ζημιές συνειδητοποίησαν ότι ένα από τα άτομα που σκοτώθηκαν έμοιαζε έντονα με τον Σινουάρ.

Ένας άλλος ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Sky News ότι είναι “πιθανό” ο Σινουάρ να είναι νεκρός.

Το Ισραήλ ενημέρωσε το Πεντάγωνο για τον πιθανό θάνατο του Σινουάρ

Το Ισραήλ ενημέρωσε Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δίνοντας τους φωτογραφίες από αυτό που φέρεται ότι είναι το πτώμα του, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

“Περιμένουμε ενημερώσεις από τους Ισραηλινούς”, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος βρίσκεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε και έλαβε σημείωμα σχετικά με την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με υπουργούς συμμαχικών κρατών στις Βρυξέλλες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, θα διευκολύνει την επίτευξης ειρήνης καθώς και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Το Ισραήλ ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους για τον πιθανό θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Το Ισραήλ έδωσε φωτογραφίες από αυτό που φέρεται ότι είναι το πτώμα του, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος βρίσκεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε και έλαβε σημείωμα σχετικά με την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με υπουργούς συμμαχικών κρατών στις Βρυξέλλες.