Τιμητική Διάκριση του ομογενή καθηγητή του Queens College, Νίκου Αλεξίου

O Δρ. Νικόλαος Αλεξίου.

Αθήνα.- Ο ομογενής καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου συμπεριελήφθη από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης Κερκυραϊκής Ένωσης Πειραιά και Περιχώρων  στις προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2024 στα Γράμματα και τις Τέχνες, στην Επιστήμη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Επιχειρηματικό τομέα, και στο Κοινωνικό έργο.

Ως γνωστόν ο κ. Αλεξίου έχει ιδρύσει το Κέντρο έρευνας και καταγραφής της ιστορίας του ελληνισμού της Αμερικής.  (Hellenic American Project). Για την εν γένει προσφορά του στην “κατανόηση και διατήρηση της ελληνοαμερικανικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών” ο κ. Αλεξίου θα βραβευθεί κατά την 18η απονομή των βραβείων <” Προσωπικότητες” 2024 -2025> από την  Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης Κερκυραϊκής Ένωσης Πειραιά και Περιχώρων, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024.

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Το Κέντρο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα τιμηθούν, σε μια σημαντική εκδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα, είναι και ο διακεκριμένου Καθηγητή Κοινωνιολογίας, και ποιητής, Νίκος Αλεξίου, για το εξαιρετικό ερευνητικό του έργο στην καταγραφή του Ελληνισμού της Αμερικής, και για το λογοτεχνικό του έργο, ως ποιητής της Διασποράς.

Το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς Αμερικής (Hellenic American Project) του Queens College, CUNY, που έχει ιδρύσει ο Νίκος Αλεξίου, μέσω της πολυετούς και εμπεριστατωμένης έρευνάς του, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποτύπωση της ιστορίας, της κοινωνικής δυναμικής και της πολιτισμικής συνεισφοράς των Ελληνοαμερικανών. Το έργο του αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για την ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διαχρονική της εξέλιξη. (για περισσότερα: www.hapsoc.org).

Σημαντικά στοιχεία του ερευνητικού έργου συμπεριλαμβάνουν, εκτενή καταγραφή της μεταναστευτικής πορείας των Ελλήνων στην Αμερική, ανάλυση της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των Ελληνοαμερικανών, μελέτη της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού στο αμερικανικό περιβάλλον, βιβλιοθήκη και μουσιακό χώρο για την Διασπορά Αμερικής.

Η βράβευση του Καθηγητή Αλεξίου στην Ελλάδα, αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην κατανόηση και διατήρηση της ελληνοαμερικανικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Hellenic American Project του Queens College, CUNY, συνεχίζει να υποστηρίζει και να προωθεί την έρευνα για τον Ελληνισμό της Αμερικής, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής διασποράς.

Ευχόμαστε ότι και ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, και της Αμερικής, γενικότερα, να υποστηρίξουν ακόμα πιο έμπρακτα την μεγάλη προσπάθεια του Hellenic American Project.

Με στοιχεία από anamniseis.net