Ο νικητής του Νόμπελ Οικονομίας Ντάρον Ατζέμογλου αποκλειστικά στο ΕΡΤNews: Τι είπε για τους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας

Ο Ντάρον Ατζέμογλου, νικητής του φετινού Νόμπελ Οικονομίας, μιλάει αποκλειστικά στο ΕΡΤNews, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη βράβευσή του. Ο Ατζέμογλου έγινε γνωστός για τη θεωρία που ανέπτυξε συνδέοντας την οικονομική ανάπτυξη με τη θεσμική επάρκεια ενός κράτους και μιλάει στη συνέντευξή του για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και για το πώς μπορεί να ωφελήσει συλλογικά την κοινωνία. Βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο 8ο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ολόκληρη η συνέντευξή του θα μεταδοθεί την Πέμπτη το βράδυ στις 22.00 στον «Επίλογο» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το βραβείο αλλά και πολύ χαρούμενος που είμαι στην ελληνική δημόσια τηλεόραση» τόνισε στην αρχή ο κ. Ατζέμογλου.

Για το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο βραβεύτηκε, είπε: «Νιώθω σοκ και δέος, ήμουν πολύ χαρούμενος και είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβη στην Αθήνα, μια πανέμορφη πόλη. Γράφω για την Αθήνα, τον τόπο γέννησης Δημοκρατίας οπότε είναι δίπλα σημαντικό όταν πρόκειται για ένα βραβείο που σχετίζεται με τους θεσμούς μου και την δημοκρατία».

Κληθείς να απαντήσει ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε: «Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα και το γεγονός ότι συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα είναι κάπως ιδιαίτερο.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα από ποτέ και αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανισότητες, η εργασία και το μέλλον της, η κλιματική αλλαγή και πάνω απ’ όλα η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι σε κρίση και η στήριξη σε αυτή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον βιομηχανικό κόσμο όπου κανένας δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσει. Χρειαζόμαστε τη δημοκρατία περισσότερο από ποτέ επειδή μόνον η δημοκρατία και ο δημοκρατικός λόγος μπορεί να κτίσουν συναίνεση σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Δεν τα βλέπω μόνο ως κίνδυνο αλλά και ως ευκαιρίες. Μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη οικονομία αν χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με σωστό τρόπο, μπορούμε να ελαττώσουμε τις ανισότητες αντί να τις ενισχύουμε και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας αντί να καταστρέψουμε».

Αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Ατζέμογλου σημείωσε: «Εγώ θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και ναι πιστεύω ότι ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο. Η Κάμαλα Χάρις είναι μια καλή υποψηφιότητα σε πολλά επίπεδα και πιστεύω ότι αξίζει την ψήφο μας».

Πηγή:ertnews.gr

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε τη  Δευτέρα στους Ντάρον Ατσέμογλου (Daron Acemoglu), Σάιμον Τζόνσον (Simon Johnson) και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον (James A. Robinson) για την έρευνα που εξηγεί γιατί οι κοινωνίες με φτωχό κράτος δικαίου και θεσμούς εκμετάλλευσης δεν δημιουργούν βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι τρεις οικονομολόγοι «απέδειξαν τη σημασία των κοινωνικών θεσμών για την ευημερία μιας χώρας», δήλωσε η επιτροπή Νόμπελ της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών (Royal Swedish Academy of Sciences) κατά την ανακοίνωση του βραβείου στη Στοκχόλμη.