Σωτήρης Δελής: Ο θεσμός του ασύλου και η ανάγκη για μια καινούργια στρατηγική σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Το άσυλο στην Ελλάδα είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους όπου καταδιωκόμενοι από τους πολιτικούς η στρατιωτικούς αντιπάλους κατέφευγαν στους ναούς και ζητούσαν προστασία. Ο ναός θεωρείτο τότε απαραβίαστο μέρος όπου πράξεις βίας ήταν κατακριτέες που οι θεοί τιμωρούσαν.

Το μοντέρνο άσυλο στηρίζεται ακριβώς πάνω σε αυτές τις αρχές δηλ ο καταδιωκόμενος/η να βρίσκει προστασία σε άλλες χώρες όταν κινδυνεύει η ζωή του. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το άσυλο σαν θεσμός έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο. Στη διάρκεια της στρατοκρατίας στην Ελλάδα 1967-1974 πολλοί Έλληνες πολιτικοί ζήτησαν άσυλο σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπως στην Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Σουηδία, και στην συνέχεια ΗΠΑ και Καναδά. Μέχρι εδώ όλα καλά!

Δυστυχώς, όπως η καθημερινότητα δείχνει, πολλοί θεσμοί στον καιρό μας χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους από αυτούς που δημιουργήθηκαν. 

Υπολογίζεται σήμερα ότι περί τα 114 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο επιθυμούν να αφήσουν χώρες όπως η Ουκρανία, Αφγανιστάν, Κονγκό, Λατινική Αμερική, Σομαλία, Σουδάν, Μιανμάρ κλπ.  Χιλιάδες θέλουν να αφήσουν την Γάζα και τον Λίβανο. 

Σαν παράδειγμα μπορώ να αναφέρω με στοιχεία του δεύτερου Global Refugee forum του 2023 ότι η διεθνής κοινότητα ξόδεψε 2,2 δισεκατομμύρια  US δολάρια σε μεταναστευτικές πολιτικές και έχει υποσχεθεί ακόμη 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2030. Τα χρήματα αυτά ίσως φαίνονται λίγα αλλά θα πρέπει να προστεθούν και αυτά που οι χώρες που φιλοξενούν αυτά τα άτομα ξοδεύουν, και αυτά τα δισεκατομμύρια, στη βάση τα υστερούνται οι πολίτες αυτών των χωρών.

Παρατηρείται ότι τις τελευταίες δεκαετίες ότι ο θεσμός του ασύλου δεν σώζει ζωές αλλά έχει γίνει ένα όχημα εγκληματικής επιχείρησης που ασχολείται με την πώληση ανθρώπων. Χιλιάδες όπως καλούνται ΜΚΟ, εγκληματικές συμμορίες ακόμη και με ανάμειξη υψηλά ιστάμενων προσώπων σε διεθνείς οργανισμούς έχουν σαν στόχο τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που αυτή η φοβερή μπίζνα έχει πλέον στην διάθεση της. 

Σε αυτά τα κλειστά κυκλώματα που πλέον επηρεάζουν την κοινή γνώμη καλλιεργούνται και στρατηγικές που σαν σκοπό έχουν να ”κλειδώσουν” την διεθνή κοινότητα και τον δυτικό κόσμο σε μια ”αιώνια άσκηση” της πολιτικής ”welcome refugees”, καλώς ωρίσατε μετανάστες!

Οι χώρες ή τα άτομα που δεν υποστηρίζουν αυτή την πολιτική ”σφραγίζονται” με την ιδιότητα του ”μισανθρώπου”, ”φασίστα” κλπ. Το να παρουσιάζεται σήμερα σαν ουμανιστής ενώ στην πραγματικότητα συμμετέχεις σε μια εγκληματική οργάνωση πώλησης ζωής και ελπίδων έχει μεγάλη πέραση. 

Το άσυλο εκτός από τα ως άνω αναφερόμενα έχει γίνει  επίσης όχημα υβριδικών επιθέσεων χωρών όπως η Ελλάδα έχει εμπειρίες από την Τουρκία, οι χώρες της Βαλτικής, Φινλανδία και η Πολωνία από την Πουτινικη Ρωσία κλπ.

Στο εσωτερικό των χωρών που οι χιλιάδες αυτές των αποκαλούμενων  άσυλαντ και λαθρομεταναστών οι εμπειρίες καθόλου παρά ευχάριστες είναι. 

Από την Σουηδία που μένω λίγοι είναι αυτοί που έρχονται και που μπορούν να ζήσουν στη χώρα χωρίς τις τεράστιες επιδοτήσεις που κάνουν απλές σουηδικές οικογένειες να μένουν με το στόμα ανοιχτό όταν ακούνε τα μεγέθη. 

Εκτός της μεγάλης οικονομικής αυτής επιβάρυνσης τα άτομα αυτά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα εγκληματικότητας όπως και επιδεικνύουν συμπεριφορές αντίθετες με το αξιακό περιβάλλον της χώρας. 

Απαιτήσεις όπως η Σουηδία να διοικείται από ισλαμικό δίκαιο, καθημερινές συγκεντρώσεις για στήριξη ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων με εγκληματικότητα με δολοφονίες και εκρήξεις σε καθημερινή βάση είναι πλέον γεγονότα που δείχνουν ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια έκανε σοβαρά λάθη που τώρα πληρώνονται και θα πληρώνονται για δεκαετίες στο μέλλον.

Η ΕΕ φυσικά μέχρι και τώρα διατηρεί για πολλούς μια στάση δύσκολη υπεράσπισης. Στην Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία κλπ. υπάρχει τώρα ενα ρεύμα κινήσεων που δειχνει την μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την υπάρχουσα κατάσταση. 

Αποδεικνύεται πλέον ότι αυτοί που πράγματι χρειάζονται το άσυλο δεν τους χορηγούν αλλά στην πλειονότητα τους οι μετανάστες που έρχονται έρχονται για την επιδοματική πολιτική των φιλοξενούν των χωρών που σε συνδυασμό με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αποδοχής αποφέρουν τεράστια οικονομικά ωφέλη σε αυτούς και στους διακινητές τους και τις ΜΚΟ που τους υποστηρίζουν. 

Σε αυτό το ρεύμα κινήσεων κινείται και η θέση της Πολωνίας που ανακοίνωσε δια στόματος του πρωθυπουργού της Ντόναλντ Τουσκ ότι επιθυμεί την κατάργηση του άσυλου στη χώρα σαν ένα μέρος της καινούργιας μεταναστευτικής της πολιτικής. Ως αιτία αναφέρεται τα οργανωμένα δίκτυα διακινητών από την Ρωσία και την Λευκορωσία που συςτηματικα πλέον καταχράται το θεσμό του ασύλου και σαμποτάρει την Πολωνία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνιας που θα παρουσιάσει την καινούργια στρατηγική για την μετανάστευση στους συμπατριώτες του την ερχόμενη Τρίτη προσθέτει ότι ”ο αγώνας της Πολωνιας στην καταπολέμηση των λάθρο και των διακινητών στην Πολωνία δεν θα έχει όρια” προσθέτοντας ότι ”Η Πολωνία θα γίνει η χώρα που θα έχει τον απόλυτο ελεγχο στο ποιοι έρχονται, διαμένουν και φεύγουν από την χώρα”!

Η Πολωνία ως γνωστόν είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η απόφαση της χώρας στο τομέα μεταναστευτικής της πολιτικής θα επηρεάσει πολλές χώρες της ΕΕ ακόμη και χώρες της νότιας Ευρώπης. 

Ελπίζω και η Πατρίδα μας να συμπεριφερθεί ανάλογα γιατί πλέον το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν πλέον μεγάλες παγκόσμιες απειλές στο μέλλον για τις δυτικές δημοκρατίες.

Σωτήρης Δελής

επ. βουλευτής Σουηδικής Βουλής

επ. μέλος ΠΑΔΕΕ

ΣΟΥΗΔΙΑ