Θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας στα αιτήματα ομογενών της Γερμανίας για τα ελληνόγλωσσα σχολεία

Κατ΄αρχήν θετική κρίνεται η ανταπόκριση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας στα αιτήματα των ομογενών, όπως τα εξέθεσαν  στη συνάντηση που είχαν, στον χώρο του Υπουργείου Παιδείας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γ. Κατσαρός με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, παρουσία και του Διευθυντή της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ, κ. Πασσά.

Ειδικότερα, σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Δελτίο Τύπου

Την Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Υπουργείου Παιδείας συνάντηση της αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Κατσαρό παρουσία και του Διευθυντή της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ, κ. Πασσά.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν τα εκκρεμή ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της περιοχής μας. Πιο συγκεκριμένα από πλευράς του Υπουργείου δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

1. Καταρχάς έχει καταστεί πλέον σαφές πως ο έγκαιρος προγραμματισμός και η επιτάχυνση των διαδικασιών των αποσπάσεων δεν αρκούν από μόνες τους, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων. Ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε πως θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών της εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

2. Για το τρέχον σχολικό έτος το Υπουργείο και η αρμόδια Διεύθυνση έχουν ήδη κινηθεί, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει προκήρυξη για πρόσληψη ωρομισθίων από τα κατά τόπους Συντονιστικά Γραφεία, ενώ ακολούθως προγραμματίζεται να δημοσιευθεί και νέα προκήρυξη για συμπληρωματικές αποσπάσεις.

3. Σε ό,τι αφορά στην παροχή επιμισθίου και για το πέμπτο έτος της απόσπασης, το Υπουργείο διαβεβαίωσε πως εργάζεται μεθοδικά προκειμένου να ξεπεραστούν όσα εμπόδια υπάρχουν, καθώς παραδέχεται πως πράγματι αποτελεί μέτρο που θα μείωνε τις ελλείψεις προσωπικού.

4. Το Υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά πλέον την πρόταση της ΕΛΜΕ για την αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την κατάργηση του ανώτατού ορίου απόσπασης ( που σήμερα είναι τα έξι έτη), δίνοντας τη δυνατότητα για εκ νέου απόσπαση με παράλληλη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πίνακα στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι εκπαιδευτικοί -ανεξαρτήτως χρόνου προηγούμενης απόσπασης- και από τον οποίο θα επιλέγονται βάσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων.

5. Ακούστηκαν με προσοχή τα παράπονα της ΕΛΜΕ σχετικά με τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν πέραν της εξαετίας και την μετακίνησή τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, πρακτική που τους ωθεί στην ανάκληση της απόσπασης. Δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα ώστε να υπάρξει ρύθμιση που θα περιορίζει το πρόβλημα.

6. Σε ό,τι αφορά στην στελέχωση των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών των Ξένων Πανεπιστημίων το Υπουργείο πρότεινε ως λύση την διάθεση κάποιου εκπαιδευτικού από το Συντονιστικό Γραφείο, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα και η προσπάθεια διάδοσης της ελληνομάθειας εντός της Γερμανίας.

7. Το αίτημα που αφορά στη μετάφραση των αδειών παρά τη διαβεβαίωση που είχε δοθεί σε προηγούμενο χρόνο, προσκρούει στη δυσκολία εύρεσης λύσης που θα έχει εφαρμογή σε όλες τις χώρες με δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Πηγή:doryforos.blogspot