ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Προγράμματα φιλοξενίας και εκπαίδευσης για παιδιά και νέους Έλληνες του εξωτερικού

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προσκαλεί τα παιδιά και τους νέους Έλληνες της Διασποράς να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα φιλοξενίας και εκπαίδευσης για το 2024-2027.

Στόχος της δράσης είναι να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα και να δημιουργήσουν εμπειρίες σύνδεσης με την πατρίδα. Να ανακαλύψουν ευκαιρίες κατασκηνώσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ελληνικών χορών και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 14 Οκτωβρίου 2024 στο info@gr-gemeinde.de .

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 -2027, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος (Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού κ. Κώτσηρα και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας) σχεδιάζει τον προγραμματισμό αριθμού προγραμμάτων ανταλλαγών και φιλοξενίας Ελλήνων της Διασποράς με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδος με τους Έλληνες της Διασποράς.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες:

1. Κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά 8-12 ετών

Σε συνεργασία με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

(α) Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας 5ετούς διάρκειας του Υπουργείου Εξωτερικών με το Δήμο Αθηναίων για φιλοξενία 200 παιδιών ανά έτος σε τέσσερεις κατασκηνωτικές περιόδους από 13 ημέρες  στις παιδικές εξοχές στον Άγιο Ανδρέα Αττικής https://www.cityofathens.gr/where/paidikes-exoches/

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΟΥ 2024 (θα υπάρξει  νέα ανακοίνωση των περιόδων για το 2025) 

Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 25/06/2024 – 08/07/2024

Β΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: : 11/07/2024 – 24/07/2024

Γ ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 27/07/2024 -09/08/2024

Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ : 12/08/2024 -26/08/2024

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει : εκτός της φιλοξενίας και των αθλοπαιδιών, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

(β) Πρόγραμμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ειδικά προσαρμοσμένο για τα παιδιά της ομογένειας. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση της δράσης «Παίζω και Επικοινωνώ στην Ελληνική Γλώσσα».

2. Προγράμματα Φιλοξενίας νέων αποδήμων 18- 25 ετών

Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η σύσφιξη των δεσμών των νέων αποδήμων Ελλήvων με την Ελλάδα, η διαφύλαξη της εθνικής τους συνείδησης, της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Σημαντική η διάδραση με νέους και νέες από τον ελλαδικό χώρο. Για το λόγο αυτό, τα προγράμματα αυτά πλαισιώνονται από φοιτητές ελληvικώv Πανεπιστημίων.

Η φιλοσοφία της φιλοξενίας αυτής εμπεριέχει στοιχεία και εικόνες διαχρονικού ταξιδιού στην ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία της περιοχής που εκάστοτε επιλέγεται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η φιλοξενία περιλαμβάνει διαμονή σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων τριών αστέρων και ημιδιατροφή (πρωϊvό και ένα γεύμα), περιηγήσεις στα αξιοθέατα της περιοχής που προκρίνεται για την υλοποίηση του προγράμματος, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και γνωριμία με την λαϊκή μας παράδοση

3. Προγράμματα Φιλοξενίας 3ης ηλικίας.

Συνεργασία με Περιφέρειες και Δήμους.

Περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή και περιηγήσεις στα αξιοθέατα της περιοχής όπου εξελiσσεται το πρόγραμμα καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Β. Προγράμματα για την Ελληνομάθεια και την γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό

1. Θερινά μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια)

Επιλέγονται Πανεπιστήμια που διαθέτουν campus και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Το πρόγραμμα διαρκεί 20 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες κατατάσσονται σε τμήματα ανάλογα με το επίπεδο ελληνομάθειας.

Το πρόγραμμα, εκτός των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει διδασκαλία παραδοσιακών χορών, περιηγήσεις στα αξιοθέατα της περιοχής, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και αθλητικές εξορμήσεις ανάλογα με τη μορφολογία της περιοχής, πχ rafting.

Παρέχεται πλήρης σίτιση και διαμονή στους πανεπιστημιακούς χώρους.

2. Προγράμματα Φιλοξενίας και Επιμόρφωσης για τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς

Συνεργασίες με Οργανισμούς όπως το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» και το «Λύκειο των Ελληνίδων».

Αφορούν σε νέους και νέες 18 – 25 ετών και συγκεκριμένα χοροδιδασκάλους των προγραμμάτων ελληνικών παραδοσιακών χορών των ελληνικών κοινοτήτων, οι οποίοι θα επιμορφωθούν με σκοπό να επιμορφώσουν στις κοινότητές τους άλλους χοροδιδασκάλους.

Παρέχεται σίτιση και διαμονή

Στο τέλος του προγράμματος δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

3. Προγράμματα. Φιλοξενίας και Επιμόρφωσης για παιδιά και εφήβους, που διακρίνονται σε Ολυμπιάδες Ελληνικής Γλώσσας καθώς και σε Διαγωνισμούς ποίησης, διηγήματος ή εικαστικών τεχνών στις χώρες όπου ζει η ομογένεια.

Τα προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με φορείς που ακολουθούν εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της τέχνης, όπως κέντρα κεραμικής τέχνης για τη γνωριμία με την ελληνική κεραμική τέχνη, κέντρα ελληνικής παιδικής τέχνης για τη γνωριμία με τους δέκα πλέον σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους και τις τεχνικές τους, καταξιωμένες ακαδημαϊκά ομάδες θεατρικού παιχνιδιού. Θα αποτελούν την επιβράβευση των παιδιών από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών για τη διάκρισή τους και θα τελούν υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Θα παρέχεται σίτιση και διαμονή. Διάρκεια Προγράμματος 12 ημέρες.

4. Προγράμματα Φιλοξενίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για νέες και νέους σε συνεργασία με ορειβατικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, όπως ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Θα παρέχεται σίτιση και διαμονή στο Ορειβατικό Καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας.

Το πρόγραμμα θα περιέχει πορείες περιβαλλοντικής ξενάγησης και εκπαίδευσης στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας για γνωριμία με την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής,καθώς και δράσεις παρατήρησης πουλιών στο Πάρκο Σχοινιά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πιθανή συμμετοχή, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, σε δράσεις δακτυλίωσης πουλιών. Προβλέπονται επίσης ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Ακρόπολης καθώς και ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν εκτός μηνών Ιουλίου και Αυγούστου. Ενδεικνυόμενοι μήνες Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.

Διάρκεια Προγράμματος 12 ημέρες.