Δεν δανείζουμε, αλλά επενδύουμε στο μέλλον του Λυκείου, λέει η Elaine Allen, ανώτατη σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσάκας και η ταμίας της Αρχιεπισκοπής, κ. Elaine Allen
Νέα Υόρκη.- Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την επένδυση τριών εκατομμυρίων δολαρίων στο νεόδμητο πολυώροφο κτίριο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου με την παραχώρηση του 39% των μετοχών του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Η ανώτατη σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και συνάμα ταμία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Elaine Allen, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα “anamniseis” μιλάει για την εν λόγω επένδυση, αλλά και γενικότερα για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, των οργανισμών και των ιδρυμάτων που τελούν υπό την αιγίδα της.
Η κ. Allen επεσήμανε ότι εδώ και έναν χρόνο ασχολείται προσωπικά και έχει ιδίαν άποψη για τα οικονομικά του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας και του Λυκείου και το πιο σημαντικό με την επίβλεψή τους και με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων κατάφεραν να αποκτήσει το Λύκειο έναν προϋπολογισμό που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εγγύηση για το παρόν και για το μέλλον του.
Επεσήμανε επίσης ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο για την εξυγίανση του Αγίου Δημητρίου και την μετατροπή του Λυκείου σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της αριστείας. Σ’ αυτό το σχέδιο εντάσσεται και ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων του Αρχιερατικού Επιτρόπου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, από τον Επίσκοπο Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα.
Αναφερόμενη στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας επεσήμανε ότι «η προσπάθεια αυτή καθ’ εαυτή και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επισκιάστηκαν από μεγάλη παραπληροφόρηση».
«Ο Άγιος Δημήτριος Αστόριας δεν είναι μόνο προπύργιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και η μοναδική κοινότητα η οποία διατηρεί ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα από το προνηπιαγωγείο μέχρι και την 12η Τάξη, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ελλάδα και την Αμερική.
Η πρόοδος του Λυκείου, όπως επεσήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος προ δύο εβδομάδων στην τελετή του αγιασμού, αποτελεί «μέγα στοίχημα για την Αρχιεπισκοπή και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο προσωπικά», τόνισε.
Η επένδυση
Η εκτελεστική επιτροπή της Αρχιεπισκοπής εξέτασε την κατάσταση και αποφάσισε να επενδύσει τρία εκατομμύρια δολάρια στο νεόδμητο πολυώροφο κτίριο της κοινότητας, ούτως ώστε να απαλλάξει την κοινότητα από τα δυσβάστακτα δάνεια και να παράσχει στο Λύκειο τους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία του.
Το δηλώσαμε εξ αρχής και το τονίζω για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται για δάνειο, αλλά για μια επένδυση στο νεόδμητο κτίριο και στο μέλλον του σχολείου και της κοινότητας.
Η κοινότητα, όπως όλοι γνωρίζουν, έχει δύο ναούς, τρία σχολικά κτίρια και το νεόδμητο κτίριο, το οποίο είναι μικτής χρήσης.
Η προσπάθεια στοχεύει στην παροχή βοήθειας στην κοινότητα ούτως ώστε να αποπληρώσει την ανοικτή πιστωτική γραμμή δανεισμού (line of credit borrowing), ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για την οικονομική στήριξη του σχολείου.
Η αποπληρωμή της πιστωτικής γραμμής δανεισμού (line of credit borrowing) θα παράσχει την δυνατότητα στην κοινότητα να πληρώνει τις δόσεις του υπάρχοντος κατασκευαστικού δανείου.
Το υπόλοιπο των χρημάτων δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί από τον Άγιο Δημήτριο χωρίς την συναίνεση της Αρχιεπισκοπής.
Άρα εμείς επενδύουμε στο νεόδμητο κτίριο, με στόχο τα όποια έσοδα προκύψουν από αυτό το κτίριο να επενδυθούν στο μέλλον του Λυκείου και της ίδιας της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.
Παράλληλα εξετάζουμε το μοντέλο λειτουργίας της κοινότητας και του σχολείου, ούτως ώστε να παράσχουμε στο σχολείο τους πόρους για το «Αιέν αριστεύειν», και για καλοπληρωμένες απολαβές του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Άρα τα τρία εκατομμύρια αποτελούν επένδυση στα κτίρια, στα σχολεία και στην αριστεία στην παιδεία».
Πρέπει για μια ακόμη φορά να τονίσω – όπως τονίσαμε και κατά την διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια – ότι με την επένδυση αυτή η Αρχιεπισκοπή δεν αποβλέπει σε απολύτως κανένα οικονομικό όφελος.
Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η κυριότητα του νεόδμητου κτιρίου ανήκει στην κοινότητα και ότι η κοινότητα ανά πάσα στιγμή – εφόσον οι αριθμοί ευημερήσουν και πάλι – μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο των 39% που θα κατέχει η Αρχιεπισκοπή, βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στην δεδομένη χρονική στιγμή.
Οικονομικά της Αρχιεπισκοπής
Ερωτηθείσα για τα οικονομικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η κ. Elaine Allen απάντησε: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου πέτυχε σημαντική πρόοδο στα οικονομικά της και το πιο σημαντικό τα έξι τελευταία έτη λειτουργεί με ισοσκελισμένους και με θετικό πρόσημο προϋπολογισμούς.
Τα έσοδα υπερκαλύπτουν τα έξοδα, καθώς τα χρήματα που δωρίζουν οι κοινότητες και οι πιστοί ξοδεύονται σεβόμενοι τις δικές τους επιθυμίες. Όταν λαμβάνουμε δωρεές για έναν συγκεκριμένο σκοπό τα χρήματα αυτά διαχωρίζονται και ξοδεύονται αποκλειστικά και μόνο γι αυτόν τον σκοπό.
Τα χρήματα που συνεισφέρουν οι κοινότητες σε ετήσια βάση διατίθενται για την εύρυθμη λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, των διακονιών και των εγκεκριμένων από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση Προγραμμάτων και Διακονιών.
Η Επιτροπή Οικονομικών, η Εξελεγκτική Επιτροπή και εγώ προσωπικά είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα στα οικονομικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Το 2017, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, λόγω της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας στα χρηματοοικονομικά και της ενασχόλησής μου με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κλήθηκα να προσφέρω της υπηρεσίες μου στην σύσταση εξελεγκτικής επιτροπής και να ενώσω τις δυνάμεις με τον Μιχαήλ Ψαρό και με τα άλλα στελέχη, τα οποία προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τα υπό κατάρρευση οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν η σύσταση εξελεγκτικής επιτροπής, η οποία ήλεγξε την κατάσταση έχοντας ως στόχο την χάραξη οικονομικής πολιτικής, η οποία θα έχει στο επίκεντρο την αξιοποίηση των δωρεών και την αποκατάσταση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας.
Οι πολιτικές που υιοθετήσαμε μας παρείχαν την δυνατότητα να επαναποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων και των ευσεβών πιστών.
Και οφείλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για τον Μιχαήλ Ψαρό και όλους όσους προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την έξοδο από την κρίση.
Και όταν μιλάμε για Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν εννοούμε μόνο την έδρα της επί της 79ης Οδού στο Μανχάταν, αλλά εννοούμε τις Μητροπόλεις, τις κοινότητες, τους οργανισμούς και τα ιδρύματά της.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι προαναφερόμενες πολιτικές για την χρηστή διοίκηση, υπευθυνότητα και διαφάνεια έχουν υιοθετηθεί από τις Μητροπόλεις, τις κοινότητες, τους οργανισμούς και τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής.
Οι πολιτικές αυτές και οι αρχές έχουν επικυρωθεί από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, την Επαρχιακή Σύνοδο και τις Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις και η αξιοποίηση του οβολού και των δωρεών των ομογενών αποτελούν προτεραιότητα.
Οι τομείς
Ερωτηθείσα για την πορεία των βασικών τομέων της Αρχιεπισκοπής επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς και συγκεκριμένα το Συνταξιοδοτικό Ταμείων των Ιερέων, το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή Βοστώνης καθώς επίσης και ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.
Συνταξιοδοτικό Ταμείο Ιερέων
«Το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Ιερέων είναι πλέον σταθερό. Υιοθετήσαμε και εφαρμόζουμε ένα σχέδιο για την εξυγίανση και την οικονομική σταθερότητα. Με την βοήθεια των ειδικών χαράξαμε πολιτικές χρηματοδότησής του, τις εφαρμόσαμε και οι επιδόσεις άρχισαν να ξεπερνούν τις πρόνοιες του προϋπολογισμού.
Σήμερα όλες οι κοινότητες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Συνταξιοδοτικού Ταμείου. Εφαρμόσαμε ένα σύστημα καλύτερο από αυτά του παρελθόντος και μπορούμε πλέον να διαβεβαιώσουμε τις κοινότητες και τους πιστούς ότι τα θεμέλια του Συνταξιοδοτικού Ταμείου είναι πιο στέρεα από ποτέ.
Ελληνικό Κολέγιο – Θεολογική Σχολή
Ο δεύτερος σημαντικός τομέας στον οποίο επικεντρώσαμε και συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή είναι το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.
Άσχετα από όσα διαδίδονται, είτε γράφονται στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, η κατάσταση στο Κολέγιο και στην Θεολογική Σχολή έχει αλλάξει ριζικά.
Εξασφαλίσαμε την διαπίστευση (accreditation) των Σχολών για μια δεκαετία. Πιστέψτε με, ήμουν παρούσα και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο ήταν να ανανεώσουμε την διαπίστευση. Κι αυτό διότι έπρεπε να αποδείξουμε στην αρμόδια πολιτειακή αρχή ότι έχουμε εκπονήσει και εφαρμόζουμε προηγμένο ακαδημαϊκό και οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα στο Κολέγιο και στην Σχολή να προοδεύσουν και στους φοιτητές και καθηγητές όλους τους απαιτούμενους πόρους για τις σπουδές τους.
Το 2017 όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή λειτουργούσαν με έλλειμμα της τάξεως των είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων και πολλές ανεκπλήρωτες οφειλές σε τρίτους.
Σήμερα το έλλειμμα μειώθηκε στα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς σε επτά χρόνια μειώθηκε κατά δέκα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Αυτό οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στην ηγεσία και στην αποφασιστικότητα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου να οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία το Κολέγιο και την Σχολή.
Να μην ξεχνούμε ότι όλα τα μικρά Κολέγια και οι Θεολογικές Σχολές υποφέρουν, ενώ άλλα Σεμινάρια και Σχολές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει.
Η μεγαλύτερη πρόκληση και συνάμα βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη των ακαδημαϊκών και οικονομικών στάνταρ που έχουμε θέσει. Στην εν εξελίξει προσπάθεια απαιτείται η σύμπραξη των Μητροπόλεων, των κοινοτήτων και όλων των φορέων της ομογένειας.
Το λέω και το υπογραμμίζω, διότι χωρίς το δικό μας Ελληνικό Κολλέγιο και την δική μας Θεολογική Σχολή το μέλλον της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας τίθεται επ’ αμφιβόλω. Κι αυτό διότι από τις τάξεις τους δεν αναδύονται μόνο οι κληρικοί, αλλά και οι λαϊκοί ηγέτες, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις διακονίες της Αρχιεπισκοπής και τις ίδιες της κοινότητες.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων η Σχολή έχει ξεκινήσει μια οικονομική εκστρατεία, η οποία όχι μόνο θα της παράσχει την δυνατότητα επιβίωσης, αλλά και της μετατροπής της σε προηγμένης και παγκοσμίου εμβέλειας Θεολογικής Σχολής.
Να μην ξεχνάμε ότι, με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την άρνηση από την Τουρκία της επαναλειτουργίας της, η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης παρέμεινε η μόνη υπό την αιγίδα και εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σχολή. Αυτό αν μη τι άλλο αυξάνει της υποχρεώσεις όχι μόνο της Αρχιεπισκοπής και των κοινοτήτων, αλλά και κάθε Ελληνοαμερικανού.
Άγιος Νικόλαος
Ο τρίτος τομέας ήταν και παραμένει το Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, το οποίο αν και πέρασε από χίλια δύο κύματα ολοκληρώθηκε.
Τέθηκε σε λειτουργία και αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους ομογενείς και γενικότερα τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά και για όλους όσους επισκέπτονται το Σημείο Μηδέν, όπως είθισται να αποκαλούμε τους πάλαι ποτέ Δίδυμους Πύργους, που την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μετετράπηκαν σε βωμό της θυσίας των τριών χιλιάδων συμπολιτών μας.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει τους απαιτούμενους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία του Αγίου Νικολάου, έως ότου καταφέρει να αποκτήσει την οικονομική του αυτονομία.
Οι τρεις προαναφερόμενοι τομείς, στους οποίους επικεντρώσαμε και συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στερούν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής πόρους και συνάμα περιορίζουν τις δυνατότητες για περισσότερα προγράμματα και για μεγαλύτερες διακονίες.
Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε όλα αυτά αποκλειστικά και μόνο από την λογία που καταβάλλουν οι κοινότητες.
Η λογία των κοινοτήτων ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός μας ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια δολάρια. Άρα δύο σε κάθε τρία δολάρια που ξοδεύουμε προέρχονται από τις κοινότητες.
Πρέπει, λοιπόν, εμείς να εξασφαλίσουμε εννέα με δέκα εκατομμύρια δολάρια επί πλέον τον χρόνο. Ως Αρχιεπισκοπή δεν έχουμε ερανικό τμήμα (Fundraising Department) και όλα επιτυγχάνονται με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και με την βοήθεια των αφοσιωμένων εθελοντών.
Με την βοήθεια της «Ηγεσίας των 100», του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του «Τhe Bouras Foundation», του αποθεματικού ταμείου «Lilly Endowment» (Σ.Σ. το οποίο είναι καθαρά Αμερικανικό και στηρίζει κυρίως εκπαιδευτικά και θρησκευτικά προγράμματα) και με την υποστήριξη των ευσεβών πιστών μας έχουμε καταφέρει τα επτά τελευταία χρόνια να καλύπτουμε την διαφορά και να λειτουργούμε με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Ερωτηθείσα για τους στόχους της κάλυψης αυτής της διαφοράς, η κ. Elaine Allen, επεσήμανε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την διαφοροποίηση των οικονομικών πηγών και πόρων ούτως ώστε τα οικονομικά να μην εξαρτούνται μόνο από μία ή δυο πηγές, αλλά όσο τον δυνατόν περισσότερες πηγές.
«Η εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας παρέχει την δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας και σε άλλα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, του Όικου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ και της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας», επεσήμανε.
Χορηγία στο Κέντρο Οικογενειακής Μέριμνας
Η κ. Elaine Allen αποκάλυψε ότι το Κέντρο Οικογενειακή Μέριμνας (The Center for Family Care), μια από τις αξιόλογες και συνάμα καινοτόμες διακονίες της Αρχιεπισκοπής έλαβε χορηγία από το αποθεματικό ταμείο «Lilly Endowment» το οποίο θα παράσχει βοήθεια στις κοινότητες που διατηρούν είτε επιθυμούν να θεσπίσουν προγράμματα για αναπήρους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ερωτηθείσα το μέγεθος της δωρεάς επεσήμανε ότι λάβαμε ήδη την χορηγία 1.25 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, τα οποία θα διατεθούν για την στήριξη πιλοτικού προγράμματος με δεκαεπτά κοινότητες.
Όπως γνωρίζετε, η Αρχιεπισκοπή έχει ήδη συγκροτήσει ιεραποστολές για Αφροαμερικανούς και για Ισπανοφώνους και καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους και για την λειτουργία των ιεραποστολών».
Οικονομική σταθερότητα
Κληθείσα για μια πρόβλεψη για το μέλλον κ. Elaine Allen επεσήμανε:
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή διέρχεται μια ευοίωνη περίοδο οικονομικής σταθερότητας, οικονομικής ρευστότητας και με επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία διατίθενται για την παροχή υποτροφιών. Εφέτος χορηγήσαμε υποτροφίες ύψους 300.000 δολαρίων.
Η Αρχιεπισκοπή εκμεταλλεύτηκε την δική της πιστωτική γραμμή δανεισμού (line of credit) για να στηρίξει τον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στις προσπάθειες που καταβάλει για την ολοκλήρωση εργασιών της ανέγερσης του νέου συγκροτήματος στο Γιούνιοντέιλ του Λονγκ Άϊλαντ.
Καλούμε τους ομογενείς και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων» να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τους οικονομικούς απολογισμούς (financial stetements) εκάστου τριμήνου και εκάστου φορολογικού έτους για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει στερεές οικονομικές βάσεις και το πιο σημαντικό λειτουργεί με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Τέλος να υπενθυμίσω στους ευσεβείς και γενναιόδωρους πιστούς ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ένας από τους ελάχιστους – αν όχι ο μόνος – μη κερδοσκοπικός ανά την Αμερική οργανισμός που κάθε δολάριο που προσφέρουν οι ομογενείς διατίθεται για τον συγκεκριμένο σκοπό για το οποίο προσφέρονται.
Περιττό να σας πω ότι η Αρχιεπισκοπή τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα δολάριο για τους οικονομικούς εράνους που έχει διενεργήσει και θα συνεχίσει να διενεργεί», κατέληξε η ταμίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Πηγή:anamniseis.net
Σχόλια Facebook