Νόμπελ Ιατρικής: Στους Αμερικανούς Βίκτορ Αμπρος και Γκάρι Ράβκιν το βραβείο για το 2024
Ο Βίκτορ Άμπρος και ο Γκάρι Ράβκιν κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τον τρόπο ρύθμισης της γονιδιακής δραστηριότητας.
«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.
«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα microRNA «έχουν θεμελιώδη σημασία στην ανάπτυξη και την λειτουργία των οργανισμών».
Ο Βίκτορ Αμπρος και ο Γκάρι Ράβκιν δημοσίευσαν το 1993 σε δύο χωριστά άρθρα τις ανακαλύψεις τους περί «νέου επιπέδου ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης» το οποίο αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας.
Σε συνεργασία, αλλά εργαζόμενοι χωριστά, πραγματοποίησαν έρευνες επάνω σε ένα σκουλήκι μήκους ενός μιλιμέτρ, το C. elegans, για να προσδιορίσουν γιατί και πότε παράγονται οι κυτταρικές μεταλλάξεις.
«Μία απορρύθμιση της γονιδιακής ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η αυτοανοσία. Για τον λόγο αυτόν η κατανόηση της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης αποτελεί σημαντικό αντικείμενο εδώ και πολλές δεκαετίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Βίκτορ Άμπρος, 70 ετών, (γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ ) είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA (miRNA). Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
Ο Γκάρι Ρούβκουν, 72 ετών, (γεννημένος το 1952 στην Καλιφόρνια ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ο Ρούβκουν ανακάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο το lin-4 , το πρώτο microRNA (miRNA) που ανακαλύφθηκε από τον Βίκτορ Άμπρος, ρυθμίζει τη μετάφραση των αγγελιαφόρων RNA μέσω ατελούς ζεύγους βάσεων και ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, let-7.
Πέρυσι, το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τίμησε τις εργασίες της ουγγαρέζας ερευνήτριας Καταλίν Καρικό και του αμερικανού συναδέλφου της Ντρου Γουάισμαν στην ανάπτυξη των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA, που αποδείχθηκαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της Covid-19.
Το βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσόν των 11 εκατομμυρίων κορωνών (920.000 ευρώ), το υψηλότερο στην ιστορία των Νόμπελ.
Οι ανακοινώσεις για την απονομή και των άλλων βραβείων Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο φυσικής την Τρίτη, της Χημείας την Τετάρτη και της Λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στις 14 Οκτωβρίου.
Πηγή: Associated Press,huffpost.gr
Σχόλια Facebook