Ξεκίνησαν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – Αισιοδοξία για μεγάλη συμμετοχή, πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι αισιόδοξα για μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες. Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι, πότε κλείνουν οι κάλπες – Όλες οι πληροφορίες.
Αθήνα.- Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τα εκλογικά κέντρα να έχουν ανοίξει από τις 07:00 ώστε υποδεχθούν τα μέλη και τους φίλους του κινήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι αισιόδοξα για μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες, με το ενδεχόμενο ο αριθμός να ξεπεράσει τις 300.000 να είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Αντίστοιχη εικόνα προσέλευσης μεταφέρουν και τα επιτελεία των έξι υποψηφίων -Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Άννας Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα, Μιχάλη Κατρίνη, που από την πλευρά τους «όργωσαν» τη χώρα κατά την προεκλογική περίοδο που διήρκεσε περί τις 100 μέρες (από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Ιουνίου).
Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 ψηφοφόροι. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου έλαβε 508.431 ψήφους, ενώ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου είχε λάβει 676.165.
Η συμμετοχή άλλωστε είναι το μεγάλο στοίχημα -όπως και ερώτημα- για όλους τους υποψήφιους, καθώς, η αυξημένη (ή μη) προσέλευση θα κρίνει και το τελικό δίδυμο που θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου.
Κατά τη χθεσινή μέρα οι υποψήφιοι πρόεδροι πραγματοποίησαν τις τελευταίες δράσεις τους εν όψει της σημερινής εκλογικής μάχης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε ομιλία στην Αχαΐα, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος στο Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά. Ο Χάρης Δούκας περιόδευσε σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε σε Περιστέρι, Ίλιον, Αιγάλεω και Χαϊδάρι, ενώ στη δυτική Αττική περιόδευσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Μιχάλης Κατρίνης πραγματοποίησε δηλώσεις εν όψει της εσωκομματικής διαδικασίας.
Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι
Την Αττική επέλεξαν και οι πέντε εκ των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στο δημαρχείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στις 10:00, ενώ οι Παύλος Γερουλάνος (12:00), Άννα Διαμαντοπούλου (10:30) και Χάρης Δούκας (09:00) θα ψηφίσουν στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Η βουλεύτρια Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου θα βρεθεί 1ο δημοτικό σχολείο του δήμου Περιστερίου (θα δει τα αποτελέσματα στο σπίτι της με την οικογένειά της), στις 10:00, ενώ στο δημαρχείο του Πύργου, στην Ηλεία, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, θα ψηφίσει στις 09:00 ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο μοναδικός που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα εκτός Αττικής.
Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων στις 12:30, όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2013/15) Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει στην Αχαΐα, στις 11:00, στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών.
Περί τα 950 εκλογικά τμήματα – Τρία ευρώ το αντίτιμο, ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Περίπου 950 είναι τα εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε Ελλάδα και πόλεις του εξωτερικού για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του κόμματος ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.
Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίστηκε στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον πρώτο γύρο, ενώ για τον δεύτερο γύρο -εφόσον αυτός χρειαστεί- δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.
Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2007 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής της πλατφόρμας πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.
Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν και όσοι Έλληνες είναι γεννηθέντες το έτος 2008 (είναι δηλαδή 16 ετών), οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν στην Εφορευτική Επιτροπή την ταυτότητά τους και συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου. Η ταυτοποίηση με τον ΑΜΚΑ δεν έχει εφαρμογή στις κάλπες των απόδημων.
Πότε κλείνουν οι κάλπες
Παράλληλα η ΕΔΕΚΑΠ μέσω του «μάθε πού ψηφίζεις» έδωσε στη δημοσιότητα τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως και διαδραστικό χάρτη για να βοηθηθούν τα μέλη του κόμματος.
Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη με τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ εδώ μπορεί να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο ανά εκλογική περιφέρεια.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00. Δύναται να παραταθεί η διαδικασία αν κριθεί αναγκαίο λόγω της προσέλευσης.
Όσον αφορά στις κάλπες του εξωτερικού, αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές στο Σίδνεϊ από 09:00 έως 18:00 τοπική ώρα, στη Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα, στο Βέλγιο από 09:00 έως 17:00 τοπική ώρα, στη Γαλλία από 11:00 έως 16:00 τοπική ώρα, στη Γερμανία από 10:00 έως 18:00 τοπική ώρα, στην Κύπρο από 07:00 έως 19:00 τοπική ώρα, στη Σουηδία από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα, στην Αγγλία από 10:00 έως 16:00 τοπική ώρα
Ακόμη, στη Νέα Υόρκη από 08:00 έως 13:00 τοπική ώρα, ενώ στον Καναδά από 10:00 έως 17:00 τοπική ώρα.
Πώς ψηφίζει ο εκλογέας
Ο εκλογέας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΔΕΚΑΠ, προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι υποδοχής με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή της πλατφόρμας και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ και υπογράφει. Μετά, ο πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το εκλογικό κέντρο.
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook