Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών ΗΠΑ στη Συνάντηση Ναυπάκτου

Η Ναύπακτος φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία την «1η Πανελλήνια Ποιητική Συνάντηση» στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2024, ένα μοναδικό διήμερο γεμάτο ποιητικές δράσεις. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπακτίας, την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συγκέντρωσε 31 διακεκριμένους και βραβευμένους ποιητές και ποιήτριες από όλη την Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, ως ένας από τους υποστηρικτικούς φορείς, συνέβαλε στην επιτυχία αυτής της σημαντικής πολιτιστικής εκδήλωσης, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων λογοτεχνών της διασποράς (sic) και της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Εκπροσωπήθηκε από την Γεωργία Δούνη, μέλος της ΕΕΛΑ.

Επίσης διαβάστηκε η ευχαριστήριος επιστολή του ΔΣ της Εταιρείας (Νίκος Αλεξίου, Ηλίας Νεοφώτιστος, Μαρίκα Παλαιός, Νίκος Ζαβόλας, Αυγή Ατματζίδου), καθώς κι ένα ποίημα του Νίκου Αλεξίου.

Πλούσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Το πρωί της Παρασκευής, οι προσκεκλημένοι ποιητές επισκέφθηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ναυπάκτου, όπου οργάνωσαν εργαστήρια ποιητικής γραφής και συνομίλησαν με τους μαθητές για την ποίηση. Η δράση αυτή ενθουσίασε τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση όπου οι ποιητές απήγγειλαν επιλεγμένα ποιήματά τους με μουσική επένδυση. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος, με έναν πρωτότυπο ποιητικό χαιρετισμό, και ο δήμαρχος Ναυπάκτου, κ. Βασίλειος Γκίζας.

Ξενάγηση και Απαγγελίες στο Κάστρο

Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην πόλη και το Ενετικό Κάστρο της Ναυπάκτου από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Χαμηλάκη. Στη συνέχεια, απήγγειλαν ποιήματα με θέμα την ιστορική μνήμη πάνω στο Κάστρο, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με μια ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη διδασκαλία της ποίησης στο σχολείο. Τα συμπεράσματα της συζήτησης θα εκδοθούν σε τόμο πρακτικών.

Η «1η Πανελλήνια Ποιητική Συνάντηση Ναυπάκτου» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες και το κοινό, εντυπωσιάζοντας με την ποιότητα, την άρτια οργάνωση και τη ζεστή ατμόσφαιρα. Η οργανωτική επιτροπή εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους τους συμμετέχοντες, τους υποστηρικτικούς φορείς, τους χορηγούς επικοινωνίας και τους δωροθέτες της διοργάνωσης.

Η αφίσα της Πανελλήνιας Ποιητικής Συνάντησης Ναυπάκτου.

Πηγή: anamniseis.net