Ελληνοτουρκικά: Η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας στην Άγκυρα – Κινητικότητα μέσω ΟΗΕ στο Κυπριακό – Νέα δεδομένα στη στρατιωτική θητεία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε από τη Θήβα την πρόθεση για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη θητεία και την εφεδρεία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η επίλυση των θεμάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή. Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας όμως ότι οι θεμελιώδεις αρχές κυριαρχίας δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

«Η κυριαρχία μας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλόγου. Εάν προκύψει τέτοιο ζήτημα, αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις θα σταματήσουν», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών. Σε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική δήλωση, επισήμανε: «Αν χρειαστεί να θυσιάσω για να παραδώσω μια χώρα ευημερίας και ασφάλειας, τότε ας με χαρακτηρίσουν μειοδότη». Προέτρεψε για αποφασιστικές ενέργειες, αναφέροντας ότι «είναι καιρός να περάσουμε στον επόμενο σταθμό».

Τουρκία: Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πραγματοποίησε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με την τουρκική πλευρά να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της προσέγγισής της για συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τουρκικές δηλώσεις, η κοινή λογική παραμένει ο πιο σωστός δρόμος για την εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης.

Νέες Εξελίξεις στο Κυπριακό

Στο Κυπριακό, νέες εξελίξεις αναμένονται καθώς στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε ανεπίσημο δείπνο στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Νέα δεδομένα στη στρατιωτική θητεία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε από τη Θήβα την πρόθεση για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη θητεία και την εφεδρεία. Όπως τόνισε, οι στρατεύσιμοι θα αποκτούν επιχειρησιακές γνώσεις και πιστοποιημένες ειδικότητες που θα τους ενισχύσουν επαγγελματικά μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας. Παράλληλα, προγραμματίζεται η υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος εθελοντικής στράτευσης για γυναίκες.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας», σημείωσε ο Υπουργός. Υπολογίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή των αλλαγών θα απαιτήσει περίπου 36 μήνες. Επιπλέον, ο Υπουργός ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στις στολές και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: newpost.gr