Μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκπομπή για τον Ελληνισμό της Κένυας και της Αν. Αφρικής

Αθήνα.- Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με πρωτοβουλία του Τμήματος HJ 10 PERIKLES της ΑΗΕΡΑ ΕΛΛΑΣ και του  Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού, Γιάννη Παρασκευάκου, το βράδυ της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου με θέμα “Ο Ελληνισμός της Κένυας και της Αν. Αφρικής”. Κεντρική ομιλήτρια η επίτιμος Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα, Βίκυ Πανταζοπούλου.

Στη συζήτηση είχε προσκληθεί και παρενέβη η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάϊρα Μυρογιάννη, με χαιρετισμό, αλλά και με επεμβάσεις επί της ουσίας της συζήτησης η οποία περιστράφηκε γύρω από θέματα όπως: Σύντομο ιστορικό της ελληνικής παρουσίας στην Κένυα, επαγγελματική πρόοδος των ομογενών, η προσφορά τους στην οικονομία της Κένυα, μεγάλοι ομογενείς δωρητές, οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, επιχειρήσεις, κίνητρα, προοπτικές.

Συντονιστής της συζήτησης ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαλασπίνας, εκδότης The Panhellenic Post.

Χαιρετισμoύς απηύθυναν επίσης οι Χρίστος Κατηφόρης, Πρόεδρος του Τμήματος HJ 10 PERICLES,    o Χρήστος Καραπιπέρης Κυβερνήτης AHEPA Hellas, o Κώστας Βαρσάμης, Ύπατος Κυβερνήτης AHEPA Ευρώπης Region 10 και ο Ιωάννης Παρασκευάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

Την εμπεριστατωμένη και εξαιρετικά κατατοπιστική ομιλία της επιτίμου Προξένου κας Πανταζοπούλου ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις της επιτίμου Προξένου που φώτισαν τόσο την παρουσία Ελλήνων στην Κένυα (σ.σ. οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν γύρω στο 1890)  και γενικότερα την Αν. Αφρική όσο και την γενικότερη κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται η ολιγάριθμη Ελληνική Κοινότητα στην Κένυα. Επίσης, ευρεία συζήτηση έγινε για τις διπλωματικές, εμπορικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις της Ελλάδος με την Κένυα και άλλες χώρες της Αν. Αφρικής, καταδείχθηκε το κενό που σήμερα υπάρχει στις σχέσεις αυτές, έγινε λόγος για τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβληθούν από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κενού και περαιτέρω δράσεις που χρειάζεται να αναπτυχθούν ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις με την πολλά υποσχόμενη στον οικονομικό τομέα Αν. Αφρική.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Μάϊρα Μυρογιάννη, δήλωσε πρόθυμη να δεχθεί προτάσεις και ιδέες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης περαιτέρω των εμπορικών σχέσεων με την Κένυα καθώς και την Αν. Αφρική.

Η εκπομπή μαγνητοφωνήθηκε και θα προβληθεί σύντομα από το You Tube Chanel.