200 χρόνια (1824-2024) από την νικηφόρα Μάχη της Πανάσσαρης

Οι Βαργιανίτες τιμούν τους Αγωνιστές της Μάχης της Πανάσσαρης, τους πεσόντες Βαργιανίτες στους Παγκοσμίου Πολέμους, τους εκτελεσθέντες της Κατοχής και τα θύματα του Εμφυλίου.

 

Βάργιανη Φωκίδας.– Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Αγωνιστές της Μάχης της Πανάσσαρης (14.9.1824), τους νεότερους Βαργιανίτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους εκτελεσθέντες από τα γερμανοϊταλικά στρατεύματα κατοχής και τα θύματα του Εμφυλίου, διοργανώθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στη Βάργιανη Φωκίδας.

Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια (1824-2024) από τη Μάχη της Πανάσσαρης, που η νικηφόρα έκβασή της, όπως αναφέρει ο ιστορικός Σπυρίδωνας Τρικούπης, «…επέφερε αγαθά για τους Έλληνες αποτελέσματα, γιατί στις 30 Σεπτεμβρίου 1824 το εχθρικό στρατόπεδο, βλέποντας τις επιθετικές εφορμήσεις των Ελλήνων, μετατοπίστηκε στις Θερμοπύλες και από εκεί διαλύθηκε. Η Μάχη της Πανάσσαρης αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τους Έλληνες, που κυρίως οφειλόταν στην ένωση των δυνάμεών τους και στις συντονισμένες προσπάθειες των οπλαρχηγών τους…».

Απονομή τιμητικής διάκρισης από τον Πρόεδρο του ΙΦΑΝΕ κ. Ε. Τσικνή στον τ. Πρόεδρο της Κοινότητας Βάργιανης, Θεοδόση Ευστ. Κοντολάτη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Επιμνημόσυνης Δέησης από τον Παπα-Κώστα Κάνζο, στην μαρμάρινη πλάκα αναγραφής των πεσόντων Αγωνιστών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή από τον γηραιότερο παρόντα Βαργιανίτη, τον 85χρονο Ηλία Ν. Τσικνή, και στη συνέχεια έψαλαν όλοι συγκινημένοι τον Εθνικό Ύμνο.

Μια αγκαλιά από αγριολούλουδα της Βάργιανης κατατέθηκε με σεμνότητα από Βαργιανίτη, στη Μνήμη των Ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας.

Ο Πρόεδρος του ΙΦΑΝΕ ευχαρίστησε θερμά τους περισσότερους από 50 παρευρισκο-μένους, που ήρθαν από τα γύρω χωριά να τιμήσουν για 12η συνεχή χρονιά μια επέτειο, που οι ίδιοι ξεκίνησαν το 2013, με αφορμή την έκδοση «Η Βάργιανη Φωκίδας κ αι οι Γιαγιάδες μας».

 

Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, από τον οποίον πέρασαν ως προσκυνητές Οπλαρχηγοί, όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κ.ά.

Η σχέση των Βαργιανιτών με τον τόπο τους, όπως σημειώνει ο Ε. Τσικνής στο έντυπο της εκδήλωσης, «… είναι μία σχέση οργανική, που διαπερνά το σώμα, το πνεύμα και τις αισθήσεις μας… Το βλέμμα της ψυχής μας είναι στραμμένο στη Βάργιανη. Ευτυ-χώς, υπάρχουν πολλοί, που πιστεύουμε ότι “ανήκουμε” στον τόπο μας, στην Ελλάδα. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο αίμα, στον πολιτισμό, στον τρόπο σκέψης μας –στον οποίον εμπεριέχεται η συνεχής αμφισβήτηση –στη διαμόρφωση ιδεών και αξιών, όπως ο διάλογος, η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός. Οφείλεται στο μας, που συνυπάρχει με τη ροή της ιστορίας μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ως μία άυλη πνευματική δύναμη, ικανή να ρίξει με μια καρφίτσα ένα βουνό…».

Στα πλαίσια της Εκδήλωσης, τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Βάργιανης Θεοδόσης Ευσταθίου Κοντολάτης και νυν Επίτροπος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, συγγενείς και απόγονοι θυμάτων της Γερμανο-Ιταλικής Κατοχής:

Ο εγγονός του εκτελεσθέντος Μιχάλη Ντούρου, επιχειρηματίας Μιχάλης Ν. Παπαϊωάννου, με τη σύζυγό του Γιούλα και μέλη της οικογένειάς τους, δίνοντας στα παιδιά τους μαθήματα ζωής, ιστορίας και παιδείας.

· Η νέα Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δελφών Χριστίνα Κορομπίλη, με καταγωγή από τη Βάργιανη.

· Ο επί 17 χρόνια πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Γραβιάς Θεόδωρος Αβράμπος.

· Ο νέος Πρόεδρος του Εξ. Εκπ. Συλλόγου Απανταχού Βαργιανιτών Στάθης Δ. Κολλύρης με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

· Και πολλοί άλλοι.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τους Βαργιανίτες, παλαιούς και νεότερους, με την υποστήριξη του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας και του Σ. Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος.