Εκδήλωση για τους εθελοντές και ενημέρωση για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ

Ο Ηλίας Τομάζος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας “Παιδεία”, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ.

Βοστώνη.- Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διοργανώνει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου εκδήλωση αφιερωμένη στους εθελοντές του, ο ζήλος, ο κόπος και η οικονομική συνεισφορά των οποίων συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία», πρωτοξεκίνησε δειλά-δειλά το 1974 από μια ομάδα φοιτητών στην αρχή στην πολιτεία του Κονέκτικατ από παιδιά που τολμούσαν και οραματίζονταν το αύριο του Ελληνισμού στην Αμερική. Άνθρωποι οι οποίοι ονειρεύονταν το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας, Πολιτισμού, Ιστορίας, αλλά και τη συνάφεια του Ελληνισμού με την Ορθόδοξη Πίστη.

Βασικά, η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» ξεκίνησε σαν ένας φοιτητικός σύλλογος από διάφορα πανεπιστήμια, από φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και την Αμερική. Οι πρώτες συναντήσεις τους άρχισαν από τον Σεπτέμβριο του 1974 κι έτσι λειτούργησαν μέχρι το 1997 έχοντας ως βάση τους το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Το υπαίθριο θέατρο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία” στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικτατ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Μερικοί από εκείνους που συγκρότησαν το πρωτόπλασμα αυτού του φοιτητικού συλλόγου ήταν ο Χρήστος Ζιώγκας, ο Θεόδωρος Σταυρόπουλος και η Μαρία Σταυροπούλου, ενώ εξέλεξαν πρόεδρο τον Ηλία Τομάζο.

Κάποια στιγμή καθώς συζητούσαν είπαν όλοι πως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να βάλουμε τα Ελληνικά σ’ ένα Πανεπιστήμιο διότι δεν διδασκόταν η ελληνική γλώσσα. Κατάλαβαν πως εάν ήταν μόνο φοιτητές θα έκαναν περιορισμένα πράγματα, γι’ αυτό αποφάσισαν να κρατήσουν τον φοιτητικό σύλλογο, αλλά συγχρόνως να ιδρύσουν κάτι παράλληλο για τους αποφοίτους και φίλους για την προσπάθεια αυτή της προώθησης των Ελληνικών Γραμμάτων. Κι έτσι ίδρυσαν την «Παιδεία» στις 13 Ιουνίου του 1977 κι από τότε λειτουργεί όπως την ξέρουμε σήμερα, σαν Εκπαιδευτικός Οργανισμός, εξαιρούμενος από τη φορολογία αφού είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός αναγνωρισμένος από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές.

H «Παιδεία» έχει ανοικοδομήσει το μεγαλοπρεπές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο διαθέτει ευρύχωρους ακαδημαϊκούς χώρους, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, και συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, μικρό μουσείο, εντυπωσιακό υπαίθριο ελληνικό θέατρο κατ’ απομίμηση των αρχαιοελληνικών θεάτρων, ένα βυζαντινόρυθμο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών θιασωτών της Ελληνικής Παιδείας προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και τελευταία το Μουσείο «Σπάρτη».

Το κεντρικό κτίριο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Ελληνικής Εταιρείας “Παιδεία” στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η «Παιδεία» έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της «Παιδείας», Ηλίας Τομάζος, μας πληροφόρησε για τα ακόλουθα: «Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου,  θα γίνει μνημόσυνο για τον αείμνηστο Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, Ντίνο Μπακή, Ιορδάνη Ιορδαμνή, Γεώργιο Καλογερίδη και όλους τους εθελοντές που έχουν κοιμηθεί εις Κύριον.

Θα συνεχίσουμε με ξενάγηση στο Σπαρτιατικό Μουσείο και Ελληνικό Θέατρο και θα ακολουθήσει γεύμα προς όλους τους εθελοντές των τελευταίων σαράντα χρόνων που θα ήθελαν να έλθουν με συγγενείς και φίλους.

Το γεύμα δίδεται από τον Ελληνικό Φοιτητικό μας Σύλλογο ‘Παιδεία’ που εφέτος συμπληρώνει πενήντα έτη από της ιδρύσεώς του.

Στις 5 Οκτωβρίου τελειώνουν όλες τις κύριες κτιριακές δραστηριότητες με την αποπεράτωση των εργασιών στα Προπύλαια.

Παράλληλα με τα Προπύλαια στην είσοδο του Ελληνικού Θεάτρου και Μουσείου τώρα με εθελοντές βάφονται όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι και στα δύο κτίρια με λευκό χρώμα.

Με τη βοήθεια του Τίτου Ριτσάτου, όλο το εσωτερικό του θεάτρου έχει πλυθεί με πιεσμένο νερό. Έχουν στρωθεί πλάκες ντύνοντας όλο τον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από το μουσείο και το θέατρο έως τα Προπύλαια και υπολείπεται τώρα ένα μικρό μόνο μέρος από τα Προπύλαια έως το χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων.

Τον επόμενο μήνα ξεκινά και η συνέχιση της Αγιογράφησης του ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών για την οποία η επιτροπή ζητά οικονομική συνεισφορά».

Ο κ. Τομάζος ανέφερε πως «η συνέχεια της εικονογραφήσεως γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω των πολυέξοδων εργασιών στο Μουσείο και το θέατρο οι δυνατότητές μας ήταν περιορισμένες».

Τόνισε πως «μελετούμε επίσης την επέκταση του χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ολοκλήρωση του μουσείου και θεάτρου που μεγαλώσαμε με δύο επί πλέον σειρές με λευκό γρανίτη με την οικονομική υποστήριξη της Πολιτείας της Κονέκτικατ και την οποία θερμά ευχαριστούμε.

Η συμπλήρωση του θεάτρου με δύο επί πλέον σειρές και με το στρώσιμο όλου του οριζόντιου διαζώματος με πλάκες, το έχει καταστήσει το διαμάντι του Κονέκτικατ όπως ανέφερε και ένας παράγοντας της πόλεώς μας Μάνσφιλντ-Στορς.

Ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε το Πανηγυρικό Ανοιγμα των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ‘Παιδεία’ με εκπροσώπους Των Αρχών, της Ομογένειας, με τους φιλέλληνες, τους σπουδαστές, με τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Αρχές του επομένου έτους θα αρχίσετε να λαμβάνετε πληροφορίες για τις τέλος Σεπτεμβρίου 2025 εορταστικές εκδηλώσεις».

Πηγή:ekirikas.com