Ισραήλ σε ΗΠΑ: Ξεκινάμε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε.

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τι έχει προηγηθεί

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Το Ισραήλ βομβάρδισε για πρώτη φορά συνοικία στην  καρδιά της Βηρυτού και στρατεύματα εισήλθαν σε σήραγγες της Χεζμπολάχ που είχαν σκαφτεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, κατά την διάρκεια της μικρής κλίμακας επιδρομών στο νότιο Λίβανο, καθώς προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη χερσαία εισβολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αναφορές στον ξένο Τύπο τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι στρατιώτες του Ισραήλ πραγματοποιούν περιορισμένες διασυνοριακές επιδρομές για να συλλέξουν πληροφορίες ή να βλάψουν τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι αποστολές, που περιγράφονται ως «στοχευμένες», περιελάμβαναν ειδικές δυνάμεις που εισέρχονταν σε ένα δίκτυο υπόγειων πολεμιστών η Χεζμπολάχ θεωρείται ευρέως ότι έσκαψε κοντά στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Η έκθεση, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες -καθώς και πιο πρόσφατα- με στρατεύματα να «ανιχνεύουν» και να συλλέγουν πληροφορίες, ενώ αυτή η δραστηριότητα των ισραηλινών γίνεται όλο και πιο εντατική τα τελευταία 24ωρα γεγονός το οποίο προμηνύει μια πιθανή χερσαία επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας.

Πηγή:newsit.gr