Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Β.Ρ.Β. για τα αμιγώς ελληνικά Σχολεία

Photo credits: vidhyarthidarpan / pixabay

Για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας την νέα σχολική χρονιά καθώς και για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στη Γερμανία, ενημερώνει με επιστολή της η Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Β.Ρ.Β.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

“Συμμεριζόμενοι την αγωνία γονέων και κηδεμόνων αλλά και μαθητών της περιοχής του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Β.Ρ.Β.), οι οποίοι στην κυριολεξία «βομβαρδίστηκαν» από μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του διαδικτύου και της τηλεόρασης και έκαναν λόγο για κλείσιμο των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, οφείλουμε ως Ομοσπονδία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της αμιγούς ελληνικής εκπαίδευσης του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. να διευκρινίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Β.Ρ.Β. αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των αμιγών και μόνο ελληνικών σχολικών μονάδων του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και είναι ο αποκλειστικός φορέας που ενημερώνει για τα τεκταινόμενα της ελληνόγλωσσης αμιγούς εκπαίδευσης στο κρατίδιο που εκπροσωπεί. Δεν παρεμβαίνει σε εκπαιδευτικά θέματα άλλων περιοχών, δεν συμμετέχει και δεν εκπροσωπείται από τις Ομοσπονδίες άλλων ομόσπονδων κρατιδίων ή την «Συνομοσπονδία» Γερμανίας“.

Σχετικά με την Συνομοσπονδία Γερμανίας οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ενώ αρχικά ιδρύθηκε για να συντονίζει και να εκπροσωπεί τις ομοσπονδίες συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων από όλη την γερμανική επικράτεια, μετά την αποχώρηση της Ομοσπονδίας της Β.Ρ.Β. αλλά και της ανενεργούς Ομοσπονδίας της Βαυαρίας, εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο την Ομοσπονδία της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας του κρατιδίου της Έσσης.

Η δημοσίευση (https://www.esos.gr/arthra/89852/mpainei-loyketo-sta-ellinika-sholeia-tis-germanias-logo-elleipsis-ekpaideytikon) στην ηλεκτρονική εφημερίδα για την παιδεία esos.gr στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο «Μπαίνει λουκέτο στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών» είναι λανθασμένη και παραπλανητική για την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Την παραπλάνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει η φωτογραφία της δημοσίευσης στην οποία απεικονίζεται το σχολικό κτηριακό συγκρότημα του αμιγούς ελληνικού σχολείου Ντίσσελντορφ (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο), που αποτελεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 ζωντανό κύτταρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Γερμανίας.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων της Β.Ρ.Β. τονίζει στην επιστολή της ότι “δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις άλλες Ομοσπονδίες των άλλων γερμανικών κρατιδίων, ούτε αποτελεί τροχοπέδη στα δίκαια αιτήματα, όπως αυτά εκφράστηκαν από τον κ. Κ. Καχριμανίδη στις πρόσφατες συναντήσεις και συνεντεύξεις που είχε στα πλαίσια των επαφών του στην πατρίδα. Εξάλλου όλοι μας αγωνιζόμαστε ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού χωρίς προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

Οι αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. από το Υπουργείο Παιδείας οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι φέτος έγιναν έγκαιρα και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς βέβαια να λείπουν σε κάποια σχολεία, μετά τις πρώτες αποσπάσεις, κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Η Ομοσπονδία της Β.Ρ.Β. έχει και θα έχει πάντοτε, όπως απαιτείται, ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προτείνοντας και επικροτώντας προτάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται, που βοηθούν στην άμβλυνση και επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, προάγοντας τον διάλογο με όλους τους φορείς, όπως τις άλλες Ομοσπονδίες, την ΕΛΜΕ/ ΟΛΜΕ, το Συντονιστικό Γραφείο αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που είναι αρμόδιο για το χαρτοφυλάκιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού”, καταλήγει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.

Πηγή:europolitis.eu

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε