Λίβανος: Καταστροφή, θάνατος και οργή – Η δολοφονία Νασράλα σκόρπισε θλίψη αλλά μπορεί να ενώσει τη χώρα
Ο Λίβανος βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή εδώ και 18 χρόνια – Οργισμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε μια σειρά από χώρες μετά τη δολοφονία Χασάν Νασράλα.
Οι εκρήξεις το βράδυ της Παρασκευής στη Βηρυτό ήταν σαν σεισμός που ταρακούνησε την πόλη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους προσπαθώντας να βρουν ασφαλές καταφύγιο.
Ο επίσημος απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα του Σαββάτου που ισοπέδωσαν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο είναι μέχρι στιγμής 11 νεκροί και 108 τραυματίες. Όμως υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι κάτω από τόνους από συντρίμμια που τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν.
Το Σάββατο επιβεβαιώθηκε αυτό που ισραηλινές πηγές έλεγαν από το βράδυ της Παρασκευής. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στην επίθεση μαζί με άλλους διοικητές της οργάνωσης και τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.
Οι διαλυμένες από την πενταετή οικονομική κρίση δομές της χώρας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της νέας καταστροφής
Η είδηση της δολοφονίας του προκάλεσε θλίψη και οργή στον Λίβανο. Μαγαζιά στη Βηρυτό έκλεισαν, κόσμος θρηνούσε, αυθόρμητες συγκεντρώσεις ξέσπασαν σε διάφορα σημεία με τους διαδηλωτές να κρατούν τις φωτογραφίες του Νασράλα.
Για πολλούς η δολοφονία του επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ ήταν αδιανόητη. Όπως αδιανόητα είναι αυτά που ζουν οι κάτοικοι του Λιβάνου εδώ και δέκα μέρες.
Συσκευές επικοινωνίας ανατινάχθηκαν ταυτόχρονα προκαλώντας εκατοντάδες θύματα και χιλιάδες τραυματίες.
Ένας ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε πάνω από 500 άτομα σε μισή μέρα. Ένα εκατομμύριο έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του. Πολλοί δεν έχουν πια σπίτι να επιστρέψουν και άλλοι γυρνούν στην κόλαση της Συρίας από την οποία είχαν διαφύγει.
Τώρα η δολοφονία Νασράλα αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για τους περισσότερους στον Λίβανο.
Η δημοτικότητα του Νασράλα στον Λίβανο εκτοξεύτηκε το 2006
«Ζούμε με αυτά που μας έδωσε ο Νασράλα. Μας επέτρεψε να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Ό,τι θα έλεγε ο Νασράλα, θα το ακολουθούσα», δήλωσε ο Φαϊζάλ, ένας 46χρονος άνδρας από την Νταχιγιέ (σσ την περιοχή που έγινε το ισραηλινό χτύπημα), μοιράζοντας ένα κομμάτι σπασμένου φελιζόλ με τη σύζυγό του ως μαξιλάρι, ενώ παρακολουθούσαν τα δύο μικρά αγόρια τους να παίζουν στην πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Gaurdian.
Ο Αριέλ Σαρόν ζούσε στο προεδρικό μέγαρο, με τα πόδια του απλωμένα στο γραφείο. Θα μπορούσε ο Νετανιάχου να το κάνει αυτό τώρα; Όχι. Γιατί; Εξαιτίας της Χεζμπολάχ», είπε ο Φαϊζάλ.
Η δημοτικότητα του Νασράλα και της Χεζμπολάχ εκτοξεύτηκε μετά τον νικηφόρο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν βέβαια η εικόνα της οργάνωσης υπέστη μεγάλη φθορά. Ο ρόλος που έπαιξε στο πλευρό του Άσαντ στον εμφύλιο της Συρίας ήταν καταλυτικός για να καμφθούν οι δυνάμεις της αντίστασης στο καθεστώς, όπως και ο κατασταλτικός ρόλος στην κινηματική έκρηξη του Οκτωβρίου του 2019 στον Λίβανο.
Αλλά η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα και πλέον και στον Λίβανο έχει κάνει τη Χεζμπολάχ ξανά σημείο αναφοράς, σημαντικότερο από την επίσημη κυβέρνηση.
Κύμα αλληλεγγύης
Οι κλιμακούμενες ισραηλινές επιθέσεις έχουν ξεσηκώσει ένα κύμα αλληλεγγύης στον Λίβανο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Νετανιάχου κατάφερε να ενώσει τον Λίβανο.
Κινήσεις αλληλεγγύης, ιδιωτικές πρωτοβουλίες και το δίκτυο της Χεζμπολάχ προσπαθούν να παράσχουν τροφή, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες των ισραηλινών επιθέσεων.
Ο Rami Mehio, ένας 30χρονος ερευνητής στον τομέα της πολεοδομίας, ο οποίος έχει εγγραφεί εθελοντής σε ομάδες βοήθειας δήλωσε ότι ο «εθελοντισμός» σε περιόδους κρίσης είναι «εγγενής» στους Λιβανέζους.
«Δεν μπορείς να το αποκαλείς εθελοντισμό, εμείς είμαστε αυτοί που κρατάμε τη χώρα ενωμένη, ακόμη και σε περιπτώσεις ακραίας τραγωδίας, αλλιώς ο Λίβανος απλά δεν θα λειτουργούσε,» δήλωσε στον Guardian ο Mehio, εξηγώντας ότι δεν μπορούσε απλά «να κάθεται στο σπίτι του και να βλέπει τον λαό του να σκοτώνεται ο ένας μετά τον άλλο».
Οι διαλυμένες από την πενταετή οικονομική κρίση δομές της χώρας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της νέας καταστροφής. Ήδη σχολεία είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για να στεγάζουν τους χιλιάδες εκτοπισμένους πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί έξω από τη Βηρυτό την Παρασκευή
Η σφοδρότητα των χτυπημάτων όμως είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν οι όλο και πιο αυξημένες ανάγκες. Οι νέοι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε δρόμους, πάρκα και πλατείες και κοιτούν το μέλλον με αβεβαιότητα.
Πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν αν τα σπίτια τους είναι ακόμα όρθια και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω για να το μάθουν. Η δολοφονία Νασράλα έρχεται να προσθέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Ωστόσο η Χεζμπολάχ δεν θα διαλυθεί επειδή σκοτώθηκε ο ηγέτης της ή οι διοικητές της. Ο Νασράλα εξάλλου είχε αντικαταστήσει τον προηγούμενο ηγέτη που επίσης είχε δολοφονηθεί.
Αναλυτές σημειώνουν ότι το Ισραήλ δεν θα καταφέρει έτσι τους στόχους του και τονίζουν ότι ο διάδοχος του Νασράλα μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστικός.
Οργή και θλίψη στον μουσουλμανικό κόσμο
Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκάλεσε οργή σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Όπως και με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε μια σειρά από χώρες.
Κρατώντας φωτογραφίες και σημαίες της Χεζμπολάχ και της Παλαιστίνης χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιορδανία και προσπάθησαν να φτάσουν στην ισραηλινή πρεσβεία του Αμάν όπου τους εμπόδισαν δυνάμεις της αστυνομίας.
Στο Ιράκ διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να φτάσουν στην αμερικανική πρεσβεία ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην Τεχεράνη και την Υεμένη.
Στη Ραμάλα και τη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, που δοκιμάζεται σκληρά από τις ισραηλινές επιθέσεις, Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους.
Η δολοφονία Νασράλα που έγινε λίγες ώρες μετά την ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ χαιρετήθηκε από τις ΗΠΑ ως μία κίνηση «απονομής δικαιοσύνης».
Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο με αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν ότι στόχος τους είναι η καταστροφή της Χεζμπολάχ.
Η χερσαία επίθεση είναι στο τραπέζι. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ΗΠΑ και Γαλλίας ναυάγησαν για τα καλά και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ικανός να σταματήσει την κλιμάκωση που τροφοδοτεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στο πιο πρόσφατο μήνυμά του ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη δολοφονία Νασράλα ως ένα απαραίτητο βήμα και ένα σημείο ιστορικής καμπής που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Δεν παρέλειψε να απειλήσει για ακόμα μία φορά το Ιράν λέγοντας ότι δεν υπάρχει μέρος που να μη μπορεί να φτάσει το χέρι του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου κατήγγειλε την επίθεση και κήρυξε πενθήμερο πένθος. Τριήμερο πένθος ανακήρυξε και το Ιράν που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε αντίποινα.
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν άλλοι 33 νεκροί στον Λίβανο. Την ίδια ώρα στη Γάζα – που έχει εξαφανιστεί από την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες – συνεχίζεται η αιματοχυσία.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook