ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0 (τελ.)

Ο Παναθηναϊκός μένει στους 8 και πλέον αν δεν θέλει να βρεθεί εξαιρετικά πίσω από πολύ νωρίς θα πρέπει να κερδίσει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Η ΑΕΚ παίρνει μεγάλη νίκη επικρατώντας με 2-0 του Παναθηναϊκού με γκολ των Πιερό και Άμραμπατ και φτάνει τους 14 βαθμούς ανεβαίνοντας μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα

Το γκολ του υπέροχου απόψε, Φραντζντί Πιερό, στο 30′ και το πέναλτι που κέρδισε στο 90′ +3′ έκριναν το ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκού υπέρ της Ενωσης με 2-0 – Από ένα ημίχρονο υπεροχής για κάθε ομάδα στην OPAP Arena.

«Κιτρινόμαυρη» υπεροχή στο ντέρμπι και επιστροφή στην κορυφή για την ΑΕΚ! Η Ένωση με κεφαλιά οβίδα του Πιερό στο 30′ και εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αμραμπατ στις καθυστερήσεις επικράτησε με 2-0 του Παναθηναϊκού και εκμεταλλευόμενη την ήττα του ΠΑΟΚ σκαρφάλωσε ξανά στην πρώτη θέση επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική της Νέας Φιλαδέλφειας στα μεγάλα παιχνίδια.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Έτσι ξεκίνησαν

Φανέλα βασικού έδωσε ο Ματίας Αλμέιδα στον Περέιρα ξεκινώντας στον άξονα μαζί με τον Σιμάνσκι, με τον Πινέδα πίσω από τον Πιερό στην κορυφή της επίθεσης της ΑΕΚ και τον Λαμέλα να μένει τελικώς εκτός 20άδας. Ο Στρακόσα ήταν στην εστία, οι Πήλιος, Κάλενς, Βίντα και Ρότα αποτελούσαν την τετράδα της άμυνας, ενώ στις δύο πλευρές της μεσοεπιθετικής γραμμής ξεκίνησαν όπως αναμενόταν ο Κοϊτά και ο Ελίασον. Στον Παναθηναϊκό ο Ντιέγκο Αλόνσο αποφάσισε να αφήσει τον Πελίστρι στον πάγκο ξεκινώντας τον Τζούρισιτς στη μία πλευρά και τον Τετέ στην άλλη με τον Ιωαννίδη στην κορυφή. Ο Ντραγκόφσκι ήταν στο τέρμα, με τους Μλαντένοβιτς, Ίνγκασον, Γεντβάι και Μπάλντοκ τετράδα στην άμυνα, ενώ στον άξονα της μεσαίας γραμμής ήταν οι Αράο, Μαξίμοβιτς και μπροστά τους ο Ουναΐ.

Κυρίαρχος Πιερό στον αέρα και προβάδισμα για την ΑΕΚ στο ντέρμπι

Με πολλές μονομαχίες και κακές επιλογές στο τελευταίο τρίτο ξεκίνησε και για τις δύο ομάδες το ντέρμπι στη… σκακιέρα της Νέας Φιλαδέλφειας, με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να προσέχουν περισσότερο τα μετόπισθεν. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελάχιστες καλές στιγμές στις δύο εστίες. Στο 12′ ο Ντραγκόφσκι καθυστέρησε, ρίσκαρε και θα μπορούσε να το είχε πληρώσει με τον Ελίασον να τον πιέζει και με τάκλιν να του αποσπά την μπάλα, αλλά ο Ίνγκασον σε κενή εστία προ του Πιερό απομάκρυνε σωτήρια για τον Παναθηναϊκό.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ΑΕΚ που δεν είχε μπει δυνατά στο παιχνίδι άρχισε να πατάει καλύτερα και να παίρνει τα ηνία. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να δημιουργήσει επιθετικά με τους Ιωαννίδη και Τετέ να μην βρίσκουν χώρο δράσης και την Ένωση στην πρώτη της ουσιαστική ευκαιρία στο ματς να παίρνει και το προβάδισμα. Ο Ρότα έμεινε αμαρκάριστος στη δεξιά πλευρά έχοντας όλο τον χρόνο να βγάλει μια καλοζυγισμένη σέντρα και ο Πιερό νικώντας κατά κράτος τον Ίνγκασον στον αέρα με δυνατή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τους κιτρινόμαυρους στο 30′.

Η πρώτη απειλή των πρασίνων στο ματς ήρθε από στατική φάση στο 39′ όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ο Γεντβάι με κεφαλιά ανάγκασε τον Στρακόσα να πέσει στη γωνία του και να αποκρούσει. Η ΑΕΚ που συνέχιζε να ελέγχει το παιχνίδι πίεσε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με τον Σιμάνσκι να στέλνει την μπάλα με κεφαλιά απευθείας στην αγκαλιά του Ντραγκόφσκι και τον Πιερό λίγο αργότερα από καλή θέση μέσα στην περιοχή να βλέπει το σουτ που επιχείρησε να σταματάει στο απλωμένο πόδι του Γεντβάι.

Η ΑΕΚ με εύστοχο πέναλτι του Αμραμπατ τελείωσε το ντέρμπι και πάτησε κορυφή

Η πρώτη φορά που Ιωαννίδης και Τετέ συνεργάστηκαν ήταν στο 48′ όταν ο δεύτερος πήρε την πάσα του πρώτου, προς στιγμήν πέρασε τον Βίντα, αλλά ο Κροάτης με καθοριστική προβολή δεν του επέτρεψε να σουτάρει, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ουναΐ είδε την προσπάθειά του να περνάει πάνω από το οριζόντιο με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει επιθετικά. Η ΑΕΚ απάντησε στο 52′ με Κάλενς και Πιερό να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν την άψογη σέντρα του Κοϊτά στο δεύτερο δοκάρι, ενώ ο Βίντα λίγα λεπτά πιο μετά είδε την κεφαλιά του να μπλοκάρει εύκολα ο Ντραγκόφσκι.

Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει μέτρα στο γήπεδο με τον Τετέ να ανεβάζει απόδοση, αλλά η ΑΕΚ όταν πίεζε ψηλά ήταν επικίνδυνη με τον Ίνγκασον στο 62′ να βάζει καθοριστική προβολή στην πάσα πάρε βάλε του Πινέδα για τον Πιερό. Ο Αλόνσο με τις αλλαγές του έκανε πιο επιθετικό το σχήμα του Παναθηναϊκού, ενώ ο Αλμέιδα από τη μεριά του φρέσκαρε τον άξονα της ΑΕΚ από τον οποίο είχε πάρει πολλά τρεξίματα.

Η ΑΕΚ είχε σβήσει τον ρυθμό και στο 80′ από στατική φάση από το πόδι του Ελίασον έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ, αλλά η κεφαλιά του Πιερό δεν βρήκε στόχο, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό το μακρινό σουτ του Λιούμπισιτς πέρασε δίπλα από το κάθετο. Ενδιάμεσα πάντως ο Παναθηναϊκός πέταξε μια σημαντική στιγμή με τον Ιωαννίδη από κοντά μέσα στην περιοχή να κάνει «τσαφ». Ο Έλληνας φορ των «πρασίνων» στο 86′ προσπάθησε να απειλήσει με κεφαλιά, χωρίς όμως να ανησυχήσει τον Στρακόσα που μπλόκαρε σταθερά.

Στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ πήρε την ευκαιρία να τελειώσει το ντέρμπι. Ο Κοϊτά σέντραρε και η κεφαλιά του Πιερί στο δεύτερο δοκάρι σταμάτησε στο απλωμένο χέρι του Τσέριν. Ο Στέγκεμαν κλήθηκε στο VAR, τσέκαρε τη φάση, έδειξε τη βούλα και ο Αμραμπατ με ψύχραιμη εκτέλεση έγραψε το τελικό 2-0 στο 93′.

Πηγή:gazzetta.gr