Παρουσίαση του έργου των ελληνικών Σχολείων Αμερικής

Σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης παρουσιάζει το έργο των ελληνικών Σχολείων Αμερικής

Νέα Υόρκη.– Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και επηρεάζεται κατά τρόπο καθοριστικό τόσο από τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού όσο και από τα χαρακτηριστικά του γονέα. Διαχρονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει τη σχέση μεταξύ αυξημένου επιπέδου γονεϊκής συμμετοχής και μεγαλύτερης σχολικής επιτυχίας των παιδιών. Η συμμετοχή των γονέων έχει συνδεθεί, επίσης, με τη γλωσσική ανάπτυξη και με την ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η ανάγκη συμμετοχής των γονέων σε συνεργατική σχέση με το σχολείο γίνεται επιτακτικότερη στις μέρες μας λόγω της πολυπλοκότητας των διαπροσωπικών σχέσεων που καλούνται τα σημερινά παιδιά να διαχειριστούν. Στο φετινό μας τεύχος αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και τους γονείς που σαν άμεσοι αποδέκτες της προσφοράς του σχολείου όπου στέλνουν τα παιδιά τους θα μας εκφράσουν τις σκέψεις τους με βάση την απόδοση των παιδιών και το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό. Ευχαριστούμε θερμά τα σχολεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σ’ αυτό το μικρό αφιέρωμα, τους ανθρώπους που πασχίζουν μαζί με τα παιδιά να βελτιώσουν την όλη παρουσίαση των ελληνικών σχολείων και να τα τονώσουν με την προσφορά τους και τη δική τους μοναδική και πολύτιμη συμβολή τους.

Πώς ήταν η φετινή χρονιά για σας και το παιδί σας στο ελληνικό σχολείο που το στέλνετε και τι περιμένετε περισσότερο από τη νέα σχολική χρονιά που άρχισε;

Fantis School of Saints Constantine and Helen Cathedral
Θεόδωρος Τασούλας-Διευθυντής

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Dean Paravalos και ο διευθυντής της Σχολείου «Αργύριος Φάντης» Θεόδωρος Γ. Τασούλας στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου το 2023.

Πέρυσι, το σχολείο «Αργύριος Φάντης» (A. Fantis School) πέτυχε αξιοσημείωτη επίδοση των μαθητών του, φτάνοντας το 98% στις κρατικές εξετάσεις, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχή χρονιά που οι μαθητές μας κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% μεταξύ σχεδόν 1.800 δημόσιων, ιδιωτικών και σχολείων τσάρτερ (charter). Αυτή η αύξηση των επιδόσεων των μαθητών από την προ πανδημίας εποχή αποτελεί απόδειξη της αφοσιωμένης κοινότητάς μας, για την υποστήριξη της οποίας είμαστε βαθιά ευγνώμονες.

Το σχολείο «A. Fantis» είχε επίσης την ευλογία να βραβευτεί με την περίφημη Εθνική Γαλάζια Κορδέλα – το μοναδικό ελληνικό ενοριακό σχολείο που έλαβε αυτή την τιμή από την έναρξη του προγράμματος, το 1982. Αυτή η διάκριση αντανακλά την αταλάντευτη δέσμευση για αριστεία, με γνώμονα την ιδρυτική μας εστίαση στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, τα οποία ενσωματώνονται στην εκπαιδευτική διαδρομή από την Προ-Κ έως την 8η τάξη. Στην καρδιά του σχολείου μας βρίσκεται το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, με επικεφαλής την εξαιρετική Εύη Δημητριάδου και τον Ευάγγελο Χαζίρογλου, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι οι μαθητές ασχολούνται καθημερινά με τη γλώσσα, ενώ παράλληλα συντονίζουν αγαπημένες παραδόσεις όπως η Ημέρα της Οξυάς, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία μας. Πέρα από την τάξη, οι μαθητές συμμετέχουν σε δημιουργικές περιπέτειες, όπως το Δωμάτιο Απόδρασης Μυθολογικού Λαβύρινθου, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την πολιτιστική εκπαίδευση. Το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα εμπλουτίζεται από το ταλέντο του Θόδωρου Αλβανού, ο οποίος διδάσκει Μουσική και Παραστατικές Τέχνες και του Τάσου Γεμεντζόπουλου στις Εικαστικές Τέχνες. Η Ματίνα Δεμελή θέτει τα θεμέλια στην προ-Κ, η οποία περιλαμβάνει το μοναδικό ελληνικό δίγλωσσο UPK4 της Νέας Υόρκης. Μαζί, έχουν αναβαθμίσει την εμπειρία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για όλους τους μαθητές.

Στο «A. Fantis School» ξεκινά το τριετές στρατηγικό μας σχέδιο που επικεντρώνεται στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, την κοινότητα και το περιβάλλον. Οι στόχοι μας είναι τόσο ευρείς όσο και φιλόδοξοι: Επίπεδο Β1 στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας για τους αποφοίτους, ενσωμάτωση της κοινότητας, ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και μαθημάτων που προάγουν τη δέσμευση των μαθητών και τη σκέψη υψηλότερης τάξης και ενίσχυση των συνεργασιών με αδελφά σχολεία στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στόχος μας είναι επίσης να συνεχίσουμε την ακαδημαϊκή αριστεία κατατάσσοντας το σχολείο μας κοντά στην κορυφή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και να επιδιώξουμε τη διαπίστευση της Εθνικής Ενωσης για την Εκπαίδευση των Μικρών Παιδιών (NAEYC) για το πρόγραμμά μας που αφορά στην προσχολική ηλικία.

Το σχολείο μας είναι η ζωντανή ενσάρκωση των βασικών αξιών του Φιλότιμου, της Πίστης, της Παιδείας και της Φιλοσοφίας. Αυτές οι αξίες μάς καθοδηγούν καθώς καλλιεργούμε όχι μόνο την ακαδημαϊκή αριστεία αλλά και μια βαθιά αίσθηση κοινότητας, συμπόνιας και φιλελληνισμού. Εχουμε πάθος στη διδασκαλία κάθε μαθήματος και η Φιλοξενία καλλιεργεί ένα περιβάλλον γενναιοδωρίας και ανοιχτότητας. Με αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, δεν προετοιμάζουμε τους μαθητές μας μόνο για ακαδημαϊκή επιτυχία αλλά και για ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία.

Hellenic Education Center, St. Katherine, Falls Church, Virginia, USA

Παιδικός Σταθμός «Παιδεία», Διευθύντρια Ευαγγελία Τζαναβάρα
Ελληνικό Σχολείο Αγίας Αικατερίνης, Διευθύντρια Σταυρούλα Σκρεπετού

Ευαγγελία Τζαναβάρα.

Ο απολογισμός της φετινής χρονιάς για τον παιδικό σταθμό «Παιδεία» και το Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Αικατερίνης καταδεικνύει αρκετές θετικές εξελίξεις. Παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα, τόσο από μαθητές όσο και από γονείς, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σημασία της δίγλωσσης εκπαίδευσης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στα μαθήματα παρουσίασαν αξιοσημείωτη πρόοδο, ενώ η ενσωμάτωση σύγχρονων διδακτικών εργαλείων, όπως ψηφιακές πλατφόρμες και διαδραστικές δραστηριότητες, συνέβαλε σημαντικά σε αυτήν την εξέλιξη.

Ο ολοήμερος δίγλωσσος παιδικός σταθμός «Παιδεία» προσφέρει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά εκπαιδεύονται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά, εστιάζοντας στη δημιουργική μάθηση και στις χριστιανικές αξίες. Η λειτουργία του παιδικού σταθμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Σχολείο, ενισχύεται από την κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης. Μέσω αυτής της συνεργασίας, προάγουμε ένα περιβάλλον όπου η γλώσσα, ο πολιτισμός και η πίστη συντελούν στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Στο Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Αικατερίνης οι μαθητές μας, ενήλικες και παιδιά, προχωρούν ακαδημαϊκά και εμπλέκονται κοινωνικά και συναισθηματικά με τον ελληνικό πολιτισμό και τις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες. Στο σχολείο μας ενισχύουν τις ικανότητες στην ομιλία, ακρόαση, ανάγνωση και γραφή της ελληνικής γλώσσας. Οι μαθητές μας μέσω δραστηριοτήτων και προγραμμάτων αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες τόσο προφορικά όσο και γραπτά. Η διδασκαλία στηρίζεται στη συνεργατική μάθηση και προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και στα επίπεδα των μαθητών, προσφέροντας έτσι υποστήριξη και ενίσχυση όπου χρειάζεται. Επίσης, ενθαρρύνουμε τη δημιουργική σκέψη και την ανακάλυψη νέων γνώσεων με στόχο την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας. Οι μαθητές μας εμβαθύνουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μέσω της παροχής γνώσεων για την ελληνική ιστορία, κουλτούρα, καθώς και της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Αικατερίνης παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση που ανταγωνίζεται τις σύγχρονες απαιτήσεις του 21ου αιώνα και προάγουμε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση που συνδυάζει τη γλωσσική επάρκεια με την πολιτιστική κατανόηση και την προσωπική ανάπτυξη.

Σταυρούλα Σκρεπετού.

Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για να επιτευχθούν καλύτερες επιδόσεις και να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα, προτείνονται τα ακόλουθα:

1. Αυξημένη Συμμετοχή των Γονέων: Η ενεργή συμμετοχή των γονέων στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορεί να ενισχύσει τη μαθησιακή πορεία των παιδιών. Όταν οι γονείς είναι ενεργά εμπλεκόμενοι στις σχολικές δραστηριότητες και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των παιδιών στο σπίτι, τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει τη διάθεση και το ενδιαφέρον τους για τη μάθηση.
2. Εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Προσωπικό: Η ανάγκη για περισσότερους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς παραμένει σημαντική, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών συνεχώς μειώνεται, περιορίζοντας την πρόσβαση των μαθητών σε ποιοτική γλωσσική εκπαίδευση. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, θα μπορούσε να εξεταστεί η προσέλκυση επιπλέον εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Η ανάπτυξη συνεργασιών με Παιδαγωγικά Τμήματα και Σχολές Ελληνικών Πανεπιστημίων μπορεί να διευκολύνει την ένταξη αποφοίτων που επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό. Επιπλέον, πρακτικές ασκήσεις και προγράμματα ανταλλαγής μπορούν να ενθαρρύνουν την κινητικότητα νέων δασκάλων. Η ελληνική κοινότητα της Διασποράς μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αναζήτηση και υποστήριξη ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, μέσω δικτύων και οργανώσεων της Ομογένειας, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού εκτός Ελλάδας.
3. Ενημέρωση και Συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια: Παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες εισαγωγής σε προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα. Η προοπτική εγγραφής παιδιών ελληνικής καταγωγής σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους για την ελληνική γλώσσα.

Mια συντονισμένη υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση και ευρύτερη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο μέλλον.

Πυθαγόρας – Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, Des Plaines Illinois

Γεωργία Κάτση – Διευθύντρια

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή και χαρά που μας κάνει ο «Εθνικός Κήρυκας», στο να μοιραστούμε κάποιες απλές σκέψεις, γλυκές εμπειρίες από τις στιγμές μας ως δάσκαλοι και την ανησυχία μας για το μέλλον.
Η χρονιά 2023-24 υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό της. Η πρόοδος των μαθητών μας, η αγάπη και συμπαράσταση των οικογενειών του σχολείου μας, η προσήλωση των ιερέων μας στα αγνά και θεία, και τέλος η εξειδίκευση, η αγάπη και το μεράκι των δασκάλων μας είναι καταλυτικοί παράγοντες της επιτυχίας μας. Το έργο μας δικαιώνεται βλέποντας την ανάπτυξη του επιπέδου των μαθητών μας και την πραγματικά τεράστια επιτυχία τους σε όλα τα επίπεδα των πτυχίων της Ελληνομάθειας.
Το Ελληνικό μας Σχολείο «Πυθαγόρας», γιορτάζει φέτος 65 χρόνια λειτουργίας και νιώθω μεγάλη συγκίνηση αναλογιζόμενη την ιστορία του. Δημιουργήθηκε στο Des Plaines Illinois, μαζί με το χτίσιμο της εκκλησίας μας, από μια μικρή ομάδα πατριωτών οι οποίοι είχαν ένα όραμα, τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς τους στα παιδιά τους και τις νεότερες γενιές τους.
Κι έτσι φτάσαμε απλά, ταπεινά και σταθερά στα 65 χρόνια μας. Και μετά τι;
Η νέα πραγματικότητα…
Μια πραγματικότητα που μας έχει στερήσει τη φροντίδα του ελληνικού κράτους για τη λειτουργία των σχολείων μας. Η έλλειψη προσοντούχων, πτυχιούχων εκπαιδευτικών, το υψηλό κόστος αγοράς εκπαιδευτικού υλικού (κάποτε μας δίνονταν δωρεάν από τους φορείς), η ανάγκη να κρατηθούν τα δίδακτρα όσο το δυνατόν χαμηλά για να είναι προσιτά σε όλους και τέλος η αλλαγή της δομής και ενδιαφερόντων της ελληνοαμερικανικής οικογένειας καταστούν το μέλλον μας αβέβαιο.
Πολλές φορές αναλογιζόμαστε τον αγώνα μας, την επιμονή μας, την αντοχή μας και ο λόγος του Κολοκοτρώνη στους νέους στην Πνύκα παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ:
«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάμαμε την επανάσταση…».
Ευελπιστώ πως η τρέλα αυτή και η προσήλωσή μας στα αγνά μας ιδανικά, μας οδηγεί στη συνέχιση του έργου μας μέσα στο χρόνο, παρά την αβεβαιότητα και τις αντιξοότητες. Το χαμόγελο και ο ενθουσιασμός των παιδιών μας παραμένει η κινητήριος δύναμης μας.
Γιατί τέλος (σε ελεύθερη απόδοση)…
«Ο Θεός υπέγραψε την σωτηρία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του»…
Καλή επιτυχία σε όλους και ιδιαιτέρως μια ευλογημένη και παραγωγική σχολική χρονιά στα σχολεία μας.

Με εκτίμηση,
Γεωργία Κάτση

Fantis School of Saints Constantine and Helen Cathedral

Συραγώ Ευαγγελάκη – Ανδρέας Κακολύρης

Μετά από εκτενή μελέτη σχετικά με τις πολυάριθμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη της Νέας Υόρκης, καταλήξαμε στην απόφαση να εγγράψουμε την κόρη μας στο ελληνοαμερικανικό ενοριακό Σχολείο «A. Fantis» («Α. Φάντης»). Εκεί, ξεκίνησε τη φοίτησή της από το Νηπιαγωγείο και συνεχίζει μέχρι σήμερα, ως μαθήτρια της Γ’ Δημοτικού. Η επιλογή μας βασίστηκε στις πολυδιάστατες δυνατότητες που προσφέρει το σχολείο για την ανάπτυξη της νοητικής και ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης κάθε μαθητή, μέσα σε ένα ανοιχτό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Η φετινή χρονιά στο Σχολείο «A. Fantis» ήταν για εμάς και την κόρη μας μια φυσική συνέχεια της ζεστής και αγαπητικής κοινότητας που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ήταν μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες και ανεξίτηλες αναμνήσεις. Το σχολείο αυτό δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο μάθησης, είναι το δεύτερο σπίτι της κόρης μας, ένας χώρος που προσφέρει ασφάλεια και την προδιαθέτει θετικά για κάθε νέα σχολική ημέρα.
Η διδακτική πράξη στο «A. Fantis» ξεπερνά τη μετάδοση γνώσεων. Οι δάσκαλοι εμπνέουν δεξιότητες και αξίες που θα συνοδεύουν το παιδί μας σε κάθε πτυχή της ζωής του. Το πλούσιο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών προσφέρει μια σφαιρική εκπαίδευση που προάγει την κριτική σκέψη, την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, καθώς δύναται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Πρωτίστως, φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, που εγνωσμένα ανέδειξε τον πυρήνα της επιστημονικής σκέψης και διαχρονικά μεταφέρει μηνύματα φιλαλληλίας, ελευθερίας, δημοκρατίας και στοχασμού.
Το καλλιτεχνικό τμήμα του σχολείου, υπό την καθοδήγηση ταλαντούχων εκπαιδευτικών, ξεχωρίζει για την εξαιρετική του ποιότητα, μετατρέποντας τις ενδοσχολικές πολιτισμικές εκδηλώσεις τέχνης σε μοναδικές, μυσταγωγικές εμπειρίες που αγγίζουν τις καρδιές όλων.
Η Διεύθυνση, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ο ιερατικός προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης εργάζονται ακούραστα για να προάγουν τις αξίες που πρεσβεύει το σχολείο σε υψηλό επίπεδο. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τη διοίκηση. Αυτή η διάθεση για διάλογο και συνεργασία μάς κάνει να νιώθουμε ότι οι προτάσεις μας λαμβάνονται σοβαρά και ότι το σχολείο λειτουργεί με γνήσια ευαισθησία και φροντίδα προς τις οικογένειες.
Από τη νέα σχολική χρονιά αναμένουμε τη συνεχή πρόοδο του σχολείου, ώστε να παραμένει κόσμημα που λαμπρύνει την Ομογένεια και πραγματικό απόκτημα για το κοινωνικό γίγνεσθαι της Νέας Υόρκης και ανυπομονούμε για τη θετική επίδραση που συνεχίζουν να έχουν όλοι οι άνθρωποι του «Α. Fantis» στη ζωή της.

Fantis School of Saints Constantine and Helen Cathedral

Diane Howells και Joseph Cantwell
Γονείς των Alexander Cantwell Fantis Τάξη 24 και Nicholas Cantwell Fantis Τάξη 26

Την περασμένη σχολική χρονιά, είχαμε έναν μαθητή της 6ης και έναν μαθητή της 8ης τάξης στο «A. Fantis» στο Brooklyn Heights. Και τα δύο αγόρια είχαν ακαδημαϊκές προκλήσεις, από ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα Μαθηματικών μέχρι ένα ισχυρό πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας. Και τα δύο συμμετείχαν στην ομάδα ελληνικών χορών και έδωσαν παράσταση στην εκδήλωση της εκκλησίας Αποκριάτικο Γλέντι και στο ετήσιο φεστιβάλ της Ελληνικής Εβδομάδας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο μαθητής μας της 8ης τάξης απόλαυσε πολύ την εκδρομή της τάξης του στην Ελλάδα, όπου έδειξε τις ικανότητές του στην ελληνική γλώσσα! Τώρα είναι περήφανος πρωτοετής φοιτητής στο Regis High School, μαζί με έναν άλλο απόφοιτο του «A. Fantis».
Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουμε μόνο έναν μαθητή της 7ης τάξης στο «A. Fantis», γεγονός που μας στεναχωρεί γιατί σύντομα θα φύγουμε! Ο χρόνος μας στο Fantis ήταν εξαιρετικά θετικός λόγω της υποστήριξης των καθηγητών, του ανοίγματος της διοίκησης σε νέες ιδέες και του ενθουσιασμού του ιερατικού προϊσταμένου Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και των άλλων ηγετών της εκκλησίας. Ανυπομονούμε να δούμε τον μαθητή μας της 7ης τάξης να συνεχίζει να αναπτύσσεται ακαδημαϊκά και παράλληλα να συμμετέχει στην ομάδα μπάσκετ Fantis Falcon στο ελληνικό πρωτάθλημα!
Συνολικά, αισθανόμαστε προνομιούχοι που βρήκαμε ένα μικρό σχολείο με ελληνική κουλτούρα και αξίες, όπου τα παιδιά μας μπόρεσαν να ανθίσουν και να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια αυτών των διαμορφωτικών χρόνων. Ανυπομονούμε να δούμε την αυτοπεποίθησή τους να αυξάνεται από το Γυμνάσιο και μετά, καθώς είχαν μια εξαιρετική αρχική βάση στο «A. Fantis»!

Fantis School of Saints Constantine and Helen Cathedral

The Lopez Family

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του PreK3.
Εχουμε την ευλογία να έχουμε την κα Patty και την κα Evelyn να διδάσκουν και τους δύο γιους μας, πρώτα το 2019 και ξανά πέρυσι. Η αγάπη και η αφοσίωση που έχουν όλοι οι δάσκαλοι της προσχολικής αγωγής για τους μαθητές τους είναι τόσο εμπνευσμένη και εμφανής κάθε μέρα. Ενσταλάζει, στα παιδιά, μια αγάπη για τη μάθηση και την εξερεύνηση που χτίζεται κάθε χρόνο στο «A. Fantis» και θα συνεχίσει να τα συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Ο γιος μας, από ντροπαλός και νευρικός τους πρώτους μήνες, πέρυσι έγινε ενεργά συμμετέχων σε κάθε δραστηριότητα και κατασκήνωση, μη θέλοντας να τελειώσει η σχολική χρονιά. Ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές, συνέχισε να μιλάει για τους φίλους και τους δασκάλους του και να τραγουδάει τραγούδια που έμαθε στο σχολείο. Ανυπομονούμε για το πρόγραμμα διπλής γλώσσας UPK για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την αγάπη του για τη μάθηση και να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να χτίσει πάνω στα θεμέλια της ελληνικής γλώσσας που ξεκίνησε στην PreK3 με έναν διασκεδαστικό, παιχνιδιάρικο τρόπο που θα τον προετοιμάσει φυσικά για τα επόμενα χρόνια στο «A. Fantis».
Ολοκληρώσαμε επίσης τη δεύτερη τάξη, όπου τα μαθήματα άρχισαν να γίνονται πιο απαιτητικά, νέες σχέσεις δημιουργήθηκαν μέσα από ομαδικές εργασίες και μια επιμέλεια της ανάπτυξης για τον γιο μας ανέβασε τα ενδιαφέροντά του για τις Φυσικές Επιστήμες και τη Ρομποτική που συνεχίζονται ακόμα, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Ημασταν τυχεροί που ο γιος μας περιβάλλεται από αυτή τη βασική ομάδα φίλων που έγιναν η οικογένειά μας στο «A. Fantis». Φέτος, δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο στην Τρίτη τάξη. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα αναπτυχθούν νέες σχέσεις και η συνέχιση της φαινομενικά εξατομικευμένης εκπαίδευσης θα τον απορροφήσει σε θέματα που αγαπάει, ενώ παράλληλα θα του επιτρέπει να διασκεδάζει, να είναι δημιουργικός και πρακτικός.

Fantis School of Saints Constantine and Helen Cathedral

Γιάννης Σωτηριάδης και Χριστίνα Λουκέρη

Ως μέλη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα παιδιά μας, η Μαρία και ο Ηλίας, φοιτούν στο Σχολείο «A. Fantis» στο Μπρούκλιν. Είναι τυχεροί που έχουν μια εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία από φροντιστές, υποστηρικτικούς δασκάλους που επιτρέπουν στους μαθητές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Το εξαιρετικό ελληνικό πρόγραμμα ενσωματώνει τη διδασκαλία της γλώσσας με τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία, τη μυθολογία και ενσταλάζει υπερηφάνεια για την όμορφη χώρα μας. Η θρησκεία είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής και η ανάπτυξη της σχέσης τους με τον Θεό ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους σχολικής ζωής.
Φέτος, η Μαρία προετοιμάζεται για την εισαγωγή στο Λύκειο και είμαστε βέβαιοι ότι το ισχυρό ακαδημαϊκό πλαίσιο που έλαβε έχοντας επίκεντρο τη βαθιά πίστη της στον Χριστό θα της επιτρέψουν να πετύχει όποιους μελλοντικούς στόχους βάλει στο μέλλον.
Ο Ηλίας είναι ενθουσιασμένος που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Γυμνασίου, συνεχίζει να βοηθά στο ιερό της εκκλησίας και να επευφημεί την ομάδα μπάσκετ των Falcons! Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι και περήφανοι που είμαστε μέλη της οικογένειας «A. Fantis»!

DGK Parochial School Holy Cross Brooklyn

Της Τζόυς Φράγκος

Εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε Αμερικανοί πρώτης γενιάς. Οι γονείς μας μετανάστευσαν από την Ελλάδα και χτίσανε την ζωή τους εδώ στην Αμερική. Μας μεγαλώσανε με τις ελληνικές αρχές, τα ελληνικά έθιμα, την ελληνική γλώσσα και την περηφάνια τού να είσαι Ελληνας.
Τα παιδιά μας, το ξέραμε από την αρχή ότι θέλαμε να τα μεγαλώσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το γεγονός ότι ήμαστε στην κοινότητα του Βay Ridge Brooklyn ήταν μεγάλη ευκολία να πάνε στο σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» (DGK). Ξεκίνησαν εκεί από τα Προ-νήπια και τώρα είναι 5η τάξη Δημοτικού και 1η Γυμνασίου. Τα καθημερινά μαθήματα των Ελληνικών είναι χωρισμένα σε επίπεδα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που δεν έχουν τα Ελληνικά ως μητρική γλώσσα να μαθαίνουν σε διαφορετικό ρυθμό από τα παιδιά που μιλάνε Ελληνικά στο σπίτι τους με την οικογένειά τους σε τακτική βάση. Επιπλέον, το σχολείο προετοιμάζει τους μαθητές που επιλέγουν να συμμετέχουν στο τεστ της Ελληνομάθειας. Με μεγάλη περηφάνια τα κορίτσια μου πέρασαν με μεγάλη επιτυχία αυτές τις εξετάσεις και τώρα προετοιμάζονται για το επόμενο επίπεδο.
Το DGK παρέχει στα παιδιά μαθήματα χορού, τα οποία παρουσιάζουν σε κάθε ελληνική εθνική γιορτή. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, να βάζουν όλη την καρδιά τους και περήφανα να χορεύουν Ικαριώτικο, Συρτάκι, Τσέστο, Χασάπικο και άλλους παραδοσιακούς χορούς. Κάθε χρόνο τα χορευτικά συγκροτήματα αντιπροσωπεύουν το σχολείο μας στην PARATHOSI (εορτασμός της ελληνικής παράδοσης και του χορού από την Αρχιεπισκοπή). Και κάθε χρόνο κάνουν μια απίθανη παράσταση στο ετήσιο φεστιβάλ της εκκλησίας μας.
Μαζί με τον χορό, το σχολείο επίσης παρέχει τη Χορωδία που συμμετέχει σε όλες της ελληνικές σχολικές γιορτές, με τραγούδια που μας μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα μας.
Τα παιδιά μας παρελαύνουν περήφανα στην ετήσια παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν φορώντας τις εθνικές μας στολές και κρατώντας καμαρωτά τη Γαλανόλευκη.
Ενα πολύ θετικό όφελος του σχολείου είναι το ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν τα έθιμα της πατρίδας και της θρησκείας μας. Καταλαβαίνουν γιατί ακολουθούμε τις παραδόσεις μας και πραγματικά βλέπεις την αγάπη για την Ελλάδα να εντείνεται.
Η οικογένειά μου και πολλές άλλες οικογένειες της κοινότητας του Μπρούκλιν, υποστηρίζουμε το σχολείο λόγω αυτής της μεγάλης στήριξης της ελληνικής παράδοσης και θρησκείας. Το σχολείο φροντίζει να ενισχύει και να μεταδίδει την αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στα παιδιά μας.
Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις προσπάθειες που γίνονται από το Ελληνικό Τμήμα, αλλά κι απ’ όλους τους δασκάλους του σχολείου. Συμπαραστάτης και χορηγός το Board του σχολείου μας και η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η γιγάντια προσπάθεια. Εμείς ως γονείς των μαθητών αυτών κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συνέχιση και βελτίωσή του. Σας ευχαριστώ.

Πυθαγόρας – Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, Des Plaines Illinois
Αναστασία Ακρίβου-Νταγιάντη, Χρήστος Νταγιάντης

Για την οικογένειά μας, η χρονιά που πέρασε ήταν μια δύσκολη χρονιά. Το Δεκέμβριο, ο αγαπημένος μας παππούς έφυγε από τη ζωή και άφησε ένα τεράστιο κενό στις καρδιές μας. Ηταν ένας εξαιρετικά περήφανος Έλληνας, πηγή έμπνευσης για τα μικρά του εγγόνια και πάντα ακούραστος υποστηρικτής της Ελληνικής Παιδείας. Για μια ολόκληρη ζωή, τόσο ο πατέρας μου όσο και η μητέρα μου κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να διατηρήσουν την ελληνική μας κληρονομιά. Ενιωθαν πάντα μεγάλη χαρά και ευλογία να βλέπουν και να μαρτυρούν ότι οι κόποι τους απέδωσαν καρπούς, μεταδίδοντας στα παιδιά και εγγόνια τους στοιχεία της ελληνικής τους κληρονομιάς.
Μέσα από την προσωπική μας εμπειρία, έχουμε βιώσει τη μεγάλη ευλογία, την παρουσία του παππού και της γιαγιάς, πάντα παρόντες δίπλα στα παιδιά μας, να προσθέτουν βασικά στοιχεία στην ελληνική τους ανατροφή.
Η μεταλαμπάδευση παραδόσεων, οι μοναδικές στιγμές των διακοπών μας, οι ατελείωτες ιστορίες και τα ταξίδια στην Ελλάδα θα τους χαρίσουν για πάντα μια ζωή γεμάτη από αναμνήσεις και άρωμα Ελλάδας.
Ως γονείς με συνείδηση, πίστη και ελπίδα, εμπιστευόμαστε τους δασκάλους του «Πυθαγόρα» και αναθέτουμε σε αυτούς την ελληνική εκπαίδευση των παιδιών μας. Οφείλω να ομολογήσω πως το σχολείο αυτό συνεχίζει για 65 χρόνια λειτουργίας να κάνει μια εξαιρετική δουλειά κι εύχομαι να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια το σημαντικό του έργο.

Για φέτος, προσβλέπουμε σε μια παραγωγική, καρποφόρα χρονιά και ελπίζουμε να μας αξιώσει ο Θεός να συνεχίσουμε να σεβόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη του παππού μας Γιώργου, μέσα από τη συνεχή πορεία μας σε αυτό το ταξίδι της γνώσης και παιδείας. Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με ενθουσιασμό, αγάπη για μάθηση, ουσιαστική γνώση, καλή προετοιμασία για τα πτυχία της Ελληνομάθειας, και φυσικά αγάπη για διάβασμα και μελέτη, διατήρηση της παράδοσής μας μέσω των ελληνικών χορών και τη δημιουργία νέων φίλων και κοινωνικών επαφών.
Με εκτίμηση
Αναστασία Ακρίβου-Νταγιάντη, Χρήστος Νταγιάντης

The William Spyropoulos Greek – American Day School Of St. Nicholas Greek Orthodox Church

Μάθιου Κατάκης

Το Σχολείο του Αγίου Νικολάου «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» λειτουργεί όχι μόνο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και ως δεύτερο σπίτι για τα παιδιά μας. Ένα σπίτι όπου η αγάπη του Θεού είναι παρούσα, ένα σπίτι όπου εμπεδώνονται ισχυρές ελληνικές παραδόσεις και αξίες, ένα σπίτι όπου τα παιδιά έχουν μια εκπαίδευση που προκαλεί δέος.

Τα παιδιά μου, Ελένη και Χριστίνα Κατάκη, είναι πολύ τυχερά που ανήκουν σε αυτό το σχολείο. Η εμπειρία μάς έχει αλλάξει εμάς ως άτομα και ως οικογένεια. Η αφοσίωση και η επιμέλεια της διοίκησης έχει δώσει στα παιδιά μας ισχυρά θεμέλια στην εκπαίδευσή τους. Οι δάσκαλοι και το προσωπικό κάνουν τα πάντα για να διδάξουν και να εμπνεύσουν τα παιδιά μας. Κανένα παιδί δεν μένει πίσω νιώθοντας χαμένο ή παρεξηγημένο. Οταν προκύπτουν προκλήσεις, λύνουμε τα πράγματα όπως κάνει μια σχολική οικογένεια. Και με την καθοδήγηση των πνευματικών μας πατέρων, τα παιδιά μας μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, έρχονται μαζί στην εκκλησία, προσεύχονται ως οικογένεια και κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στον Θεό.
Αφού είμαστε μέρος αυτού του σχολείου για συνολικά επτά χρόνια τώρα, η σύζυγός μου και εγώ είμαστε σίγουροι και ενθουσιασμένοι να βλέπουμε τα παιδιά μου να διαπρέπουν στις δυνάμεις τους και να ξεπερνούν τις προκλήσεις τους. Είμαστε σίγουροι ότι με τους δασκάλους και το προσωπικό υψηλού επιπέδου, καθοδηγούμενοι από τους διευθυντές και τους πνευματικούς πατέρες, τα παιδιά μας θα γίνουν παραγωγικοί πολίτες με βαθιά ελληνική ταυτότητα, ισχυρές αξίες, μακροχρόνιες φιλίες, αλλά κυρίως θα έχουν πάντα ένα δεύτερο σπίτι στο οποίο θα επιστρέφουν. Αυτή είναι η εμπειρία του σχολείου της κοινότητας Αγίου Νικολάου «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος». Καλή αρχή!

The William Spyropoulos Greek – American Day School Of St. Nicholas Greek Orthodox Church

Ολγα Παπαδοπούλου

Τα παιδιά μου φοιτούν στο Σχολείο «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» («William Spyropoulos») από το Νηπιαγωγείο. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, το «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» συνέχισε να εστιάζει στην ανάπτυξη των παιδιών μου. Είχαν ακαδημαϊκές προκλήσεις και τα είδα να αναπτύσσονται και να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με κάθε νέα δεξιότητα που μάθαιναν. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, γεγονός που αποτελεί μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο επιλέξαμε αυτό το σχολείο για την οικογένειά μας. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τις συγκεντρώσεις ελληνικής γλώσσας σε όλο το σχολείο, όπως η Ημέρα του ΟΧΙ και η 25η Μαρτίου αλλά και από εκδηλώσεις όπως η πώληση βραχιολιών στις αρχές Μαρτίου. Αυτό το καλοκαίρι βίωσα από πρώτο χέρι την ικανότητα των παιδιών μου να επικοινωνούν εύκολα με την οικογένεια και τους φίλους τους στα Ελληνικά και να ενσωματώνονται άνετα στη ζωή στην Ελλάδα. Η εστίαση του σχολείου στα ακαδημαϊκά μαθήματα φάνηκε με την έκθεση των μαθητών σε ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνίας, τη δημιουργία αυστηρών προγραμμάτων Μαθηματικών, ELA και Φυσικών Επιστημών για την προετοιμασία τους στις κρατικές εξετάσεις και δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές προοπτικές μέσω των μαθημάτων Τέχνης, Πληροφορικής και Μουσικής. Ενώ το «William Spyropoulos» επικεντρώνεται στην ακαδημαϊκή αριστεία, είναι όλα τα επιπλέον στοιχεία που αναδεικνύουν το σχολείο σε δεύτερο σπίτι για τις οικογένειές του. Κάθε δάσκαλος, ανεξάρτητα από την τάξη ή το μάθημα που διδάσκει, φαίνεται να γνωρίζει όλα τα παιδιά του σχολείου και να τα φωνάζει με το όνομά τους. Το σχολείο προσφέρει πολλαπλές εξωσχολικές ευκαιρίες, όπως η χορωδία, όπου τα παιδιά διδάσκονται να ψάλλουν ολόκληρη τη Λειτουργία – με αυτή τη νέα γνώση, τα παιδιά μου συμμετέχουν πλέον πιο ενεργά στην κυριακάτικη Λειτουργία με τους ιερείς που είναι και οι καθηγητές Θρησκευτικών τους. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσφέρει ευκαιρίες στα παιδιά να μοιραστούν το σχολείο τους με τους γονείς τους μέσω εκδηλώσεων πατέρα και μητέρας, όπως πέρυσι η βραδιά μητέρας/γιου και ο χορός πατέρα/κόρης. Τα παιδιά ανυπομονούν για τις πολλές ετήσιες σχολικές παραδόσεις, όπως το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και τα πάρτι, το πέταγμα χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, τα σχολικά καρναβάλια και τα πικνίκ. Ως απόφοιτη του σχολείου, όλα αυτά τα χρόνια μετά, περνώντας την πόρτα με τα παιδιά μου, εξακολουθώ να νιώθω άνεση και να ανήκω σε αυτό. Βλέποντας τα παιδιά μου να περπατούν στους ίδιους διαδρόμους που περπάτησα κι εγώ, να έχουν μερικούς από τους ίδιους δασκάλους που είχα κι εγώ, και να βρίσκονται σε τάξεις με τα παιδιά των πρώην συμμαθητών μου, μου δίνει μια βαθιά αίσθηση ότι ο κύκλος της ζωής κλείνει. Καθώς ξεκινάμε αυτή τη σχολική χρονιά, είμαστε γεμάτοι με τον πρόσθετο ενθουσιασμό της έναρξης του Γυμνασίου. Ανυπομονούμε να μάθουμε νέα μαθήματα, να έχουμε ντουλάπια, τον πρώτο χορό του Γυμνασίου και τις νέες στολές με τα κίτρινα μπλουζάκια. Τα παιδιά μου ανυπομονούσαν για την πρώτη μέρα του σχολείου και ανυπομονούσαν τόσο πολύ να δουν τους συμμαθητές τους. Ως γονείς, ανυπομονούμε να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν και να μεταμορφώνονται κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους σε ένα τόσο ζεστό, περιποιητικό και ακαδημαϊκά αυστηρό περιβάλλον. Σας ευχαριστούμε!

The William Spyropoulos Greek – American Day School Of St. Nicholas Greek Orthodox Church

Ματίνα Χαρτοφίλη

Το όνομά μου είναι Ματίνα Χαρτοφίλη και αυτή είναι η τέταρτη χρονιά μου ως γονέας στο «William Spyropoulos». Τα παιδιά μου, Δημήτρης και Αντωνία, είναι στην 1η και 3η τάξη. Ηθελα να μοιραστώ την απίστευτη εμπειρία που είχαν τα παιδιά μου στο σχολείο «William Spyropoulos». Από την πρώτη μέρα ήταν φανερό ότι αυτό το σχολείο καλλιεργεί ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο κοινωνικά όσο και ακαδημαϊκά. Κάθε μέρα, τα παιδιά μου επιστρέφουν στο σπίτι πρόθυμα να μοιραστούν τις νέες έννοιες που έμαθαν και να μιλήσουν για τις φιλίες που χτίζουν. Είναι πραγματικά ικανοποιητικό να βλέπεις την ανάπτυξή τους – όχι μόνο στις σπουδές τους αλλά και στην προσωπική τους ανάπτυξη.

Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του προσωπικού είναι εμφανείς σε κάθε πτυχή του σχολείου. Οι δάσκαλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και το προσωπικό υποστήριξης έχουν κάνει τα πάντα για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα όπου οι μαθητές αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και ότι τους τίθενται προκλήσεις. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τις ισχυρές φιλίες που έχουν συνάψει τα παιδιά μου. Οι δεσμοί που έχουν δημιουργήσει με τους συνομηλίκους τους έχουν συμβάλει πάρα πολύ στη συνολική ευτυχία και ανάπτυξή τους, ενισχύοντας την αίσθηση ότι είμαστε όλοι μέρος μιας μεγάλης οικογένειας.
Μια άλλη πτυχή που κάνει το «William Spyropoulos» τόσο ξεχωριστό είναι η έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Είναι εκπληκτικό να βλέπω τα παιδιά μου να αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση με την κληρονομιά μας, μαθαίνοντας για την πλούσια Ιστορία της Ελλάδας και τις αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Η αγάπη τους για την Ελλάδα έχει δυναμώσει και είμαι τόσο ευγνώμων που διδάσκονται να εκτιμούν τις ρίζες τους.

Ως εκπαιδευτικός η ίδια, εκτιμώ πραγματικά την προσπάθεια και τη φροντίδα που καταβάλλεται για να γίνει αυτό το μαθησιακό περιβάλλον τόσο ξεχωριστό. Είμαι ενθουσιασμένη για τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που θα φέρει αυτή η σχολική χρονιά και ανυπομονώ να συνεχίσω να βλέπω τα παιδιά μου να αναπτύσσονται τόσο σε γνώσεις όσο και σε χαρακτήρα. Είμαι σίγουρη, ότι αυτή η σχολική χρονιά θα είναι εξίσου ικανοποιητική με την προηγούμενη και ανυπομονώ να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα παιδιά μου στο «William Spyropoulos». Σας ευχαριστώ!

Ελληνικό Σχολείο Αγίας Αικατερίνης
Falls Church, Virginia, USA

Οικογένεια Νάκου

Τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού είναι για όσους επιθυμούν να μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας, του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Ολοι οι Έλληνες που είτε γεννήθηκαν στο εξωτερικό είτε βρέθηκαν εκεί για επαγγελματικούς λόγους ή ακόμα και από επιλογή βρίσκουν στα σχολεία αυτά αφενός έναν πολύτιμο αρωγό προκειμένου να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους, αφετέρου ένα δίαυλο μέσω του οποίου ενισχύονται οι δεσμοί τους με την πατρίδα των προγόνων τους. Καθώς οι ομογενειακές οικογένειες, οι οικογένειες που καταφεύγουν στη μετανάστευση, αλλά και οι οικογένειες που προκύπτουν από μεικτούς γάμους διαρκώς αυξάνονται, είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης ελληνικών σχολείων αφού μέσω αυτών ενισχύεται η ελληνική «ταυτότητα» των νεότερων μελών.
Σε ένα τέτοιο σχολείο φοιτούν και τα δικά μας παιδιά για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ορμώμενοι από την αγάπη για την πατρίδα μας και την υπερηφάνεια για την ελληνική μας καταγωγή, η οποία είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, αποφασίσαμε τα παιδιά μας να αποτελέσουν κομμάτι του σχολείου της Αγίας Αικατερίνης. Στο σχολείο μας όλο το εκπαιδευτικό και μη προσωπικό είναι άνθρωποι με τους οποίους εμείς οι γονείς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Οι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρουν στα παιδιά μας υψηλής ποιότητας ελληνική εκπαίδευση. Η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου μας υποστηρίζονται, συντηρούνται και ενισχύονται με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί εκεί τα παιδιά μας, μέλη μιας μεγάλης ομάδας που αποτελείται από παιδιά με κοινή καταγωγή, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία, αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις και νιώθουν πιο δυνατοί στη συνείδησή τους την έννοια του ανήκειν σε μια κοινότητα με κοινή γλωσσική, πολιτιστική και πολιτισμική «ταυτότητα».
Ευχόμαστε και ελπίζουμε τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και το ανθρώπινο δυναμικό τους να στηριχθούν περισσότερο ώστε να συνεχίσουν το έργο τους δεδομένου ότι αποτελούν χώρους αλληλεπίδρασης και διατήρησης άρρηκτων δεσμών με τη χώρα καταγωγής μας.

Ελληνικό Σχολείο Αγίας Αικατερίνης
Falls Church, Virginia, USA

Οικογένεια Σταυρογιάννη

Ηρθαμε στις ΗΠΑ όταν ο γιος μας ήταν 9 χρονών κι η κόρη μας 2. Η ζωή μας άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη. Αγαπάμε βαθιά τη νέα μας πατρίδα, αλλά η καρδιά μας χτυπάει ελληνικά. Το ελληνικό σχολείο της Αγίας Αικατερίνης ήταν και είναι για μας η πιο σοφή επιλογή όχι μόνο γιατί επιθυμούσαμε διακαώς να μάθουν τα παιδιά μας να επικοινωνούν στην ελληνική γλώσσα, αλλά πρωτίστως να διατηρήσουν την εθνική τους κληρονομιά, τον σεβασμό στη θρησκεία, την κουλτούρα και την παράδοση.
Κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή χρονιά δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά μας να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που γεννήθηκαν. Να αγαπήσουν την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της ελεύθερης σκέψης.
Τα παιδιά μας δεν διδάσκονται μόνο να γράφουν και να διαβάζουν Ελληνικά. Μέσα από μια πληθώρα διαδραστικών δραστηριοτήτων αλληλεπιδρούν, αποκτούν και κατακτούν γνώση και μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να διαμορφώνουν κριτική και δημιουργική σκέψη. Επιπλέον, εκτός από γραμματικές και συντακτικές γνώσεις μαθαίνουν να σέβονται και να φέρονται με ευγένεια.
Το ελληνικό σχολείο της Αγίας Αικατερίνης είναι πολύτιμο για όλους εμάς τους γονείς και τους μαθητές. Είναι οι δασκάλες με τη δυνατή θέληση, την υπομονή και την επιμονή και την αγάπη για κάθε τι ελληνικό που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά μας. Είναι η εκκλησία που για μας σημαίνει μια ανοιχτή αγκαλιά γεμάτη αγάπη για όλη την Ομογένεια. Είναι τα παιδιά μας που αψηφούν την κούραση της καθημερινότητας και τρέχουν στο σχολείο τα Σάββατα με χαρά. Είμαστε κι εμείς που κλαίμε από συγκίνηση στην καλοκαιρινή γιορτή απολαμβάνοντας τους μαθητές να απαγγέλουν Ελύτη και να χορεύουν συρτάκι.
Αυτό περιμένουμε από το ελληνικό μας σχολείο και αυτό παίρνουμε κάθε χρόνο. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς; Υγεία για όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ελληνικό μας σχολείο που μιλάει στην καρδιά μας και κάθε νέα χρονιά είναι για μας ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη με επιτυχίες και πρόοδο για όλους τους μαθητές.

Πηγή: ekirikas.com