Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα το τετ α τετ των δύο ηγετών

Αθήνα.– Επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα έκαναν στην χθεσινή συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και  ο Ταγιπ Ερντογαν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.

Για το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, και επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για συνάντηση σε καλό κλίμα έκαναν λόγο ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της σύμφωνα με τον πολιτικό ρεπόρτερ του ΕΡΤnews, Δημήτρη Γκάτσιο.

Η συνάντηση ήταν πιο σύντομη σε διάρκεια λόγω του γεγονότος ότι γίνεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό. Όπως σημειώνει, «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό. Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.»

Όσον αφορά στο μέτωπο των από εδώ και πέρα επαφών και χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Όπως έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας: πρώτο βήμα η προσεχής συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας.

Τουρκική προεδρία για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία και προσθέτει:

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σ.σ. σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η κίνησή τους σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

ΚΚΕ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

«Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπως και οι προηγούμενες πέντε, κινείται στο γνωστό πλαίσιο του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη” για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και δεν έχει σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Στόχος αυτών των διευθετήσεων είναι η ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των εγκληματικών του σχεδιασμών, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου σε όλη την περιοχή» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Στο πλαίσιο αυτού του “παζαριού” και για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων αναζητείται ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θύμα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, όπως δείχνουν οι συνεχιζόμενες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και η προκλητική ομιλία του Τούρκου Προέδρου, λίγο πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θέτοντας θέμα αναγνώρισης του “ψευδοκράτους”» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το αφήγημα των “ήρεμων νερών” ούτε, από την άλλη, ακυρώνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας που μπορούν να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και οι λαοί χρειάζεται να επαγρυπνούν, κατευθύνοντας τον αγώνα τους ενάντια σε όλους αυτούς που υποσκάπτουν την ειρήνη και ευημερία των λαών».

Συλλογή: ertnews.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ