Μήνυμα προόδου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τους ομογενείς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Αστόρια (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Από τον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη. Την διαβεβαίωση πως η διαρκώς αναβαθμιζόμενη πορεία των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί, ανεξαρτήτως από το νικητή των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου έδωσε, μιλώντας σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών φορέων προς τιμήν του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην δεξίωση η οποία έλαβε χώρα στο εστιατόριο “Ανάσα” στην Αστόρια (Anassa Taverna) ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με θέρμη από εκπροσώπους 23 ομογενειακών οργανισμών επαγγελματικού, κοινωνικού και εθνικού ενδιαφέροντος.  Αμέσως μετά την αναπομπή της προσευχής από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος του ΟΧΙ (Washington OXI Foundation), Μάικ Μάνατος (Mike Manatos), ο οποίος εξήρε την σύμπραξη 23 ελληνοαμερικανικών οργανισμών για την υποδοχή του Πρωθυπουργού, ενώ μίλησε και για την ιστορική ομιλία του ενώπιον της αντιπροσωπείας του Κογκρέσσου, το 2022.

“Ήταν μια στιγμή τεράστιας υπερηφάνειας για όλους μας και μια στιγμή που θα φυλάξουμε όλοι για πάντα, η οποία ανέδειξε το ανάστημά σας ως ηγέτη του ελληνικού έθνους, ως βασικού αρχιτέκτονα των ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, μια σχέση που μας γεμίζει όλους υπερηφάνεια ως Ελληνοαμερικανούς», είπε ο κ. Μανάτος, δίνοντας στην συνέχεια τον λόγο στον πρόεδρο της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας (National Hellenic Society – NHS), Ντρέικ Μπεχράκη (Drake Bechrakis) για να προλογίσει τον κ. Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως η εκλογή προέδρου δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Υπό την ηγεσία και το όραμά σας, η Ελλάδα έχει γίνει και θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας.  Κύριε Πρωθυπουργέ, σας θεωρούσαμε πάντα έναν από εμάς. Γνωρίζουμε πόσο εκτιμάτε και πόσο υπερηφανεύεστε για τις γενιές των Ελληνοαμερικανών, τις ποικιλόμορφες συνεισφορές τους στις ΗΠΑ και τον ζωτικό τους ρόλο ως γέφυρα μεταξύ των εθνών και των λαών μας», είπε ο κ. Μπεχράκης.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση του για τους Έλληνες των ΗΠΑ και τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει τα απαραίτητα βήματα μπροστά, μετά την οικονομική κρίση που υπέστη την περασμένη δεκαετία.

“Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στη σταθεροποίηση της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, βάζοντας την οικονομία σε τάξη, επιστρέφοντας στον κόσμο των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιτελεί τον ρόλο ενός πυλώνα σταθερότητας σε μια στιγμή που χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ εξήρε το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφερόμενος και στην ομιλία στο Κογκρέσσο.

“Ήταν μια ευκαιρία να μιλήσω για τον διαχρονικό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, να αναδείξω τις κοινές μας δημοκρατικές αρχές, να μιλήσω λίγο για τις προκλήσεις των σύγχρονων δημοκρατιών μας στην εποχή της αλλαγής”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως  “σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πολύ περίπλοκη παγκόσμια πρόκληση, η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας σε έναν πολύ ταραγμένο κόσμο.  Και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια συγκεκριμένη σχέση που πάντα μπορεί να αποτελεί παράδειγμα υψηλού επιπέδου, όπως όταν είχα την μοναδική τιμή να απευθυνθώ στη κοινή σύνοδο του Κογκρέσου το 2022”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει την Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα, ενώ διακρίνεται ο Μάικ Μανάτος (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στην συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καθιέρωση του δικαιώματος της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, κάνοντας ειδική μνεία στην επιστολική ψήφο, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως θα μπορούσε να περάσει το όριο των 200 Βουλευτών για να θεσπιστεί, με αυξημένη πλειοψηφία, και στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές.

Όσον αφορά στην δική του Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσει από την δοκιμασία των εκλογών πρόωρα ή στο άμεσο μέλλον, δηλώνοντας πως στις πρόσφατες εκλογές έχει εξασφαλιστεί μια ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή.  Μάλιστα, ανέφερε πως δεν πιστεύει πως η ενεργός επαφή των Αποδήμων με την ελληνική πολιτική θα μπορούσε να μεταφέρει το κλίμα πόλωσης που ενδεχομένως επικρατεί στην Ελλάδα, αντίθετα τόνισε πως οι ομογενείς έχουν την τάση να κρίνουν τα πράγματα βλέποντας την κατάσταση εξ αποστάσεως.

 

Πλήθος εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων για την εκδήλωση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη νέα Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της, καλώντας την στο βήμα και ευχόμενος καλή επιτυχία.  Παράλληλα, προανήγγειλε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ομογένειας για αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

«Έχουμε νέο Γενικό Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, την Ιφιγένεια Κανάρα, η οποία έφτασε πριν από μία εβδομάδα. Σας στείλαμε μία από τις καλύτερές μας, και ανυπομονώ πολύ για το έργο που θα επιτελέσει εδώ. Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κάνουμε περήφανους για την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς. Ως κάποιος που πέρασε πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είδε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από διάφορες διοικήσεις όταν μιλούσαν για τη σημασία αυτής της σχέσης, θέλω να διασφαλίσω ότι θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Δείξαμε ότι μπορούμε πραγματικά να το καταφέρουμε και θέλουμε να είστε μέρος της επιτυχίας της Ελλάδας, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε ακριβώς αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Αστόρια (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στην συνέχεια, o Μάικ Μανάτος κάλεσε τους τιμώμενους που έλαβαν μία από τις υψηλότερες διακρίσεις της Ελλάδας, τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, ο οποίος απονεμήθηκε από τον Μητσοτάκη στην Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ECOS, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, (Kelly Vlahakis-Hanks), την πρώην Πρόεδρο του American University, Σύλβια Μαθιούς Μπέργουελ (Kelly Vlahakis-Hanks), και τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Ιδρύματος Ημέρας ΟΧΙ στην Ουάσιγκτον, Ανδρέα Ε. Μανάτο (Andy Manatos). Η μητέρα της Μπέρουελ, Κλεοπάτρα (το γένος Μαρούδα) Μάθους, η οποία τύχαινε να γιορτάζει τα γενέθλιά της, ήταν επίσης παρούσα.

Το “παρών” έδωσαν ακόμη, μεταξύ άλλων, η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, ο Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αντώνιος Γασπαρής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων, Γεώργιος Ζαπάντης, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Νίκος Καστρινάκης, η Ειδική Σύμβουλος της ALMA Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο Σύμβουλος Έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα”, Αντώνης Διαματάρης με την σύζυγό του, Λίτσα και οι εκδότες των εντύπων, Ηρακλής Διαματάρης και Βανέσσα Διαματάρη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την AHEPA, την ΠΣΕΚΑ, την Κυπροαμερικανική Ομοσπονδία Αμερικής, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic American Chamber of Commerce – HAAC), την HALC, το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων, τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης, το Συμβούλιο Αλφα – Ωμέγα (Alpha Omega Council), το ελληνικό τμήμα της τράπεζας Flagstar, την Alma Bank, το Αμερικανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο (American Hellenic Chamber – AMCHAM), το Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (Hellenic American National Council – HANC), την Ηγεσία των 100, ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών (Hellenic American Bankers Association – HABA), το Πανελλήνιο Ιδρυμα Υποτροφιών (Panhellenic Scholarship Foundation), την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI), το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο και η Εθνική Ελληνική Κοινότητα (National Hellenic Society), το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), την Ελληνική Ομοσπονδία Νέας Ιερσέης και το Ιδρυμα του ΟΧΙ («Washington OXI Foundation») με εκτελεστικό διευθυντή τον Μάικ Μανάτο (Mike Manatos), που είναι και ο φορέας υλοποίησης.

Πηγή:ekirikas.com