Μελβούρνη: Ο ρόλος ενός Ιθακήσιου δικηγόρου στην εδραίωση του πολυπολιτισμού
Το Συμβούλιο Εθνοτικών Κοινοτήτων της Βικτώριας (Ethnic Communities’ Council of Victoria – ECCV) γιορτάζει φέτος τα πενήντα του χρόνια από την ίδρυσή του. Ένας από τους ιδρυτές είναι ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο SBS Greek
Το Συμβούλιο Εθνοτικών Κοινοτήτων της Βικτώριας γιορτάζει φέτος τα πενήντα του χρόνια από την ίδρυσή του.
Δημιουργήθηκε από μια γενιά ανδρών και γυναικών μεταναστών οι οποίες και οι οποίες επέζησαν τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο.
Επιθυμία τους ήταν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία.
Ένας από τους ιδρυτές είναι ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο SBS Greek.
Ωστόσο, ξεκίνησε με την δική του μεταναστευτική ιστορία από τις αρχές του 20ού αιώνα όταν οι γονείς του έφτασαν στην Αυστραλία.
Το 1973, ομάδες από διάφορες εθνοτικές κοινότητες της Βικτώριας, συνδικάτα εργαζομένων μεταναστών, ενώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και φορείς πρόνοιας και υπεράσπισης των μεταναστών ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Εθνοτικών Κοινοτήτων (Ethnic Rights Committee – ERC).
Η επιτροπή εκείνη διοργάνωσε μια σειρά από δημόσιες συναντήσεις στο κέντρο της Μελβούρνης για να συζητήσει πολιτικές αφομοίωσης των μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία και να υποστηρίξει το δικαίωμα των εθνοτικών ομάδων σε καλύτερη πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες.
Τον Ιούλιο του 1974, η επιτροπή συγκάλεσε συνάντηση για να συζητήσει τις συνέπειες της κατάργησης του εν λόγω υπουργείου.
Στη συνάντηση πήραν μέρος περισσότερα από 180 άτομα που εκπροσωπούσαν 22 εθνοτικές ομάδες της Βικτώριας.
Εκεί λήφθηκε απόφαση για τη ίδρυση του Συμβουλίου Εθνοτικών Κοινοτήτων Βικτωρίας – ECCV, του πρώτου οργανισμού για τις εθνοτικές ομάδες στην Αυστραλία, το οποίο λειτούργησε ως «ομπρέλα» για τις μεταναστευτικές και πολυπολιτισμικές ομάδες και τους πρόσφυγες της πολιτείας.
Επρόκειτο για μια σημαντική στιγμή καθώς ο νεοσύστατος εκείνος οργανισμός έδωσε φωνή στους νέους Αυστραλούς πολίτες με μεταναστευτική ταυτότητα.
Ο Walter Lippmann, ο οποίος έφτασε στην Αυστραλία το 1938 ως πρόσφυγας από τη ναζιστική Γερμανία, έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου και συνέχισε να ηγείται της οργάνωσης για οκτώ χρόνια.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος συμμετείχε ενεργά σε όλες εκείνες τις συναντήσεις και διεργασίες.
Οι βασικοί στόχοι ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων και η προώθηση των δικαιωμάτων και συμφέροντων των μεταναστών και των προσφύγων.
Πρόκειται για θεμελιώδεις στόχους που δεν έχουν αλλάξει εδώ και μισό αιώνα.
Σε αυτό το διάστημα η Αυστραλία έγινε ένα από τα πιο αρμονικά πολυπολιτισμικά έθνη στον κόσμο.
Ο οργανισμός ήταν αντίθετος στην αφομοίωση και συγχώνευση («melting pot») και αγωνίστηκε για καλύτερες πολιτικές και υπηρεσίες για τους νέους μετανάστες.
Ο εορτασμός των 50 χρόνων του οργανισμού έγινε στις αρχές Ιουνίου και ένας από τους ομιλητές ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου, ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Παπαδόπουλου.
Μαζί με τον Σπύρο Μωραΐτη και τον Νίκο Πολίτη είχαν ήδη ιδρύσει το 1972 την Ελληνο-Αυστραλιανή Κοινωνική Πρόνοια, γνωστότερη σήμερα ως «Πρόνοια», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας σε άτομα κυρίως από μεταναστευτικές κοινότητες.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SBS Greek αναφέρεται στους άλλους Έλληνες που εργάζονταν μαζί εκείνη την περίοδο, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρώτος Έλληνας βουλευτής της Βικτώριας Θόδωρος Σιδηρόπουλος και ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας στην Αυστραλία και αγωνιστής για την κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των εργαζομένων, Γιώργος Ζάγκαλης.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος έχει τιμηθεί για την διαχρονική του προσφορά στην ανάπτυξη πολιτικών υπέρ των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων της Αυστραλίας ενώ διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμού της Βικτώριας (Victorian Multicultural Commission – VMC).
Σχόλια Facebook