Με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιώργου Γεραπετρίτη στην Νέα Υόρκη

ΓΝΩΜΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Νέα Υόρκη θα βρεθούν τις προσεχείς ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είναι αναμφισβήτητο  το γεγονός ότι η παρουσία τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και του ΥΠΕΞ στην 79η  γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι επαφές που θα έχουν σε συνεδριάσεις υψηλού καθώς και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ,  θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και εξ αφορμής της διεθνούς κατάστασης στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα εξ αιτίας του ότι από τον Ιανουάριο η χώρα μας θα κατέχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ από τον Οκτώβριο θα έχει θέση παρατηρητή στις κλειστές συνεδριάσεις του.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο -για την ελληνική διπλωματία- και η επικείμενη συνάντηση στην Νέα Υόρκη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερτνογάν.

Παρά ταύτα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, προς έπαινό του, σύμφωνα με το Πρόγραμμα όπως αυτό έχει δημοσιευθεί, θα βρει χρόνο να απευθύνει χαιρετισμό προς τους ομογενείς σε  εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Εκτός από τον χαιρετισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με επενδυτές, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Ωστόσο, όσο σημαντικός και είναι ο χαιρετισμός του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους ομογενείς, όσο σημαντικές και εάν είναι οι ομογενειακές επενδύσεις στη γενέτειρα, η ομογένεια έχει πολύ περισσότερα και εξίσου σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Όπως, π.χ. η ανασυγκρότηση και επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τα προβλήματα με την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, η ταραχώδης κατάσταση που επικρατεί σε πολλές ομογενειακές οργανώσεις και τα θέματα περί την φορολογία καθώς και άλλα εξ ίσιου σημαντικά αιτήματα και προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν ομογενείς στην γενέτειρα.

Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται σε έναν χαιρετισμό ούτε με  δυό-τρεις συναντήσεις με ομογενείς επιχειρηματίες. Είναι δεδομένο -και φυσικό- το οικονομικό ενδιαφέρον της γενέτειρας για τις “ξένες” επενδύσεις. Μένει οι ομογενείς να δουν και τις απαιτούμενες αλλαγές στο οικονομικό-νομοθετικό πεδίο.  Ωστόσο, το γεγονός ότι θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών – ο έχων υπό την εποπτεία του την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τον Υφυπουργό με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, την επαναλειτουργία του ΣΑΕ κ.α. θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για λίγες ακόμη ημέρες παραμονής του υπουργού Εξωτερικών στην Νέα Υόρκη και την ενασχόλησή του με τα θέματα της Ομογένειας.

Δυστυχώς, στο Πρόγραμμα  του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη δεν φαίνεται να υπάρχουν επαφές και συναντήσεις με την Ομογένεια, εκτός και εάν τα σχετικά δημοσιεύματα δεν είναι πλήρη.

Επειδή, κάθε φορά τα υψηλόβαθμα στελέχη των εκάστοτε κυβερνήσεων περνούν «βιαστικά» από την Νέα Υόρκη. Επειδή το σύνηθες είναι οι Έλληνες πολιτικοί όλων των παρατάξεων και όλων (ή σχεδόν όλων) των Κυβερνήσεων να προσφεύγουν σε «κλειστού τύπου» χαιρετιστήριες συγκεντρώσεις περιορισμένου αριθμού «επιλεγμένων» ατόμων στα ελληνικά Προξενεία. Επειδή σπάνιες είναι οι φορές που Ομογενειακοί παράγοντες κάθονται γύρω από ένα Τραπέζι στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, κατά την ταπεινή μας άποψη,  βιώνουμε την παρατηρούμενη «αδιαφορία» του μεγάλου όγκου ομογενών για τα συμβαίνοντα στη γενέτειρα.

Ας μας επιτραπεί η εκτίμηση ότι είναι ώρα να αλλάξει αυτό προς όφελος και της Ομογένειας και της μητρός πατρίδος.  Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη μπορούν να κάνουν την «καλή αρχή». Και επειδή, προφανώς,  δεν υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για αλλαγές στο πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψής τους στην Νέα Υόρκη, ας εντάξουν στην πολιτική τους ατζέντα και τα θέματα της Ομογένειας προγραμματίζοντας είτε ταξίδια σε μεγάλες ελληνικές Κοινότητες με σαφές «ομογενειακό πρόγραμμα» είτε με μεθοδευμένες επισκέψεις στην Ελλάδα σημαντικών ομογενειακών παραγόντων για διαβουλεύσεις.

Εκτός και εάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να σχηματίσει στο εγγύς μέλλον Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα αναλάβει αυτόν ακριβώς τον ρόλο!