Ιce Bear: Το πολυτελές γιοτ του δισεκατομμυριούχου Walter Scott Jr. βγαίνει σε δημοπρασία

Το πολυτελές γιοτ Ice Bear, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Walter Scott Jr., θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία σε συλλέκτες.

Η διαδικτυακή δημοπρασία διοργανώνεται από την Boathouse Auctions σε συνεργασία με την Burgess Yachts και θα ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου. Η διαδικασία των προσφορών θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, με αρχική τιμή από 3 έως 4 εκατομμύρια δολάρια.

burgess yachts

Ένα σπάνιο «κόσμημα» των θαλασσών

Το Ice Bear, μήκους 52 μέτρων, παραδόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από το φημισμένο ολλανδικό ναυπηγείο Feadship De Vries. Κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του Scott, το σκάφος χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και δεν ναυλώθηκε ποτέ. Ο επικεφαλής μεσίτης της Burgess Yachts, Kevin Kramer, δήλωσε ότι το σκάφος βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χάρη στην επαγγελματική συντήρησή του όλα αυτά τα χρόνια. Το κλασικό του στυλ, χαρακτηριστικό των σκαφών Feadship, διατηρεί αναλλοίωτη την αξία του και, παρά την ηλικία του, δεν δείχνει καθόλου ξεπερασμένο.

burgess yachts

Ο Walter Scott Jr., στενός φίλος του διάσημου επενδυτή Warren Buffett, είχε χτίσει μια τεράστια περιουσία και κατείχε σημαντικό ποσοστό στην Berkshire Hathaway Energy, με την καθαρή του αξία να εκτιμάται στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η ιδιοκτησία του γιοτ έχει αναφερθεί πολλές φορές στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς το απέκτησε. Η Burgess Yachts, που έχει αναλάβει την πώληση του σκάφους, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την περίοδο της απόκτησής του.

Το Ice Bear έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα σε πέντε πολυτελείς καμπίνες, διαθέτονας άνετους και ευρύχωρους χώρους για τους επιβάτες. Η κύρια καμπίνα περιλαμβάνει καθιστικό και ιδιωτικό γραφείο, ενώ το σκάφος διαθέτει επίσης διάφορα σαλόνια και χώρους χαλάρωσης, όπως το sky lounge, το κυρίως σαλόνι και ένα παρατηρητήριο στο επάνω κατάστρωμα. Στο εξωτερικό μέρος του κύριου καταστρώματος υπάρχουν επίσης δύο σταθερές καρέκλες ψαρέματος, ενδεικτικές της αγάπης για την αλιεία ως σπορ.

Σύμφωνα με τον Kramer, το Ice Bear είναι ένα από τα ελάχιστα σκάφη Feadship που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αθλητική αλιεία. Οι λάτρεις του ψαρέματος θα βρουν αυτό το σκάφος ιδανικό για το πάθος τους, καθώς είναι κατασκευασμένο με γνώμονα τη στενή σχέση με τη θάλασσα. Με σχεδιασμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες της αλιείας, το σκάφος προσφέρει τη δυνατότητα για συναρπαστικές εμπειρίες στη θάλασσα.

burgess yachts

Όσον αφορά τις επιδόσεις του, το Ice Bear μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ η ταχύτητα πλεύσης του είναι 13 κόμβοι. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί διατλαντικά ταξίδια, χάρη στην εμβέλεια των 4.850 ναυτικών μιλίων που μπορεί να καλύψει με άνεση.

Το σκάφος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όποιον επιθυμεί να συνδυάσει την πολυτέλεια με την αθλητική αλιεία, ενώ η καλή συντήρησή του το καθιστά ιδανικό για απαιτητικούς ιδιοκτήτες. Η δημοπρασία του τον Οκτώβριο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πλειοδοτών από όλο τον κόσμο, καθώς η φήμη του Walter Scott Jr. και η σπανιότητα του σχεδιασμού του γιοτ το καθιστούν ένα ιδιαίτερο απόκτημα.

burgess yachts

Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του

Ο Walter Scott Jr. ήταν ένας εξέχων Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, γνωστός για τη σημαντική συνεισφορά του στον κόσμο των επιχειρήσεων και στην φιλανθρωπία.

Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1931 στην Omaha της Nebraska.

Ήταν γιος του Walter Scott Sr., ενός σεβαστού πολιτικού μηχανικού και διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας Peter Kiewit Sons’.

Ο Scott Jr. ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τις μηχανικές επιστήμες και την επιχειρηματικότητα. Φοίτησε στο Omaha Central High School και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Nebraska, όπου αποφοίτησε το 1953 με πτυχίο στις πολιτικές μηχανικές. Μετά την αποφοίτησή του, ο Scott ξεκίνησε την καριέρα του στην κατασκευαστική εταιρεία Peter Kiewit Sons’, η οποία είχε ήδη καταξιωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεκίνησε από χαμηλές θέσεις και, με την πάροδο των χρόνων, ανέβηκε στην ιεραρχία της εταιρείας. Το 1979, διαδέχθηκε τον Peter Kiewit ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kiewit Corporation, η οποία εκείνη την περίοδο επεκτεινόταν ραγδαία. Υπό την ηγεσία του Scott, η εταιρεία επεκτάθηκε πέρα από τις κατασκευές, σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι υποδομές, εξελισσόμενη σε έναν κολοσσό με παγκόσμια παρουσία.

Επενδύσεις και πολυτελής τρόπος ζωής

Παρά την αυστηρότητα και τη σοβαρότητα που τον χαρακτήριζε ως επιχειρηματία, ο Walter Scott Jr. είχε και μια έντονη αγάπη για την πολυτέλεια και τις απολαύσεις της ζωής. Επένδυσε σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός των κατασκευών, όπως στην ιδιοκτησία πολυτελών περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το πολυτελές γιοτ “Ice Bear”, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γιοτ της εποχής του. Το γιοτ αυτό αποτελούσε σύμβολο του πλούτου και της επιτυχίας του, ενώ χρησιμοποιήθηκε για ταξίδια και κοινωνικές εκδηλώσεις, συχνά φιλοξενώντας επιφανείς προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό κόσμο.

burgess yachts

 

burgess yachts

Η σχέση του με τον Warren Buffett

Ο Walter Scott Jr. ήταν επίσης γνωστός για τη στενή σχέση του με τον θρυλικό επενδυτή Warren Buffett, με τον οποίο τους συνέδεε φιλία δεκαετιών. Οι δύο άνδρες δεν συνεργάστηκαν μόνο επιχειρηματικά, αλλά ανέπτυξαν και κοινές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Η φιλία τους βασιζόταν στην κοινή αντίληψη για τη σημασία της ευθύνης που έρχεται με τον πλούτο. Επίσης, ο Scott υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Berkshire Hathaway του Buffett για πολλά χρόνια.

Φιλανθρωπική δράση και ανθρωπιστική συνεισφορά

Ο Scott ήταν παθιασμένος φιλάνθρωπος. Υπήρξε ιδρυτής και επικεφαλής του Susan Thompson Buffett Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ευημερίας. Ακόμα, στήριξε πολλά πανεπιστήμια, ιατρικά ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Omaha και ευρύτερα. Το Πανεπιστήμιο της Nebraska επωφελήθηκε σημαντικά από τις δωρεές του, με αποτέλεσμα το τμήμα των μηχανικών να ονομαστεί Scott Campus προς τιμήν του.

Πέρα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο Scott χρηματοδότησε την ανάπτυξη υποδομών υγείας και πολιτισμού στην Omaha, όπως το Omaha Children’s Hospital και το Metropolitan Entertainment & Convention Authority. Οι δωρεές του επεκτάθηκαν σε διεθνές επίπεδο και η γενναιοδωρία του άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Προσωπική ζωή και ιδιωτικές επενδύσεις

Στην προσωπική του ζωή, ο Scott παντρεύτηκε τη Suzanne Scott και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Η οικογένεια Scott υπήρξε διακριτική, παρά τον πλούτο της. Ο ίδιος διατηρούσε χαμηλό προφίλ στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρότι ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της περιοχής. Η επένδυσή του στο γιοτ “Ice Bear” ήταν ένα από τα λίγα σύμβολα της προσωπικής του ζωής που είδε το φως της δημοσιότητας.

Θάνατος και κληρονομιά

Ο Walter Scott Jr. απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 90 ετών. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του δεν περιορίζεται μόνο στις επιχειρηματικές του επιτυχίες, αλλά επεκτείνεται και στη φιλανθρωπική του δράση, η οποία επηρέασε θετικά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Η συνεισφορά του στην Omaha και τις ευρύτερες κοινότητες τον κατατάσσει ανάμεσα στους σπουδαιότερους φιλάνθρωπους των Ηνωμένων Πολιτειών.

burgess yachts