Η νέα σχολική χρονιά γέννησε ελπίδες στον Αγιο Νικόλαο Φλάσινγκ

Τα χαμόγελα προσήλθαν οι μαθητές του Ημερησίου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό εγγραφών.Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Νέα Υόρκη.- Ο σταθερός αριθμός -με ανοδική τάση- των εγγεγραμμένων μαθητών, όπως επίσης και το εν γένει κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της κοινότητας, αποτέλεσε την κύρια αφορμή για αισιοδοξία, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, στο Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε πάρα πολύ ωραία και είναι πολύ θετική. Τα παιδιά προσέρχονται με πολύ ενθουσιασμό, οι τάξεις είναι καλές και το σχολείο μας βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εχουμε περισσότερα παιδιά από ό,τι είχαμε πέρυσι, ο αριθμός ανεβαίνει, και τα δεδομένα είναι πολύ καλά. Εχουμε πολλά σχέδια, πολλά όνειρα και περιμένουμε την κάθε γιορτή, την κάθε μέρα να έρθει, για να μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτό που το σχολείο υπόσχεται: όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και θρησκεία, κουλτούρα, και ό,τι άλλο ελληνικό», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» η διευθύντρια του Ημερησίου Σχολείου, Μαρία Τζάλλα, καταδεικνύοντας το κλίμα που επικρατεί.

Οπως ανέφερε το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε.Κ.», υπολογίζεται ότι το φετινό μαθητικό δυναμικό του «Βασίλειος Σπυρόπουλος», ξεκινώντας από το Προνήπιο και φτάνοντας μέχρι τη Δευτέρα Γυμνασίου, ξεπερνάει τα 440 παιδιά, ενώ ο ειδικότερος αριθμός για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα αποφοιτήσουν στην Τάξη του 2025 ξεπερνάει τους 40. Όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία η δυναμική -αλλά και η εν γένει βιωσιμότητα- των ημερησίων σχολείων της ελληνοαμερικανικής ομογένειας αποτελούν θέμα συζήτησης.

«Ολα τα σχολεία μας έχουν αυξημένο αριθμό συμμετοχής, τόσο μαθητών όσο και μαθητριών, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Νομίζω ότι η στιγμή είναι πολύ κατάλληλη για να επιμείνουμε και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο σε όλα τα σχολεία -όπου υπάρχουν ελληνικά σχολεία- αλλά και στις κοινότητες όπου δεν έχουν ακόμη ανοίξει ένα σχολείο, να τις ενθαρρύνουμε και να τις ενισχύσουμε», αντέτεινε, από την πλευρά του, στον «Ε.Κ.», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος την Τετάρτη, εκτός από τον Αγιο Νικόλαο Φλάσινγκ, παραβρέθηκε στην κοινότητα Ζωοδόχο Πηγής Μπρονξ και τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, προκειμένου να τελέσει τον Αγιασμό.

Από την πλευρά του, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, π. Παύλος Παλαιστίδης, επεσήμανε πως, ακόμη και σε ένα σχολείο με ικανοποιητικό αριθμό εγγραφών, όπως είναι το «Βασίλειος Σπυρόπουλος», θα υπάρχουν πάντα ανοικτές προκλήσεις, με δεδομένο πως το μόνο σταθερό και αξιόπιστο έσοδο, πέρα από τις εισφορές και την οικονομική συνδρομή της κοινότητας, είναι τα δίδακτρα, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις τρέχουν.

«Είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα, διότι πρώτα απ’ όλα είναι μια κοινότητα που υποστηρίζει οικονομικά το σχολείο. Είναι η κοινότητα του Αγίου Νικολάου που στηρίζει το σχολείο. Τα δίδακτρα καλύπτουν εν μέρει την αμοιβή των δασκάλων, αλλά υπάρχουν και άλλα έξοδα. Υπάρχουν ασφάλειες, υπάρχει το ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχουν πολλά. Όλα αυτά καλύπτονται από την κοινότητα. Είναι δύσκολο, αλλά δόξα τω Θεώ, μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε και έχουμε και όραμα για το μέλλον», τόνισε ο π. Παύλος Παλαιστίδης.

Στην αντίπερα όχθη, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έστειλε μήνυμα προς τις κοινότητες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην αντιμετωπίσουν την προώθηση της ελληνικής παιδείας ως μια «δαπάνη», τονίζοντας πως θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.

«Το μήνυμά μου προς όλες τις κοινότητες είναι ότι η προώθηση όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ταυτότητά μας είναι για μας μια υπαρξιακή υπόθεση. Δεν είναι μια πολυτέλεια, δεν είναι ένα έξοδο που δεν πρέπει να αναλάβουμε και δεν πρέπει να λυπούμαστε τα χρήματα που ξοδεύουμε για την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό μας. Είναι πράγματα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μας, και χωρίς αυτά δεν υπάρχουμε, και αν υπάρχουμε, δεν έχουμε ταυτότητα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά!», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Πηγή:ekirikas.gr