“Αξιοποίηση της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα”

Αθήνα.- Στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ – Δημόκριτος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου τρ. έ, από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων Ημερίδα με θέμα “Η αξιοποίηση της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα”.

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων θεωρώντας ότι έχει ωριμάσει ο καιρός να ξεκινήσει μια αμερόληπτη, ψύχραιμη, και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων ημερίδα με τίτλο «Η Αξιοποίηση της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα».

Η Ημερίδα φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές,  από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κάλυψαν το πλήρες φάσμα του θέματος, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών, τεχνολογικών, οικονομικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών πτυχών. Αυτή η συνολική προσέγγιση έχει ως στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη, αντικειμενική και σύγχρονη πληροφόρηση για το θέμα.

Από τα (πολλά) εντυπωσιακά στοιχεία που κατέθεσαν οι ομιλητές είναι το γεγονός πως καθώς οι γνωστοί αντιδραστήρες αποδείχθηκαν πολύ πιο ακριβοί από ό,τι κάποιοι ήλπιζαν σε συθνδθασμό με τα ατυχήματα και τις διαρροές,  έδωσαν τη φήμη ότι είναι επικίνδυνοι, παρά τα διαπιστευτήριά τους για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η πυρηνική βιομηχανία πιστεύει ότι έχει ακριβώς την απάντηση: Mια νέα γενιά μικρών αρθρωτών αντιδρα

Από Αριστερά, Λουκάς Κατσώνης πρόεδρος Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων, Σεραφείμ Παπαποστόλου, στρατηγός, Γεώργιος Νούνεσης, Γενικός Διευθυντής Δημοκρίτειου, Ιωάννης Παρασκευάκος, μέλος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Αντώνης Πλατιάς, Εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου.

στήρων (SMRs), σχεδιασμένων να είναι φθηνότεροι, ταχύτεροι και οικονομικά λιγότερο επικίνδυνοι να κατασκευαστούν.

Το 2019 η Ρωσία συνέδεσε τον Akademik Lomonosov – έναν πειραματικό SMR που μεταφέρεται από πλοίο – με το δίκτυο ηλεκτρικής της ενέργειας. Η Κίνα, η οποία έχει τους περισσότερους μεγάλους υπό κατασκευή αντιδραστήρες από οπουδήποτε αλλού, ελπίζει να έχει τον πρώτο της εμπορικό SMR σε λειτουργία στη Χαϊνάν μέχρι το 2026.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι SMRs είναι μικρότεροι από τους τυπικούς πυρηνικούς σταθμούς. Τυπικά, προορίζονται να παράγουν λιγότερο από 300MW ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής που μπορεί να διαχειριστεί ένας τυπικός αντιδραστήρας. Το μέγεθός τους σημαίνει ότι, όπως συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα, τις τοστιέρες και τα κονσερβοκούτια, οι προγραμματιστές τους στοχεύουν στη μαζική παραγωγή σε εργοστάσια για τη μείωση του κόστους. Επιπλέον οι μικροί αντιοδραστήρες δεν παράγουν απόβλητα ενώ μπορούν να γίνουν και πλωτοί!

Με πληροφορίες από ienergeia.gr