Γερμανία: Πρόβλημα με τα ελληνικά σχολεία – Λείπουν εκπαιδευτικοί
13 σχολεία (ΤΕΓ) στην περιοχή της Στουτγάρδης και της Φρανκφούρτης αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν.
Για την κατάσταση αυτή τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των Γονέων και Κηδεμόνων είχαν προειδοποιήσει καταθέτοντας έκθεση που περιγράφει τη στρατηγική σημασία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Μισθοί Εκπαιδευτικών
“• Μείωση του επιμισθίου κατά 30% με την έναρξη της κρίσης
• Καμία αύξηση των επιμισθίων εδώ και 14 χρόνια.
• Εξαιρετικά αυξημένο κόστος ζωής στην Γερμανία.
Τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών. Αυτή η έλλειψη αποδίδεται στις ανεπαρκείς οικονομικές απολαβές με συνέπεια τις προκύπτοντες δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης. Εάν δεν ληφθούν επειγόντως κατάλληλα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος αυτού , η εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων της Γερμανίας, χώρα υποδοχής για την οποία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά.
Το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τα σταθερά χαμηλά επιμίσθια για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στη Γερμανία επιδεινώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των
βασικών τους εξόδων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους και την απόδοσή τους στην εργασία. ‘Ως εκ τούτου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες θέσεις του Υπουργείου Παιδείας εκ μέρους των εκπαιδευτικών παραμένει μειωμένη, διότι ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί αυτονόητα το κύριο κίνητρο”.
(…) “Με έναν μέσο όρο αποδοχών ενός Έλληνα εκπαιδευτικού αποσπασμένο στο εξωτερικό που κυμαίνεται
γύρω στα 2.600,- ευρώ, η επιθυμία για απόσπαση στο εξωτερικό είναι περιορισμένη. Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι χαμηλή ακόμη και όταν υπάρχει θετική ανταπόκριση, περίπου το 40% των εκπαιδευτικών που αρχικά εκφράζουν ενδιαφέρον τελικά ανακαλούν την αίτησή τους“.
Στην Έκθεση γίνεται και σύγκριση μισθού Εκπαιδευτικού στη Γερμανία με Έλληνα εκπαιδευτικό αποσπασμένο στην Γερμανία. Σύμφωνα, πάντα, με την Έκθεση: “…Οι αναλύσεις αυτές καταδεικνύουν τις μειωμένες μισθολογικές απολαβές και υπογραμμίζουν την ανάγκη για αναπροσαρμογή των επιμισθίων των Ελλήνων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και το επαγγελματικό τους κίνητρο. Τα επίσημα
στατιστικά στοιχεία αποτελούν αδιάσειστο επιχείρημα υπέρ αυτής της ανάγκης“.
Για την Ελληνική Γλώσσα
“Η ανάγκη για επένδυση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Ομογένειας είναι επιτακτική, καθώς αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, τη συνέχιση της πλούσιας κληρονομιάς του ελληνισμού και την
υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Χωρίς αυτήν, η δυναμική παρουσία και η συνεισφορά των Ελλήνων του εξωτερικού στην ελληνική οικονομία καιπολιτική θα ήταν εξαιρετικά μειωμένη λόγω αν όχι της υποτίμησης τουλάχιστον της ματαίωσης της εμπιστοσύνης της ομογένειας στις επιλογές του Ελληνικού κράτους“.
¨Σ Y Ν Ε Ι Σ Φ Ο ΡΑ Τ Η Σ
Ο Μ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Σ
Σ Τ Η Ν Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α
• Άνω των 7.000.000 Έλλήνων
στο εξωτερικό.
• Αγοράζουν, συντηρούν και
πληρώνουν φόρους για
δεκάδες χιλιάδες ακίνητα
• Χιλιάδες επιχειρήσεις που
εισάγουν ελληνικά προϊόντα
στις χώρες υποδοχής
• Η μοναδική προσφορά /
επένδυση της Ελληνικής
πολιτείας είναι το ελληνικό
σχολείο. Τίποτε άλλο!”
(Αποσπάσματα από την Έκθεση)
Πηγή:doryforos.org/
Στοιχεία από την Έκθεση: Panhellenic Post.com
Σχόλια Facebook