Ένα Όραμα με εθνική διάσταση!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Όραμα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στο «Ελληνικό Τετράγωνο» στην πόλη της ιστορίας και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και από άλλες Ελληνικές Κοινότητες του Ελληνισμού στο Εξωτερικό και, ιδιαίτερα, από εκείνες που βρίσκονται σε μεγαλουπόλεις του κόσμου, ώστε, ει δυνατόν, το όραμα να λάβει εθνική διάσταση!

Η Λειτουργία Παραρτήματος ελληνικού/ων Πανεπιστημίων στο εξωτερικό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνον παιδιών της ελληνικής ομογένειας διεθνώς, αλλά και αλλοεθνών φοιτητών που θα θελήσουν να εντρυφήσουν στα άδυτα του ελληνικού Πολιτισμού, δημιουργώντας, έτσι, νέες γενιές φιλελλήνων παγκοσμίως, αλλά και θα συμβάλει και στην δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, ενισχύοντας τα εξ ίσου σημαντικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Έτσι και τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμισθούν διεθνώς και αλλοδαποί φοιτητές θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν π.χ. φιλοσοφία,  στην γλώσσα και τη χώρα που την γέννησε! Περεταίρω θα ενισχύσει αποφασιστικά τη θέση της η Ελλάδα ως κορυφαίος εκπαιδευτικός και επενδυτικός προορισμός.

Βέβαια, όλα αυτά χρήζουν περεταίρω διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων τόσο προς την πλευρά του σχηματισμού καταλλήλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων όσο και των κτηριακών κλπ. υποδομών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του οράματος το οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα και στην ενίσχυση  των  ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών χωρών. Κάτι στο οποίο ήδη συμβάλουν -σε έναν βαθμό-  και οι Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε ξένα Πανεπιστήμια και οι οποίες επίσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να αυξηθούν.

Το γεγονός ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αλεξανδρινής Κοινότητας και του Πανεπιστημίου Πατρών, υπεγράφη υπό τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και έχει την υποστήριξη και των ελληνικών Προξενικών Αρχών της Αιγύπτου καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί εχέγγυο πως θα προχωρήσει και, εν τέλει, θα υλοποιηθεί το όραμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που δεν «γέννησε» μόνον σπουδαίους Έλληνες εθνικούς ευεργέτες, αλλά και κορυφαίες ελληνικές πνευματικές προσωπικότητες.