Υπό κράτηση 11 άτομα για απάτη «καρουζέλ» – 30 εκατ. ευρώ ζημιές σε Ελλάδα, ΕΕ

21 άτομα συνελήφθησαν – Τα 11 παραμένουν υπό κράτηση, ενώ τα 10 αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με το in.gr

Υπό κράτηση παραμένουν 11 άτομα –μέλη κυκλώματος που υπέκλεπτε ΦΠΑ, διέπραττε φοροδιαφυγή και ξέπλενε μαύρο χρήμα- μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Αθήνα και με τη συνδρομή της Ελληνικής Οικονομικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώθηκε σε εγκληματική οργάνωση, η οποία θεωρείται ύποπτη ότι εμπλέκεται σε σχέδιο απάτης ΦΠΑ και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κατόπιν υπόδειξης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που ενημερώθηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Ελληνική Οικονομική Αστυνομία προέβη σε δεκάδες έρευνες, συνέλαβε 21 άτομα και κατέσχεσε 10 ρολόγια πολυτελείας, μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων, ένα πιστόλι, πάνω από 130.000 ευρώ σε μετρητά και μεγάλο αριθμό εγγράφων και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης» στο ΦΠΑ, εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης ΦΠΑ σε πωλήσεις εντός της ΕΕ

Από τα 21 άτομα που συνελήφθησαν, οι τρεις θεωρούνται επικεφαλής της οργάνωσης και μετά τις απολογίες τους, τα 11 παραμένουν υπό κράτηση ενώ τα 10 αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία στρεφόμενης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ με απώλεια πόρων ΦΠΑ που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παράβαση του νόμου για τα όπλα και τα ναρκωτικά. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 41 άτομα που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

To σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης»

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης» στο ΦΠΑ (carousel fraud), εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης ΦΠΑ σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι» (missing traders) που δήλωναν πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα ΦΠΑ ή να αιτηθούν επιστροφές.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης:

Σύσταση εικονικών επιχειρήσεων: Τα μέλη της οργάνωσης ίδρυαν εταιρείες «βιτρίνες» χωρίς πραγματική εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία. Στις εταιρείες αυτές δηλώνονταν ως διαχειριστές άτομα χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, όπως άνεργοι και εξαρτημένα πρόσωπα, με στόχο την απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών διαχειριστών. Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους και της υποδομής, είναι το γεγονός ότι μια εκ των δυο υποομάδων, φέρεται να συνδέεται με την σύσταση 430 τουλάχιστον εικονικών οντοτήτων ή με νομιμοφανή λειτουργία.

Απάτη «Carousel»: Η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης» στο ΦΠΑ (carousel fraud), εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης ΦΠΑ σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι» (missing traders) που δήλωναν πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα ΦΠΑ ή να αιτηθούν επιστροφές.

Χρηματοπιστωτική νομιμοποίηση εσόδων: Τα κέρδη από τη φοροδιαφυγή διακινούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένα δίκτυα (VPN) και ανώνυμες κάρτες sim, ενώ προέβαιναν σε φυσική μεταφορά χρημάτων από περιφερειακά μέλη της οργάνωσης για την απόκρυψη της προέλευσης των παράνομων εσόδων.

Δηλώσεις ΦΠΑ: Τα μέλη της οργάνωσης υπέβαλαν ψευδείς ή ανακριβείς ή ελλειπείς δηλώσεις ΦΠΑ και προχωρούσαν σε λήψη εικονικών τιμολογίων για να δημιουργούν πλασματικές απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Μέσω αυτής της μεθόδου, η οργάνωση κατάφερε να αποσπάσει παράνομα από το κράτος ποσό άνω των 4,4 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι παράλληλα, διενεργήθηκαν έρευνες σε Κύπρο και Σλοβακία, με την υποστήριξη εκεί γραφείων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για τη λήψη και πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί.

Αφού οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στον ανακριτή, διατάχθηκε η προφυλάκιση των 11 ατόμων.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης, διενεργήθηκαν 39 έρευνες (σε οικίες, επιχειρήσεις, οχήματα, σωματικές), στις οποίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 696 ευρώ και καταμετρητής χαρτονομισμάτων,
  • πολυτελές Ι.Χ.Φ.,
  • 10 ρολόγια χειρός ιδιαίτερα μεγάλης αξίας,
  • 62 σφραγίδες νομικών προσώπων,
  • 46 κινητά τηλέφωνα,
  • 7 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τάμπλετ,
  • πιστόλι με 2 γεμιστήρες,
  • πλήθος δελτίων αποστολής, τιμολογίων, φορολογικών αποδείξεων και χειρόγραφων σημειώσεων,
  • τραπεζικά παραστατικά, κάρτες, επιταγές και βιβλιάρια επιταγών ελληνικών και αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών,
  • καταφανώς πλαστό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπών Αρχών,
  • 2 μηχανήματα POS και
  • μεγάλος αριθμός εξωτερικών σκληρών δίσκων και φορητών μέσων αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICKS), ενώ πραγματοποιήθηκε εξαγωγή ψηφιακών πειστηρίων προς περαιτέρω διερεύνηση του περιεχομένουαυτών.                                                                                                                                                                       Πηγή:in.gr