Ο Αγιος Νικόλαος Νέας Υόρκης ένωσε τους χριστιανούς εις μνήμην των θυμάτων

Μιχάλης Παπατζόν, Ανθούλα Κατσιματίδη και Καλλιόπη Κατσιματίδη, από την οικογένεια του Γιάννη Κατσιματίδη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Νέα Υόρκη.- Οικουμενικό χαρακτήρα, ο οποίος ξεπερνάει τα όρια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εν γένει της Ορθοδοξίας, έλαβε η επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία τελέστηκε νωρίς το απόγευμα της 23ης επετείου της ημέρας που «άλλαξε τον Κόσμο».

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, το «παρών» στον Αγιο Νικόλαο έδωσαν, μεταξύ άλλων, συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και ιεράρχες – επικεφαλής των χριστιανικών δογμάτων στη Νέα Υόρκη, δίνοντας το μήνυμα πως ο χαρακτήρας του Αγίου Νικολάου υπερβαίνει αυτόν μιας κοινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Η Ελένη Κουσούλη, αδερφή της Ντανιέλας Κουσούλη, με τον γιο της. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

«Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος το είπε ξεκάθαρα: Αυτό το Εθνικό Προσκύνημα οικοδομήθηκε για τη Νέα Υόρκη και τον Κόσμο. Είναι ευπρόσδεκτοι άνθρωποι από όλα τα θρησκεύματα σε αυτόν τον χώρο περισυλλογής, λύτρωσης, παρηγοριάς και γαλήνης», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros), ο οποίος είχε οραματιστεί μια τέτοια απήχηση για τον νέο ιερό ναό, που αποτελεί ένα ευρύτερο σύμβολο για την περιοχή του Σημείου Μηδέν.

Στην ομιλία της, η Ανθούλα Κατσιματίδη (Anthoula Katsimatidis), η οποία έχασε τον αδερφό της, Γιάννη, στους Δίδυμους Πύργους, εστίασε επίσης στο γεγονός ότι ο Αγιος Νικόλαος «αγκαλιάζει» όλες τις οικογένειες των 3000 και πλέον θυμάτων, τόσο την περίοδο της τρομοκρατικής επίθεσης, όσο και μεταγενέστερα, λόγω της έκθεσης σε ανθυγιεινές ουσίες εκείνες τις δύσκολες ημέρες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Μιχάλης Ψαρός, με την σύζυγό του, Ρόμπιν Ψαρού, κατά την επιμνημόσυνη δέηση στον Αγιο Νικόλαο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

«Είναι δύσκολη μέρα, νοιώθω το κενό του αδερφού μου του Γιάννη μες στην καρδιά μου πάρα πολύ έντονα κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα. Χαίρομαι πολύ που ο Αγιος Νικόλαος επέλεξε να κάνει το μνημόσυνο αυτήν την μέρα, διότι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να μνημονεύσουμε τους Ελληνες ορθόδοξους, αλλά να μνημονεύσουμε περίπου 3000 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους εκείνη την μέρα αλλά και τα επόμενα χρόνια, λόγω των καρκινογόνων ουσιών που εισέπνευσαν στην περιοχή. Μίλησα για τον αδερφό μου τον Γιάννη, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό που είπα για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία, παρόλο που είναι μια ελληνορθόδοξη εκκλησία, είναι γεμάτη αγάπη για όλους τους ανθρώπους και όλος ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος για οτιδήποτε χρειαστεί, αν θέλουν να βρουν λίγη ειρήνη και ησυχία», τόνισε η κ. Κατσιματίδη, ενώ ο κ. Ψαρός στάθηκε στην παρουσία των ιεραρχών από όλα τα δόγματα.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη απηύθυνε μια πολύ συγκινητική ομιλία, τονίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.FACEBOOK@ST. NICHOLAS GREEK ORTHODOX CHURCH AND NATIONAL SHRINE

«Ηταν μια πολύ δυνατή μέρα, μια πολύ δυνατή στιγμή. Μόλις γίναμε μάρτυρες μιας από τις πιο ξεχωριστές λειτουργίες, πιθανώς στην γενικότερη Ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παρόντα εδώ ήταν όλα τα δόγματα του Κόσμου, οι ιεράρχες από όλες τις χριστιανικές εκκλησίες στην Αμερική. Ηταν μια εξαιρετικά δυνατή λειτουργία. Ομως, η σημερινή ημέρα είναι πάντα μια μέρα μνήμης γι’ αυτούς που δολοφονήθηκαν τότε. Η ομιλία της Ανθούλας Κατσιματίδη σήμερα άξιζε, όπως το απόσπασμα του Επιταφίου του Περικλή που είναι αναγεγραμμένο σε αυτό το Εθνικό Προσκύνημα. Τα λόγια της ήταν πολύ συγκινητικά και εύχομαι να μπορούσαν να τα ακούσουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί και όλοι οι Ελληνοαμερικανοί», είπε ο κ. Ψαρός.

Από την πλευρά της, η Ελένη Κουσούλη (Eleni Kousoulis), αδερφή της Ντανιέλα Κουσούλη, που βρήκε τραγικό θάνατο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, εξιστόρησε την ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει η εκλιπούσα με τον παλιό ιερό ναό, ο οποίος κατέρρευσε στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

FACEBOOK@ST. NICHOLAS GREEK ORTHODOX CHURCH AND NATIONAL SHRINE

«Ο Αγιος Νικόλαος ήταν πάντα σημαντικός για την αδερφή μου. Εργαζόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και την θυμάμαι να μιλάει για τον Αγιο Νικόλαο. Περνούσε από εκεί, πριν και μετά την δουλειά, όταν είχε μια δύσκολη μέρα ή απλά για περισυλλογή. Ηταν πολύ σημαντική αυτή η Λειτουργία για εμάς. Είναι ένα τραύμα που δεν θα επουλωθεί ποτέ. Είναι σημαντικό ότι έχουν αυτές τις επιμνημόσυνες δεήσεις κάθε χρόνο για να ερχόμαστε όλοι μαζί και να θυμόμαστε. Η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου είναι κάτι ξεχωριστό που δείχνει ότι δεν πτοούμαστε αλλά προχωράμε και συνεχίζουμε να ζούμε», είπε στον «Ε.Κ.» η κ. Κουσούλη.

Το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Νέας Υόρκης. GOARCH/BRITTAINY NEWMAN

Τέλος, η Καλλιόπη Κατσιματίδη, μητέρα του Γιάννη Κατσιματίδη, αναφέρθηκε στην δύσκολη διαχείριση της απώλειας για την ίδια και την οικογένειά της εδώ και 23 χρόνια, αλλά και την δύναμη που αντλεί από όλους όσοι συμπαραστέκονται προκειμένου η ζωή να συνεχιστεί.

«Είμαστε ευγνώμονες στην εκκλησία μας που τελεί αυτά τα μνημόσυνα, ιδίως από την περίοδο που ολοκληρώθηκε το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου και αισθανόμαστε ακόμη πιο κοντά. Μας τιμάει ακόμη περισσότερο η παρουσία του Αρχιεπισκόπου και των άλλων αρχιερέων μας. Νοιώθουμε μια ανακούφιση. Για εμάς βέβαια ο πόνος είναι πόνος.  Τίποτε δεν αλλάζει. Τα χρόνια αυτά που πέρασαν είναι πάρα πολύ δύσκολα και η ζωή δεν σταματάει εκεί, συνεχίζεται με τα δικά της τα προβλήματα. Θέλει μεγάλη δύναμη, ως άνθρωποι παλεύουμε και παίρνουμε βοήθεια από τον Θεό. Εύχομαι υγεία σε όλους», είπε η κ. Κατσιματίδη.

Το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσε και ο ομογενής επιχειρηματίας, Ντιν Μητρόπουλος (Dean Metropoulos).

Πηγή/ ρεπορτάζ, φωτογραφίες: ekirikas.com