E.K. Mελβούρνης: Διάλεξη του Δρ Tim Themi με θέμα «Μια Ιστορική Κριτική του Πλατωνισμού»

Ο ακαδημαϊκός Δρ Tim Themi

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Μια Ιστορική Κριτική του Πλατωνισμού: Από την αρχαία εμφάνισή του έως τους μεταμοντέρνους ιδεολογικούς απογόνους του», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ομιλητής θα είναι ο Δρ Tim Themi, διακεκριμένος πανεπιστημιακός με Διδακτορικό στη Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση από το Πανεπιστήμιο Deakin.

Στη διάλεξή του, ο Δρ Themi θα εξετάσει την καυστική κριτική του Φρίντριχ Νίτσε για τον Πλατωνισμό.

Ο Νίτσε καταδίκασε τον Πλάτωνα ως πηγή των φιλοσοφικών δεινών της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι οι μεταφυσικές ιδέες του Πλάτωνα οδήγησαν σε μια πορεία κρυφού μηδενισμού και έθεσαν τα θεμέλια για τον Χριστιανισμό — μια ιδεολογία που, κατά τον Νίτσε, επιδείνωσε τα προβλήματα.

Η διάλεξη υπόσχεται να προσφέρει μια σε βάθος ανάλυση της διαρκούς επίδρασης του Πλατωνισμού, παρακολουθώντας το ταξίδι του από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι την επιρροή του στις σύγχρονες φιλοσοφικές και ιδεολογικές δομές.

Επιπλέον, θα αναλύσει τα σύνθετα επιχειρήματα του Νίτσε και θα εξετάσει πώς οι ψυχαναλυτικές θεωρίες του Ζακ Λακάν, βασισμένες στο έργο του Φρόιντ, ρίχνουν φως στις ανησυχίες του Νίτσε. Επίσης, η διάλεξη θα εξετάσει αν ο μεταμοντερνισμός αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ή αναπαράγει αυτά τα ιστορικά ζητήματα.

Ο Δρ Tim Themi, εκτός από την ακαδημαϊκή του πορεία, είναι συγγραφέας των βιβλίων «Lacan’s Ethics and Nietzsche’s Critique of Platonism» (SUNY Press 2014) και «Eroticizing Aesthetics: In the Real with Bataille and Lacan» (Rowman & Littlefield 2021) και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα κριτικά άρθρα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις της φιλοσοφίας και της ψυχανάλυσης να εμβαθύνουν στις ιδέες και τις επιρροές που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη.

Πηγή: Νέος Κόσμος