Αποσύρει την πρόταση για αλλαγή ονόματος ο Κασσελάκης μετά τις αντιδράσεις;
Αθήνα.- Με τον Τιτανικό λίγο πριν την βύθιση του μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται χωρίς πυξίδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται εν όψη της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ να κάνει σπασμωδικές κινήσεις, όπως η επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ, ενώ παράλληλα άνοιξε και το θέμα της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις προτάσεις που παρέδωσε χθες Τετάρτη (4.9.2024) στην αρμόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα αυτό δεν υπήρχε, αν και όλη μέρα γινόταν μεγάλη συζήτηση σχετικά με το νέο όνομα. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε μόνο τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει σε ό,τι αφορά τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς, άνοιγε ακόμα περισσότερο το εσωκομματικό παιχνίδι, καθώς αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι «αν δεν έχει εκπέσει», θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δεν θα διαγραφεί. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμα και αν αποφασιστεί η διαγραφή του από την Επιτροπή Δεοντολογίας την τελική απόφαση θα την πάρει η ΚΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι προφανώς μπορεί και να μην περάσει αυτή η εισήγηση.
Η «μπλόφα» και το… «brand» ΣΥΡΙΖΑ
Η αλλαγή της στάσης του Στέφανου Κασσελάκη έχει να κάνει προφανώς με και με το γεγονός ότι πριν το καλοκαίρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν θα το άλλαζε, καθώς η ονομασία “είναι φόρος τιμής για το κόμμα”. Αρχικά, μάλιστα, είχε εμφανιστεί να εγκαταλείπει το δεύτερο συνθετικό δηλαδή την “προοδευτική συμμαχία” στην οποία στηρίχθηκε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες όταν επισημάνθηκε από στελέχη που διαφωνούν μαζί του πως ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία» δεν πρέπει να απαλειφθεί, καθώς συμβολίζει τη διεύρυνση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως αυτό που χρειάζεται το κόμμα είναι ένα προοδευτικό κίνημα. Λέγεται ότι ότι δεν απέκλεισε ως ιδέα το «brand» ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει με δεύτερο συνθετικό το «Προοδευτικό Κίνημα».
Τα ίδια στελέχη επεσήμαναν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχική συνεδρίαση εμφανίστηκε με προχειρότητα να μιλά για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόμμα χωρίς να μιλά για συγκεκριμένα άρθρα.
Κάποιοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να απεγκλωβιστεί από το θέμα Πολάκη και την επιστροφή του στο κόμμα, καθώς η κίνηση του ερμηνεύθηκε ως ένδειξη αδυναμίας. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να κατευνάσει τον βουλευτή Χανίων ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να καταθέσει ακόμα και πρόταση μομφής.
Οι πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι ο Παύλος Πολάκης θα ασκήσει σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανίζεται σκεπτικός για το θέμα της μομφής. Όπως λένε συνομιλητές του ο ίδιος υποστηρίζει ότι πέρα από την πρόταση μομφής υπάρχουν και άλλοι τρόποι αμφισβήτησης του προέδρου. Ειδικά, εάν μέσα στην ΚΕ ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητηθεί από ένα μεγάλο κομμάτι των ομιλητών, τότε όλα είναι ανοικτά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πάντως ότι επικοινωνιακά κατάφερε αυτό που ήθελε καθώς χθες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους “87” αλλά και από στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα της ονομασίας και τις γενικότερες αλλαγές που θέλει να κάνει.
Όπως έλεγαν παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση να μην μετέχουν οι βουλευτές στα όργανα είναι ακατανόητη, αφού βασικό στοιχείο στο έργο των εκλεγμένων κοινοβουλευτικών στελεχών είναι να ακούνε τα προβλήματα που τους μεταφέρει το κόμμα προκειμένου να στηρίζουν το κοινοβουλευτικό τους έργο.
Η δεύτερη παράμετρος, που αφορά τους βουλευτές και τις τρεις θητείες τους, βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς στελέχη του κόμματος λένε ότι και αυτό θα αποτελέσει στοιχείο συναλλαγής ανάμεσα στον πρόεδρο και τους υποψήφιους βουλευτές.
Αντιδράσεις και αιχμές
Τα στελέχη της κίνησης των “87”, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιώργος Βασιλειάδης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στην βάση ώστε να κριθεί με καθαρό τρόπο το πολιτικό του σχέδιο.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης σχολιάζοντας, μάλιστα, αυτές τις αλλαγές είπε ότι ο ίδιος δεν θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στα όργανα, καθώς θα πρόκειται για ένα κόμμα ΙΧ – «Κασσελάκη και φίλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίζονται να επιμένουν στην προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την ήττα του Στέφανου Κασσελάκη σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία ή το διαρκές αντάρτικο από την πλευρά των διαφωνούντων.
Ενδιαφέρον έχει πάντως η στάση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά – ο οποίος στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη – και ο οποίος τόνισε ότι: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο συνέδριο».
Αρνητικός στην αλλαγή της ονομασίας εμφανίστηκε και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης.
Ο ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης, σε δήλωση του τόνισε ότι: «Δεν πάει άλλο. Την κύρια ευθύνη για την υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ την έχει η ηγεσία», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι «Δεν μας αξίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται αντικείμενο χλεύης, ειρωνικών και σαρκαστικών σχολίων».
Πηγή:newsit.gr
Σχόλια Facebook