Θάσος: Η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας μέσα από το έργο μιας διακεκριμένης Γαλλίδας αρχαιολόγου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θάσος.- Στο πρόσωπο μιας δραστήριας Γαλλίδας αρχαιολόγου που ερωτεύτηκε την Ελλάδα και αγάπησε τη Θάσο, προσφέροντας σημαντικό ερευνητικό έργο στις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών αλλά και στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, τιμήθηκε από το Γαλλικό κράτος η μακραίωνη συνεργασία και φιλία των δυο χωρών.
Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή στο προαύλιο του επιβλητικού αρχαιολογικού μουσείου της Θάσου, η Γαλλίδα αρχαιολόγος Manuel Wurch – Kozelj τιμήθηκε από το Γαλλικό κράτος με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα που της επέδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Jean – Luc Lavaud.
Το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα θεσπίστηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη τον Μάρτιο του 1808 για να τιμήσει, τις αρετές και την αξία όσων συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πνευματική, επιστημονική και καλλιτεχνική διάδοση της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί, μαζί με τη Λεγεώνα της Τιμής, ένα από τα παλαιότερα γαλλικά παράσημα.
Η κ. Wurch – Kozelj μαζί με τον σύζυγό της, Tony Kozelj, με καταγωγή από τη Δαλματία, αποτελούν ίσως τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών που ζουν και εργάζονται στο νησί εδώ και τρεις δεκαετίες, προσφέροντας αμφότεροι σημαντικό επιστημονικό, ερευνητικό και αρχαιολογικό έργο. Λάτρεις της Ελλάδας ήρθαν στο νησί στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου και έμειναν σε αυτό κερδίζοντας το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη όλων των κατοίκων.
J.-L. Lavaud: «Ηγετική φυσιογνωμία η Manuela»
Ο Γάλλος πρόξενος Jean – Luc Lavaud στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την κ. Wurch – Kozelj, ως μια ηγετική φυσιογνωμία στους τομείς της έρευνας στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία συμπληρώνοντας: «τα τελευταία τριάντα χρόνια που ζείτε στην Θάσο συμβάλλετε ακούραστα στην ανάδειξη αυτής της εμβληματικής, για τη Γαλλική αρχαιολογία, περιοχής. Μαζί με τον σύζυγό σας, Anton Kozelj, που ανακηρύχθηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 2014, εργάζεστε για να μεταδώσετε τις ανακαλύψεις σας και να προωθήσετε την πολιτιστική κληρονομιά, πάντα σε στενή συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τις ελληνικές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του μουσείου της Θάσου και στη δημιουργία ενημερωτικών πινακίδων για τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, φροντίζοντας πάντα να περιλαμβάνεται και μια γαλλική εκδοχή. Με τον σύντροφό σας, μοιράζεστε και μεταδίδετε τις γνώσεις σας για την αρχαία αρχιτεκτονική καλωσορίζοντας τακτικά επισκέπτες στη Θάσο, παρέχοντας εκπαίδευση και εκλαϊκεύοντας τις ανακαλύψεις σας, ιδιαίτερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης».
Συγκινημένη για την τιμή που της έγινε, η κ. Kozelj μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη συμβολή όσων βοήθησαν να ευοδωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Πολλοί από εσάς που είστε δω», τόνισε η Γαλλίδα αρχαιολόγος, «έχετε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταξίδι μου, εμπνέοντας κάποιες από τις επιλογές μου, είτε συμμετέχοντας ενεργά στις αποστολές που μου ανατέθηκαν. ‘Αλλοι πάλι, στηρίζοντάς με στις ενέργειές μου, που επέτρεψαν να αναδείξω την συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και άλλοι ενθαρρύνοντάς – με στην έρευνά μου – σχετικά με τη Θάσο και την αρχαιολογική της κληρονομία. Ο καθένας από εσάς θα αναγνωρίσει τον εαυτό του και θα βρει εδώ τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες. Δεν θα ξεχάσω να αναφέρω τον άνδρα μου και την κόρη μου, που υπήρξαν μόνιμα και σταθερά στηρίγματα. Αυτή η διάκριση με τιμά. Είναι μια αναγνώριση της σταδιοδρομίας μου που μπόρεσα να μοιραστώ και να προσφέρω».
Στην μακρά, αγαστή και καρποφόρα συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια με την Manuela Wurch – Kozelj αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη. Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους στο αρχαιολογικό μουσείο υπογράμμισε πως η εκδήλωση δεν περιποιεί τιμή μόνο για την Manuela αλλά για ολόκληρο το νησί, γιατί αν και ξένη στην καταγωγή τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει και εργάζεται στη Θάσο. «Ως φοιτήτρια ερωτεύτηκε την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Ήρθε στην Ελλάδα, την ερωτεύτηκε και παρέμεινε. Ερωτεύτηκε τον Tony και ήρθε στη Θάσο. Ερωτεύτηκε τη Θάσο και έμεινε εδώ όλα αυτά χρόνια. Νομίζω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από τον έρωτα», σημείωσε με έμφαση η Έφορος αρχαιοτήτων.
Ποια είναι η Manuela Wurch – Kozelj
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρασβούργο. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Στρασβούργου όπου έλαβε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής με διδακτορική διατριβή.
Από νωρίς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα και επέδειξε μεγάλη εφευρετικότητα αναπτύσσοντας καινοτόμα έργα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική με ειδίκευση στην αρχαιολογία, στην σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.
Πραγματοποίησε πολυάριθμες τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές έρευνες για λογαριασμό της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στους αρχαιολογικούς χώρους του ‘Αργους, της Δήλου, των Φιλίππων της Θάσου, όπως επίσης στην Κύπρο και στην Αλβανία. Τέλος, το 2017, έλαβε ένα διδακτορικό στην αρχαιολογία από το πανεπιστήμιο Paris I Panthéon – Sorbonne με μια διατριβή με τίτλο: «Τα λατομεία της Θάσου: τεχνική και κοινωνικοοικονομική μελέτη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ekirikas.com
Σχόλια Facebook