Eρυθρά Θάλασσα: Eπίθεση τους Χούθι δέχθηκε εμπορικό πλοίο – Συνεχίζει το ταξίδι παρά τις ζημιές που υπέστη

Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, που υπάγεται στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως έλαβε πληροφορίες για περιστατικό με επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, 70 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σαλίφ της Υεμένης, προσθέτοντας πως οι αρχές διενεργούν έρευνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πρόκειται για εμπορικό πλοίο που επλήγη από δύο άγνωστα βλήματα ενώ κοντά του σημειώθηκε και μια τρίτη έκρηξη. Σε εξέλιξη είναι από το πλήρωμα ο έλεγχος ζημιών στο πλοίο ενώ όπως έγινε γνωστό δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Άντεν έχουν μετατραπεί από τον Νοέμβριο του 2023 σε θέατρο αλλεπάλληλων επιθέσεων των υεμενιτών ανταρτών Χούθι, που λένε πως τις εξαπολύουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

Τον Μάρτιο το πλοίο Rubymar, υπό σημαία Μπελίζ, που χτυπήθηκε από τους Χούθι, βυθίστηκε μαζί με το φορτίο του — 21.000 τόνους λιπάσματος.

Αρκετοί ναυτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά στις επιθέσεις με πυραύλους και drones, που πλέον έχουν μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα γύρω από την Υεμένη, θαλάσσια περιοχή ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters