Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Με την ταινία «Beetlejuice Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον, άνοιξε η αυλαία του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (28/8- 7/9), με τη φετινή διοργάνωση να υπόσχεται λάμψη και μία «έκρηξη» από αστέρες στο κόκκινο χαλί της, οι οποίοι πέρυσι απουσίαζαν λόγω της απεργίας της ένωσης των Αμερικανών ηθοποιών.

Αντζελίνα Τζολί, Μόνικα Μπελούτσι, Χοακίν Φίνιξ, Ντάνιελ Κρεγκ, Lady Gaga, Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ, Νικόλ Κίντμαν, Τίλντα Σουίντον, Τζούλιαν Μουρ, Τζουντ Λο, Σιγκούρνι Γουίβερ, είναι μόνο κάποια από τα μεγάλα ονόματα που θα βρεθούν στο Λίντο.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται συναρπαστική. Είκοσι μία ταινίες είναι υποψήφιες για τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, εκ των οποίων πολλές θεωρούνται ήδη arthouse διαμαντάκια.

Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με τη διασκευή του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Τζιμ Κρέις, «Harvest», και ο Αλέξανδρος Αβρανάς διαγωνίζεται στο τμήμα Ορίζοντες με τη νέα του ταινία με τίτλο «Quiet Life».

Και οι δύο ταινίες, οι οποίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόστρα, είναι διεθνείς συμπαραγωγές με συμμετοχή και της Ελλάδας. Έχουν επίσης ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μειοψηφικής συμπαραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο ενισχύει την εξωστρέφεια των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και παραγωγών.

Στο τμήμα Ορίζοντες, ένας ακόμη Έλληνας – ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου συμμετέχει, ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Επίσης, η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν, «Maria», που βρίσκεται ανάμεσα στις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος, είναι μία ελληνική συμπαραγωγή της Heretic.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ