Ιός Ζίκα: Ο ιός που μεταδίδεται από κουνούπια και οδηγεί μέχρι και σε μικροκεφαλία

Ο ιός Zika είναι μια μεταδιδόμενη ασθένεια που μεταφέρεται από τα ίδια είδη κουνουπιών που εξαπλώνουν τον δάγκειο πυρετό, τον ιό Τσικουνκούνια και τον κίτρινο πυρετό. Μια σημαντική αύξηση των μολύνσεων στη Νότια και Κεντρική Αμερική προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους επιστήμονες, με αποτέλεσμα την 1η Φεβρουαρίου 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Ιός Zika: Τα γεγονότα

Ο ιός Zika απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1947 από μια μαϊμού στο δάσος Ζίκα της Ουγκάντα. Για δεκαετίες, η ασθένεια ήταν σε καταστολή, επηρεάζοντας κυρίως τους πιθήκους. Στους ανθρώπους, ο Zika προκαλούσε περιστασιακά μια ήπια ασθένεια, μικρής ανησυχίας. Το πρώτο τεκμηριωμένο ξέσπασμα του Zika καταγράφηκε στα νησιά του Ειρηνικού το 2007, και από το 2013 έως το 2014, τέσσερα επιπλέον νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού ανέφεραν μεγάλα ξεσπάσματα του ιού Zika. Το 2015, ο ιός ανιχνεύθηκε στην Αμερική, όπου τώρα εξαπλώνεται ταχύτατα. Μέχρι το τέλος του Ιανουάριου του 2016 έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε 23 χώρες και εδάφη στην περιοχή.

Η μετάδοση του Ιού Ζίκα πραγματοποιείται από το είδος των κουνουπιών Aedes. Τα κουνούπια Aedes aegypti είναι οι κύριοι φορείς του ιού Zika, αλλά και τα κουνούπια Aedes albopictus που είναι γνωστά ως Ασιατικά κουνούπια τίγρης, είναι επίσης ενδεχόμενοι διαβιβαστές της νόσου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα λοιπά είδη, τα κουνούπια Aedes δαγκώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Ο ιός είναι σήμερα γνωστό ότι κυκλοφορεί στην Αφρική, την Αμερική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει μια έκθεση πρόβλεψης της εξάπλωσης του Zika, σε όλα τα μέρη της Αμερικής, όπου το είδος κουνουπιού Aedes είναι παρόν, εκτός από τον Καναδά και την ηπειρωτική Χιλή